Моніторинг цін у Придністров’ї

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 7 вересня.
Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву, цибулю ріпчасту та буряк.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

У порівнянні з серпнем дещо змінилася ціна на картоплю врожаю цього року. В ПМР вона подорожчала на 1 рубль і коштує 8 рублів. У Молдові овоч подешевшав на 2 рублі й тепер його вартість на рівні 10 рублів. В Україні картопля коштує 6 рублів. Морква доступна придністровцям за ціною 8 рублів за кілограм.

У Молдові та Україні – за 8,5 та 5 рублів відповідно. У нашій республіці не змінилася ціна на цибулю. В ПМР вона коштує 6 рублів. У Молдові та Україні ціна на овоч дорівнює 7 і 5 рублям.
Буряк у Придністров’ї та Молдові коштує 7 рублів, а в Україні – 5 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що овочі в усіх державах дещо подешевшали порівняно з попереднім місяцем.

До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та в Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. У ПМР ціна одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % – 14 рублів. Вона не змінилась у порівнянні з серпнем. У Молдові молоко подорожчало на 1 рубль і тепер коштує 17 рублів. В Україні ціна на продукт зменшилася на 1 рубль і становить 15 рублів. Приблизно однакова ціна в усіх трьох державах спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

У ПМР (в порівнянні з серпнем) не змінилася ціна на цукор. 1 кг продукту коштує 20 рублів. У Молдові його вартість становить також 21 рубль, як і в серпні. В Україні він коштує 16 рублів. Гречка в ПМР у середньому коштує 23 рублі, у Молдові – 18, в Україні – 17. Ціна одного літра олії соняшникової рафінованої в усіх трьох державах дорівнює 27 рублям. 200 грамів вершкового масла в ПМР коштує 32 рублі, в Молдові – 30 рублів, в Україні – 32 рублі.

У нашій республіці залишається стабільною ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 16 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 44 та 16 рублів відповідно.

Стосовно до пального ціни в порівнянні з серпнем дещо змінилися. Бензин АІ-95 коштує відповідно: 23,10; 24,82 та 23,36 руб. Дизпаливо – 20,80; 22,16 та 23,00 руб.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: poltava.to