Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади, яке відбулося в онлайн-форматі, було розглянуто низку важливих ініціатив. Розповімо про найбільш актуальні.


Частину проектів представив перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Один із них спрямований на створення умов для утримання кадрів у республіці та стимулювання розвитку всіх секторів економіки.

Доповідач, зокрема, наголосив на необхідності зміни підходу до нарахування заробітної плати працівникам реального сектора економіки. Нині стандартне податкове відрахування в розмірі одного прожиткового мінімуму не надається платникам податків, рівень доходу яких перевищує 5 прожиткових мінімумів працездатного населення.

На сьогодні цей поріг складає 10 245 рублів. Таким вирахуванням у Придністров’ї користуються понад 65 тисяч працівників реального сектора економіки. Законопроектом пропонується збільшити обмеження до 8 прожиткових мінімумів працездатного населення, що становитиме 16 392 рублі. Це дасть можливість ще 3,8 тис. осіб скористатися стандартним податковим вирахуванням.

Однак через таку зміну бюджет може втратити близько 14 млн рублів. Необхідно взяти до уваги й те, що запропоновані заходи стимулюватимуть роботодавців підвищувати заробітну плату своїм співробітникам, що, зрештою, призведе до збільшення податкових надходжень від єдиного соціального податку, обов’язкового страхового внеску та прибуткового податку.

У продовження теми Голова Уряду Олександр Розенберг звернув увагу, наскільки важливим є представлений законопроект. Адже йдеться про утримання робітничих кадрів, особливо висококваліфікованих. Вітчизняні підприємства мають бути конкурентоспроможними на ринку праці. Керівник Уряду зазначив, що звільнення кожного співробітника супроводжується стовідсотковими втратами, незалежно від рівня заробітної плати та податкових відрахувань. Якщо немає відповідного працівника, то й прибутковий податок фактично не стягується.

 «У цьому випадку ситуацію необхідно моніторити. Контролювати ж ми її зможемо лише за показником середньої заробітної плати в економіці. У такому випадку Уряд виходить із того, що ми надаємо можливість у рамках постійного запиту від реального сектора в тому плані, що так, є відтік кадрів, є необхідність збільшення заробітної плати, й ми цю можливість надаємо шляхом відповідної підтримки. Ми спостерігатимемо, якою буде зворотна реакція від нашого промислового та інших секторів. Я думаю, що в найближчій перспективі ми зможемо досягти зростання надходжень із прибуткового податку, якщо підприємства функціонуватимуть і буде відповідний запит в економіці», – сказав Олександр Розенберг.

Про матеріальне заохочення медиків говорила Олена Куліченко – міністр із соціального захисту та праці. Вона подала пропозиції щодо внесення змін до Постанови «Про умови та розмір матеріального заохочення працівників окремих установ із коштів від надання платних послуг та іншої діяльності, що приносить дохід».

Йшлося про організації, підвідомчі Міністерству охорони здоров’я. Проект розробили в контексті прийнятих норм до Закону «Про республіканський бюджет» на поточний рік, де говориться про збільшення обсягу коштів, що допускаються на матеріальне заохочення з 40 % до 60 % від загальної суми доходів, що надійшли від надання платних послуг та доходу з інших видів діяльності.

Ці зміни були продиктовані поточними нестабільними зовнішньоекономічними та зовнішньополітичними умовами, а також скасуванням доплат для медпрацівників, які контактують із ковід-позитивними пацієнтами.

Такий крок спрямований на підтримку медиків та недопустимість відтоку кадрів із вітчизняної медицини.
Учасники засідання обговорили тему продовження розвитку електронного документообігу. Нині серед учасників міжвідомчого електронного документообігу (МЕД) – Республіканський гідрометеорологічний центр та Республіканський центр ветеринарно-санітарного та фітосанітарного благополуччя.

Відповідні зміни затвердили члени Уряду в Положенні про особливості обміну електронними документами, який здійснюється з використанням державної інформаційної системи «Міжвідомчий електронний документообіг».

Також збільшено максимальний розмір документа XML, який може бути відправлений через цю систему, що розширить можливості учасників МЕД.

Затверджено нагрудний знак «Людина року»

Фото: government.gospmr

Державний конкурс проводиться в нашій республіці з 1996 року. За цей період його лауреатами стали сотні придністровців, які зробили значний внесок у розвиток країни. Провадиться активна робота з його актуалізації та вдосконалення. Раніше члени найвищого органу виконавчої влади затвердили нове Положення, тепер обговорили ескіз нагрудного знаку.

Начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз розповіла, що його виготовлятимуть із мідного сплаву. Діаметр медалі – 35 мм. Вона кріпитиметься до прямокутної колодки, обтягнутої стрічкою муару в кольорах державного прапора ПМР.

«На лицьовій стороні нагрудного знаку відтворений логотип державного конкурсу «Людина року» на фоні стрічки, виконаної в кольорах державного прапора. У нижній частині зображено лаврову гілку. У центрі розміщений напис «Людина року». На звороті напис «Придністровська Молдавська Республіка». Нижче напису карбується індивідуальний номер нагрудного знака», – розповіла Марія Андріївна.

Усі без винятку учасники урядового засідання підтримали ескіз нагрудного знака та посвідчення до нього, оскільки проект вже узгоджений геральдичною радою при Президенті та Міністерстві юстиції.


Iрина МАСЛОВА.