Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 13 вересня народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави. Йшлося про фінанси, кримінальне законодавство, а також про соціальну політику.


Про перспективи законотворчої діяльності на осінню сесію в інтерв’ю журналістам розповів Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов: «Це і підтримка підприємств реального сектора економіки, й соціальна політика, і, звісно, закон про республіканський бюджет на 2024 рік, який уже надійшов до Верховної Ради у вигляді законопроекту, підготовленого Урядом. Це буде один з основних законопроектів. За чинним законодавством, депутати мають 2,5 місяців на розгляд такого важливого й об’ємного документа.

Завжди досить актуальним для держави та всіх органів держуправління є дотримання соціальних зобов’язань, виконання їх у повному обсязі та у строк. Так має бути й у 2024 році. Виходячи з проекту закону про бюджет, дійсно маємо зниження за обсягом фінансових коштів у доходній частині республіканського бюджету. Отже, наше завдання полягає в тому, щоб оптимізувати витрати за певними напрямками».

За словами керівника вищого законодавчого органу республіки, в режимі другого і третього читань проекту закону про республіканський бюджет на 2024 рік, швидше за все, будуть скорочені витрати за цільовими програмами, за фондами розвитку, зокрема й за Фондом капвкладень.

З-поміж інших напрямів законотворчої діяльності Верховної Ради на найближчі місяці передбачається розгляд сучасного закону про містобудування, питань, пов’язаних з оформленням земельних ділянок, із земельним кадастром, із житлово-комунальним господарством, зокрема в питаннях щодо вивезення та утилізації побутового сміття.

На думку Олександра Вікторовича, маємо досить великі проблеми в процесі збирання, вивезення та утилізації сміття, тому необхідно ухвалювати зміни до законодавства.
Пріоритетним напрямком роботи народних обранців залишається захист прав і свобод придністровців. Голова Верховної Ради наголосив, що в рамках захисту прав і свобод громадян профільний Комітет (очолює заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва) працює над внесенням змін до Цивільного кодексу ПМР.

 «Це стосується взаємодії громадянина та органів держуправління, захисту прав наших громадян за різними напрямами, майнових і немайнових прав.
Досить великий обсяг проблем пов’язаний із недобудовами. Тут теж необхідно буде попрацювати в осінній сесії, і я впевнений, що ми дійдемо досить раціонального та ефективного рішення. Переконаний, що вийдемо на фінішну пряму вже до грудня», – підкреслив Олександр Коршунов.

Він зауважив, що в процесі розробки перебуває державна цільова програма з забезпечення квартир та будинків приладами обліку води (лічильниками) коштом держави.

«Є питання щодо тих моментів, коли наші громадяни купували лічильники власним коштом. Однак сьогодні ми розробляємо державну цільову програму щодо забезпечення населення приладами обліку з водопостачання, оскільки з електрики та газу у нас проблем немає, ведеться облік і людина оплачує тільки ту частину комунальної послуги, яку вона спожила. У цьому ми бачимо справедливість підходу та вважаємо це правильним», – сказав Олександр Вікторович.

Голова Верховної Ради зазначив, що для реалізації такої держпрограми будуть потрібні великі фінансові вкладення, близько 12 млн рублів на рік. Держпрограма буде розрахована на 5 років, а коли вона почне діяти, то залежить від можливостей держбюджету. Рішення законодавці ухвалять під час розгляду проекту закону про республіканський бюджет на 2024-й чи наступні роки.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org