Календар городника і садівника

У вересні днем погоже, але вранці негоже

В саду у вересні ще багато роботи. Можна продовжити збирання врожаю яблук, підгодовувати та обрізати дерева та кущі, а також якісно поливати рослини. Крім того, протягом місяця необхідно вкорінювати ягідні кущі. Наприкінці місяця посадіть на ділянці саджанці плодових дерев та молоді кущі.


24 ВЕРЕСНЯ – день, сприятливий для роботи в саду і на городі, а отже для збирання врожаю, призначеного для подальшого тривалого зберігання. Можна сіяти, садити та пересаджувати рослини. Рекомендуються також полив, щеплення та внесення добрив. У саду цього дня фахівці не радять обрізати дерева.

25 ВЕРЕСНЯ рекомендується збирати урожай пізніх овочів та фруктів, особливо тих, плоди яких ростуть над землею. Також можна саджати, пересаджувати, пасинкувати, прищеплювати, обрізати та підживлювати рослини. Доцільно також зайнятися обробкою та розпушуванням ґрунту. Полив у цей день має бути рясним, а в саду не рекомендується обрізати плодові дерева, збирати листя та бадилля.

26 ВЕРЕСНЯ – день є сприятливим для робіт у саду та городі. Займіться збиранням урожаю плодів, не призначених для зимових заготовок. Обробляйте землю, збирайте насіння, проріджуйте, обрізайте, прищипуйте та пікіруйте. Можна робити зимові заготівлі. У саду не рекомендується обрізати плодові дерева.

27 ВЕРЕСНЯ – сприятливий день для садово-городніх робіт. Займіться збиранням урожаю культур, у яких придатною є надземна частина, а також лікарських рослин і квітів. Можна також саджати та пересаджувати рослини, зайнятися обробкою землі, щепленням та перещепленням. Рекомендується збирати насіння, тому що воно дасть хороші сходи та багатий урожай. Можна працювати з корінням рослин, також поливати та підгодовувати рослини. Цього дня в саду не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою, а також прибиранням листя та бадилля.

28 ВЕРЕСНЯ чудово підходить для активних робіт у саду та городі: поливати та підживлювати, працювати з землею, садити та пересаджувати рослини. Можна збирати врожай, що залишився. Рекомендується також зайнятися посівом та посадкою рослин, у яких їстівною є підземна частина. У цей день не доцільно обрізати, пікірувати, робити щеплення та пасинкувати рослини.

29 ВЕРЕСНЯ – Повний місяць. Цей день сприятливий для робіт у городі та в саду. Рекомендується збирати врожай. Також можна розпушувати землю, підгортати та вносити підживлення. Час викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби, призначені для тривалого зберігання. Крім того, можна консервувати, солити, квасити капусту, сушити овочі та фрукти, а також виготовляти соки для зберігання. У цей день не обрізайте, не пікіруйте, не робіть щеплення та не пасинкуйте рослини.

30 ВЕРЕСНЯ садівникам та городникам не варто організовувати будь-яких активних робіт на молодий місяць, тож можна трохи відпочити. На ділянці – розпушуйте та підгортайте грядки, вносьте добрива та прополюйте бур’яни. Також не забувайте обприскувати рослини від шкідників. Можна зайнятися солінням, квашенням капусти, консервуванням, заготівлею соків, а також сушінням овочів та фруктів. У цей день не рекомендується саджати, обрізати, прищипувати та пасинкувати рослини. Лікарські трави, зібрані цього дня, не матимуть цілющих властивостей.

У вересні можна садити хвойні рослини, якщо за ними правильно доглядати, навесні побачите молоді пагони хвої. Продовжуйте висадження ягідних кущів. На клумбі ж потрібно зрізати сухе суцвіття багаторічників, щоб підготувати їх до зими. У вересні, поки ще тепло, можна підстригти живопліт. У жовтні, коли вночі можуть бути заморозки, стрижка може погубити рослини.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://www.pexels