Мова дружби не потребує перекладу

У Катерининському парку Тирасполя відбувся фестиваль національних культур «Єдина родина народів Придністров’я». Великий концертний марафон творчих колективів з усієї республіки тривав понад шість годин.


Відкрив програму свята дружби уславлений і багатонаціональний Державний ансамбль народної музики й танцю «Виорика». Колектив нещодавно повернувся з закордонних гастролей асоціації «FestivalsduSud». Сповнені незабутніх вражень від участі в заходах у Франції, Італії та Іспанії, танцюристи знову порадували придністровського глядача.

Після запальних різноманітних танців перед сценічним майданчиком одна з хореографів ансамблю Ольга Гайдук провела для всіх бажаючих танцювальний майстер-клас. Для цього учасникам запропонували об’єднатися в один великий хоровод та розучити рухи молдавських народних танців «Хора» та «Сирба».

Про те, чому вибір ліг саме на ці танці, Ольга Миколаївна відповіла:

 «Справа в тому, що в українській та російській культурі теж є хороводні танці, але вони більшою мірою повільні, ліричні. Російський танець чи український гопак виглядають заворожливо, проте потребують певної підготовки. Молдавська «Хора» навпаки – простіша та швидка, стрімка. Тому її легко запам’ятати з першого разу».

Незабаром одне велике коло перетворилося на безліч маленьких. Люди кружляли, танцювали, сміялися та раділи. Багато хто був у національних костюмах, що створювало особливу барвистість та заворожувало погляд. Росіяни, українці, молдавани, болгари, гагаузи, вірмени, євреї та представники інших національностей міцно трималися за руки та створювали своїм танцем єдиний ланцюг.

 «Емоції від того, що десятки людей стають у коло та з настроєм танцюють, завжди зашкалюють. Це дуже яскраво, весело, запально і радісно», – поділилася своїми враженнями хореограф майстер-класу.

Упродовж усього дня національні пісні й танці народів, що мешкають на території Придністров’я, розгорталися з новою силою в різних місцях і в такий спосіб заповнили весь Катерининський парк. Люди різного віку приєднувалися до цього захопливого заходу. Вони знімали барвисті виступи собі на телефон, щоб потім поділитися цими спогадами зі своїми друзями в інтернеті.

Деякі колективи – учасники концертної програми – мало знайомі публіці. Наприклад, народний вокальний ансамбль «Селяночка» з села Кременчук, фольклорний колектив «Бусуйок» із села Спея, «Хор любителів співу» з Тирасполя. Крім них були також відомі в республіці гурти: вокальний ансамбль козацької пісні «Станичники», «Сударушки», народний хор російської пісні «Родные напевы», «Ритмик-Данс», народний хор української пісні «Червона калина».

На фестивалі організували кілька паралельних майстер-класів із різних напрямків декоративно-ужиткової творчості, образотворчого мистецтва та інших видів рукоділля. Здебільшого вони зацікавили дітей, але були й дорослі, які з задоволенням розмальовували фарбами глиняні та гіпсові фігурки. До того ж, після закінчення заняття їх можна було забрати з собою, як сувенір.
Справжньою окрасою, родзинкою фестивалю можна назвати народні подвір’я, де вдень сиділи юнаки та дівчата в національному вбранні. В цих костюмах вони з задоволенням фотографувалися з перехожими та на знак щирої гостинності пригощали всіх сушками з маком та пряниками.

Уздовж фонтанів розташовувалися творчі виставки місцевих художників, ремісників та майстрів, які демонстрували та продавали свої роботи. Вони оспівували нашу республіку, її багатства та красоти засобами свого мистецтва. Тираспольчани та гості столиці з цікавістю розглядали картини, скульптури, вироби та оригінальні іграшки.

Фестиваль «Єдина родина народів Придністров’я» розпочався з 15:00 і співав, лунав та гомонів на всі голоси до пізнього вечора. Концертна програма вмістила 103 барвисті номери. Завершити такий феєричний національний марафон вирішили виступом студії народного танцю «Надія». Колектив виконав танець «Український віночок».

Цей великий хореографічний номер розпочався з повільної хороводної частини та продовжився швидким гопаком. За оцінкою фахівця-хореографа, для виконання такої складної партії діти довго репетирували й досягли практично професійного рівня майстерності.
Організатори цього великого свята – МУ «Будинок народних традицій і ремесел» та Управління культури. Засновником виступила державна адміністрація міст Тирасполя та Дністровська.

 «Захід готували протягом трьох місяців. Завданням фестивалю було правдиво та яскраво показати й уславити щиру дружбу між народами Придністров’я. Учасники концерту з’їхалися до столиці з багатьох міст і районів республіки. Найбільш пам’ятним моментом, який відзначили вже багато гостей, з ким ми спілкувалися після свята, став масовий хоровод. Очевидно, що придністровці шанують свої традиції та звичаї, а також дружелюбно налаштовані одне до одного», – зазначила заступник начальника Управління культури міста Марина Комкова.

На тлі світових викликів та конфліктів фестиваль виявився світлою ілюстрацією того, як різноманітність може стати джерелом багатства, а не розбрату.

Учасники, гості та глядачі від душі відпочили, збагатилися позитивними емоціями, насолодилися численними культурними проявами та оцінили їхню унікальність, внесок у збагачення спільної спадщини. Ідею миру та дружби яскраво висловили в кожному номері, виступі, в танці та пісні. Цю унікальну подію ще довго згадуватимуть у республіці.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото М. Сови.