Ними рухає рішучість і самовідданість

Нові курсанти Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР склали присягу. Цього відповідального дня вони з почуттям гордості вимовляли на плацу слова урочистої обіцянки: «Я, громадянин Придністровської Молдавської Республіки, присягаюся до кінця життя залишатися відданим своєму народу та Батьківщині…».


З цього моменту для вчорашніх школярів розпочався новий етап у житті. Вони стали курсантами міліцейського вишу. Перед кожним із них лежить нелегкий шлях навчання: сувора дисципліна та розпорядок дня з ранніми підйомами, стройовими навчаннями та фізичною підготовкою.

Для 21 юнака та 17 дівчат цей навчальний рік розпочався набагато раніше, ніж у школярів чи студентів університетів. Протягом цілого місяця вони осягали ази стройової підготовки, щоб у день присяги постати у кращому вигляді перед своїми майбутніми вчителями, командирами, друзями, рідними та близькими.

Міністр внутрішніх справ Віталій Нягу наголосив, що віднині перед курсантами стоятиме необхідність вирішення важливих, невідкладних і відповідальних завдань. Він зазначив:

«Присяга – найбільш пам’ятна подія для тих людей, які вирішили надіти форму і присвятити життя службі, Батьківщині та своєму народу. Ви прийняли досить непросте рішення: допомагати захищати права людини, забезпечувати охорону громадського порядку, зберігати державний устрій та незалежність нашої республіки. Ви оберігатимете спокій наших громадян. Саме завдяки вам вони почуватимуться в безпеці».

Від імені батьків усіх присутніх вийшла привітати Анжела Мельникова. Вона висловила гордість і подяку за той самостійний вибір, що зробили їхні діти.

 «Вітаю вас із важливою подією. Вирішивши стати співробітниками МВС, ви взяли на себе відповідальність забезпечувати в нашій республіці правопорядок. Тож будьте гідними звання курсанта ТЮІ. Міліцейська служба вимагає високого професіоналізму, тому вам доведеться докласти максимум зусиль не лише в навчанні, а й у службовій діяльності. Ми віримо у вас. Сміливо йдіть уперед. У вас все обов’язково вийде!», – адресувала сердечні напутні слова курсантам Анжела В’ячеславівна.

За традицією після присяги представники духовенства Тираспольсько-Дубоссарської єпархії прочитали молитву і всіх присутніх окропили святою водою. Потім відбувся урочистий марш, який завершився першим спільним фото з керівництвом відомства та вишу на плацу.

Курсанта Костянтина цього святкового дня прийшла підтримати сім’я та друзі. Його класний керівник Ігор Боагій сказав про свого учня: «Він найвідповідальніший волонтер у спортивних заходах Hi-Trail. Костянтин ще з 9 класу поставив собі за мету вступити сюди. Іноді, обговорюючи складні для нього шкільні предмети, я бачив, що він приходив до правильних рішень самостійно, як це видно з його успіхів. Тепер необхідно продовжувати реалізацію в цьому напрямі».

За словами самого юнака, він ще не визначився, ким хоче стати після навчання. Поки що його цікавить робота дільничного та служба кримінального розшуку. Своє захоплення спортом Костянтин планує продовжити і в ТЮІ, займаючись у секціях дзюдо чи кікбоксингу.

У загальній кількості курсантів-новобранців цього року є 17 дівчат. Одна з них Арина розповіла, що захотіла навчатися в інституті з бажання захищати людей від образ, а також із патріотичних спонукань. Під час присяги вона відчувала хвилювання, але рідні та близькі були поруч, підтримуючи її в цей важливий момент.

На відміну від своїх однокурсників, Арина вирішила, що стане оперативником, тобто співробітником міліції, який займається оперативною роботою з розшуку, слідства тощо.
Вона хоче брати участь в обстеженні місць подій, збиранні речових доказів, у вивченні документів, а також іншою роботою, покладеною на представників цієї професії.
На запитання, чи не лякає її така складна робота, Арина впевнено відповіла:

 «Я працьовита і смілива, тож не боюся складнощів і сподіваюся подолати всі перепони на своєму шляху».

Після офіційної частини першокурсників ненадовго відпустили додому. Для них це довго-очікувана та приємна подія, адже проходження початкового періоду служби (курсу молодого бійця) далося їм непросто. Втім, вони незабаром повернуться за парти в ТЮІ та почнуть освоювати ази нової для них професії.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.

Костянтин та його сімя.