УВАГА – ДІТИ!

Щорічно з 1 по 10 вересня на території Придністров’я проводиться декада безпеки руху «Увага – діти!», приурочена до початку навчального року, коли на дорогах різко зростає кількість пішоходів, більшість із яких – школярі.


Співробітники Тираспольського відділу ДАІ протягом десяти днів відвідували школи міста. Вони читати лекції школярам, особливу увагу приділяли першокласникам, які тільки вчаться самостійно пересуватися вулицями міста.

Інспектори знайомили дітей із правилами дорожнього руху (ПДР), вчили, як переходити дорогу, розповідали, що таке світлофор, і як себе поводити, якщо пішохідний перехід нерегульований, тобто без світлофора. Міліціонери нагадали, наскільки небезпечні ігри поблизу доріг, позначили місця, де можна кататися на двоколісному транспорті та роликах.

Володимир Дабєжа, старший інспектор з агітації та пропаганди Управління ДАІ МВС ПМР, розповів нашому кореспондентові, що школярі та дошкільнята протягом усього навчального року перебувають у полі зору інспекторів дорожнього руху. Навіть під час літніх канікул вони відвідують учнів у літніх таборах відпочинку, на шкільних майданчиках, залучають до спеціальних ігор, з допомогою яких вивчають правила дорожнього руху, окрім того, кожному дарують світловідбивні елементи та значки на одяг.

Для маленьких пішоходів співробітники столичної ДАІ підготували наочний матеріал: на картинках, де зображені знаки дорожнього руху, моделювали різні дорожні ситуації. Виявилося, що хлопчики й дівчатка непогано обізнані й знаються на тонкощах ПДР. Усе це з’ясувалося під час їхнього спілкування з інспекторами.

«Державтоінспектори нагадували, що в період проведення декади, з 1 по 10 вересня, тим, хто за кермом, під час руху слід включати ближнє світло фар для привернення уваги пішоходів, особливо дітей. Водіям завжди необхідно поблизу дитячих закладів та під час перетину пішохідних переходів знижувати швидкість руху», – повідомив Володимир Дабєжа. За його словами, в профілактичних заходах інспекторам допомагають юні інспектори дорожнього руху (ЮІДР). Це учні 6 – 8 класів, які радо виконують свої обов’язки. Діти зацікавлені в такій співпраці, мріють у майбутньому стати фахівцями, поєднати своє майбутнє зі службою в МВС.
За вісім місяців поточного року в Тирасполі в дорожньо-транспортних пригодах не постраждала жодна дитина. Торік за відповідний період їх було п’ять.

У рамках декади «Увага, діти!» співробітники Кам’янського відділення Державтоінспекції чергували біля навчальних закладів, проводили лекції в школах. Вони нагадували дітям про необхідність дотримуватися правил дорожнього руху. Активно велася профілактична робота з водіями та колективами автотранспортних підприємств.

Учні Дубоссарської СШ № 4 в межах цієї декади організували «Тиждень ПДР». Шкільний загін юних інспекторів руху взяв участь у спільному патрулюванні зі співробітниками ДАІ на вулицях міста та роздачі пам’яток з дотримання ПДР школярам і водіям. Для учнів школи організували також різноманітні конкурси на знання та використання правил дорожнього руху.

Кожен клас протягом тижня оформив інформаційні куточки з безпеки дорожнього руху та взяв участь у конкурсі плакатів і малюнків «Безпечна дорога».

Співробітники ДАІ постійно ведуть велику роботу з дітьми, школярами, водіями, роблять усе від них залежне, щоб зменшити кількість аварій на дорогах, навчити людей – водіїв та пішоходів – берегти своє життя. Адже дорога помилок не прощає, і це доводять факти порушень ПДР, які завершуються вельми сумно.

Старший інспектор з агітації та пропаганди висловив сподівання, що проведені заходи допоможуть нашим школярам бути культурними на дорогах та збережуть їхнє здоров’я.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото аз архіву В. Дабежи.