«Tiras open – 2023» в Тирасполі

Міжнародний турнір із настільного тенісу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату вже в 14-й раз відбувся в придністровській столиці на базі Республіканського спортивно-реабілітаційного центру інвалідів.


Паралімпійський настільний теніс (Param table tennis) – це спорт для людей з обмеженими можливостями, в якому дотримуються правил, встановлених Міжнародною федерацією настільного тенісу (ITTF).

Доступність і все більший інтерес до настільного тенісу в цілому, в 1970-х роках зумовили виникнення підкомітетів, що відповідають за розвиток настільного тенісу для людей з обмеженими можливостями.

Цьогорічний турнір із настільного тенісу в Тирасполі організував спортивний клуб інвалідів «Тирас-Ракета» за підтримки гранту Президента Придністров’я, спонсорів та меценатів, які надали підтримку та зробили вагомий внесок у розвиток, зокрема: на нове покриття, столи в залі, форму для учасників, а також на подарунки та нагороди.

Студенти економічного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка були активними волонтерами протягом двох днів змагань. Вони одностайно стверджували, що допомагаючи іншим людям, можна краще зрозуміти себе, свої духовні цінності, інтереси та потенціал, адже волонтерська діяльність спонукає людину бути добрішою, сприяє поліпшенню психологічного та емоційного стану.

З привітальним словом до всіх присутніх виступив головний суддя Євгеній Рещиков. Він побажав удачі, оптимізму, наполегливої та захопливої боротьби.

Директор ДУ «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр для інвалідів» Георгій Чебан зазначив, що для нього велика честь приймати в центрі змагання такого рівня. До того ж заклад максимально укомплектований усім необхідним для реабілітації не тільки в спортивній царині, а й через науку, освіту, культуру.

Головний організатор і керівник СКІ «Тирас-Ракета» Дмитро Лавров зазначив: «Особливістю турніру стало те, що вперше в змаганнях брали участь представники з Росії, Сербії, Румунії, Молдови, а також з рідного Придністров’я. Загалом близько 30 спортсменів міжнародного класу, які мають великий досвід, рівень підготовки та майстерність. Це престиж для країни, а також прагнення бути ще краще – для наших спортсменів». Турнір був відкритий для участі спортсменів, які бажали спробувати себе в популярному виді спорту. За декілька місяців організатори зібрали заявки від охочих.

Майстер спорту міжнародного рівня та діючий чемпіон Росії з настільного тенісу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату Володимир Топорков у спорті вже понад 25 років. Його тренування тривають по 5 годин майже кожного дня. «Це динамічна та рухлива гра, в якій неможливо досягти досконалості, адже з кожним змаганням відкриваєш щось нове», – розповів тенісист. Він вдячний своєму тренеру Ларисі Єлькиній за підготовку та виховання як спортсмена й людини.

Протягом двох днів параспортсмени змагалися в парах та особистому заліку. Деякі спортивні класи для більшої конкуренції об’єднали. У чоловіків у 3–5 класах виступало найбільше учасників.

ПЕРЕМОЖЦІ В КЛАСАХ:
1-2 Дмитро Лавров (Тирасполь);
3–5 Володимир Топорков (РФ), Марина Мініч (Сербія);
6–8 Сергій Соколов (Кишинів);
9-10 Сергій Мірча (Кишинів).

ПАРНИЙ РОЗРЯД:
1–5 Кирич / Мініч (Сербія) обіграли пару Топорков / Лавров (РФ) – 3:2;
6–10 Дмитро Абраш (Дубоссари) / Сергій Мірча (Кишинів).

Усім учасникам вручили дипломи та продукцію від спонсора винного господарства «Кисловъ», а переможці отримали ексклюзивні медалі, побутову техніку від ВАТ «Евротехника» та продукцію від текстильної компанії «Тиротекс».


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.