Вчимо уроки з дитиною

Правильне ставлення до виконання домашнього завдання допоможе уникнути конфліктів і підвищити успішність вашої дитини.


Вам щодня доводиться змушувати дитину робити уроки? Багато батьків скаржаться на те, що це найскладніша частина у вихованні школяра. Можливо, ви почуваєтеся дещо незручно, коли настає час виконувати домашнє завдання, оскільки наперед знаєте, що дитина зараз почне влаштовувати істерики, кидати підручники та грюкати дверима. Ваше бажання допомогти школяреві призводить до того, що врешті доводиться годинами сидіти з ним за підручниками та вислуховувати скарги на те, як він ненавидить навчання. Так може продовжуватися з року в рік і не принести бажаного результату.

ДОМАШНI ЗАВДАННЯ – ОБОВ’ЯЗОК ДИТИНИ

Перш за все, вам необхідно зрозуміти: виконання домашніх завдань – це важка праця і для вас, і для дитини. В її насиченому графіку це один із найскладніших пунктів. Допоможіть їй правильно визначити час для того, щоб регулярно вчити уроки, як би складно для неї це не було. Пам’ятайте, що її завдання, обов’язок – учитися в школі, виконувати домашні завдання, а ваше – вести домашнє господарство й виховувати дітей.

Мотивуючи дитину готувати домашні завдання, легко вплутатися в протистояння з нею. Вона може проявити нелюбов до виконання завдань, вважаючи за краще гуляти, спілкуватися з друзями або займатися ще чимось. І якщо в цей момент ви не зможете справитися з розчаруванням, обуренням або злістю з цього приводу, ви програли в цій боротьбі. Багато дітей починають маніпулювати батьками, викликаючи в них фрустрацію, тобто почуття безнадії та стривоженості, думки про те, що змінити таку поведінку просто неможливо.

Правда ж полягає в тому, що школяр, який з дитячих років не навчився виконувати свою роботу, долати труднощі, в дорослому житті буде мати проблеми. Тому батькам важливо навчити його відповідально ставитися до своїх обов’язків. Тримайте ситуацію під контролем і поясніть йому, що вчити уроки – це частина повсякденних обов’язків учня.

Щоб привчити школяра виконувати завдання без конфліктів, дотримуйтеся таких рекомендацій.

Порада № 1. Зберігайте спокій

Не втрачайте самовладання, не кричіть на дитину, якщо вона не відразу правильно вирішує завдання або відповідає на запитання. Не критикуйте її за неправильні відповіді й не піддавайтеся спокусі зробити завдання за неї. У будь-якій ситуації зберігайте спокій. Якщо ви будете критикувати дитину або кричати на неї, це загострить атмосферу й тільки ускладнить їй завдання.

Порада № 2. Поясніть дитині свої очікування та її відповідальність

Дайте зрозуміти, що вона повинна готувати уроки вчасно й докладати до цього максимум зусиль. Визначте час, коли вона повинна працювати над завданнями. Враховуйте індивідуальні особливості дитини. Комусь легко даються іноземні мови, але з математикою виникають труднощі, комусь – навпаки. Одні діти більш посидючі й для них важливо, щоб під час виконання завдань їх ніхто не відволікав; іншим необхідно робити перерви й розбивати великі завдання на кілька дрібних. Деякі діти самостійні й можуть виконувати завдання без сторонньої допомоги, але більшості потрібний контроль і допомога з боку батьків відповідно до віку. Якщо у вас кілька дітей, ваше завдання ускладнюється, адже вам потрібно брати до уваги особливості кожного з них.

Порада № 3. Регулярно спілкуйтеся з учителями ваших дітей

Підтримуйте зв’язок з учителями протягом усього навчального року, починаючи з вересня. Так ви будете в курсі про успішність дітей у школі, що буде особливо корисним у випадках, коли в дитини виникають будь-які труднощі.

Порада № 4. Визначте для себе оптимальну роль у взаємодії з дитиною

Деяких дітей потрібно безперервно мотивувати до навчання, деяким – давати чіткі інструкції, а інших треба просто час від часу контролювати. Постарайтеся вибрати для себе в цьому процесі таку роль, яка буде максимально враховувати потреби дитини. Пам’ятайте, що, зрештою, саме вчитель визначає, добре чи погано дитина справилася з завданням. Ви не несете відповідальності за результат, ваше завдання – створити умови для дитини й допомагати їй, якщо в цьому є потреба. Ви можете висловлювати свої припущення, але за виконання домашніх завдань відповідальність несе дитина.

Порада № 5. Діти повинні вчити уроки одночасно

Якщо у вас кілька дітей, які ходять до школи, організуйте їхній розпорядок таким чином, щоб вони вчили уроки одночасно. Якщо хтось справиться зі своїми завданнями раніше, він повинен поводитися тихо, щоб не заважати братові чи сестрі.

Порада № 6. Визначте час для виконання домашніх завдань

Постарайтеся дотримуватися встановленого часу день у день. Якщо дитина активна, робіть перерви в роботі. Наприклад, учень може 15 хвилин виконувати завдання, а потім зробити перерву на 5 хвилин. Під час таких перерв запропонуйте йому перекусити, щоб відновити свої сили. Подбайте про спокійну атмосферу в будинку в цей час: вимкніть телевізор.

Переконайтеся, що в дитини є достатньо простору для того, щоб учити уроки. Під час занять також потрібно враховувати індивідуальні потреби: для одних дітей для цього знадобиться великий кухонний стіл, щоб можна було розкласти всі книги, а для інших – маленький тихий куточок у дитячій кімнаті.

Порада № 7. Привчайте дитину до розпорядку з раннього віку

Навіть якщо дитина ще маленька і лише вчиться читати, регулярно виділяйте для цього час. Це допомагає їй звикнути до розпорядку, тому що далі завдань стане все більше і вони будуть складніші.

Порада № 8. Допомагайте дитині на складних етапах роботи

Інколи учень не може виконати домашнє завдання через те, що на певному етапі в нього виникають труднощі. Ось тут потрібна ваша допомога. Наприклад, йому необхідно розв’язати низку однотипних завдань, а він не розуміє, з чого почати. Розберіть разом із ним 1-2 завдання, а решту він уже зможе розв’язати самостійно.

Якщо школяр ніяк не може вибрати тему для твору, проведіть разом із ним невеликий мозковий штурм, щоб знайти потрібну ідею. Запам’ятайте: ви не повинні виконувати завдання за дитину, досить лише трішки її підштовхнути до правильного рішення.

Порада № 9. Вирішіть із чоловіком, хто з вас буде допомагати дитині з уроками

Для цього визначте, в кого з вас краще виходить пояснювати що-небудь. Це допоможе заощадити час на виконання домашніх завдань. Якщо ж ви виховуєте дитину самі, можна час від часу просити про допомогу когось із близьких родичів.

Порада № 10. Проявіть співчуття й підтримку

Якщо навчання дається дитині важко, підтримайте її. Іноді дітям задають складні завдання, і у вашої дитини можуть виникати проблеми з їх виконанням. Запитайте у вчителя, чи всім дітям у класі важко даються такі завдання, чи тільки вашій дитині. Якщо подібні проблеми спостерігаються в класі, вчитель може провести тестування, щоб визначити причину цього.

Хоча батькам і неприємно чути про те, що їхня дитина має проблеми з навчанням, діючи спільно з учителем, можна виправити ситуацію.

Порада № 11. Використовуйте позитивне підкріплення

Дітей необхідно мотивувати добре вчитися, виконувати домашні завдання й отримувати високі оцінки. Більшість школярів дістають задоволення від високих оцінок і досягнень у навчанні. Та якщо цього не відбувається, можна використовувати додаткові стимули. Не рекомендується заохочувати дитину грішми. Замість цього можна купити їй те, що вона давно хотіла, повести її в кіно тощо. Ці речі стануть для учня більш значущими, ніж грошове заохочення. Це покращить і зміцнить атмосферу любові та підтримки у вашій родині.

Швидше за все, ваша дитина ніколи не полюбить робити домашні завдання або це заняття даватиметься їй із труднощами. У всіх дітей різні здібності, тож якщо ваша дитина не досягне успіху в науці, вона може стати художником, будівельником або технічним працівником. Нам усім хотілося, щоб наші діти самостійно вчили уроки, та швидше за все, цього не станеться. Тому нам потрібно допомагати їм, підтримувати та вчити відповідально ставитися до навчання.


Сільвія РОГУТ.

Фото: www.kanal