Як подолати мобільну залежність

Мобільна залежність «убиває» весь вільний час підлітка. Проте ні суперечки, ні аргументи не дають належного результату. Для подолання мобільної залежності необхідний цілісний конструктивний підхід, який допоможе підлітку побудувати життя за новим розпорядком.


Розпочніть із таких заходів: не вступайте з підлітком у суперечку, чітко встановіть часові межі, коли він може користуватися ґаджетом. Якщо вихованець просить посидіти за комп’ютером на годину довше, то скажіть йому, що завтра він зможе грати на годину менше. Слідкуйте, щоб установлені обмеження чітко виконувалися.

Заохочуйте дитину, якщо вона чесно дотримується встановленого розкладу: проводьте з нею час. Якщо ви бачите, що вихованець почувається дещо самотньо або нудьгує, запропонуйте йому погуляти разом у парку. Під час прогулянки вимкніть свої мобільні пристрої та приділіть увагу дитині.

Якщо в результаті всі докладені зусилля не принесуть належного результату, зверніться до психолога, який зможе запропонувати більш професійний підхід до розв’язання проблеми. Зазвичай боротьба психолога з мобільною залежністю дитини складається з трьох чинників: навчання екологічного використання мобільних пристроїв, розвиток життєво важливих навичок та здоровий спосіб життя.

Якщо ви хочете відучити дитину від пристрасті до мобільних пристроїв – придивіться до власної поведінки. Можливо, ви побачите причину, через яку ваше чадо втікає у віртуальний світ. Покажіть йому довкілля, світ, який існує поза межами монітора планшета. Дозвольте йому відчути радість і задоволення від простих речей.


Сільвія РОГУТ. 

Фото: akket.com