Виявляємо таланти дитини

Кажуть, що кожна людина талановита по-своєму. Якщо вчасно розпізнати здібності й таланти дитини, то згодом, вони можуть стати запорукою успішного розвитку її кар’єри. Батькам потрібно буде просто допомогти малюкові розвинути його задатки.


ЯК ВИЗНАЧИТИ ТАЛАНТИ ДИТИНИ

У самому ранньому віці малюки починають проявляти специфічні здібності. Щоб своєчасно їх розпізнати, необхідно уважно спостерігати за вихованцями. Поспостерігайте, чим займається ваш улюбленець у вільний час. Як він поводиться в оточенні інших хлопчиків та дівчаток. Запропонуйте йому кілька видів занять і простежте, чим він найчастіше воліє займатися – от як розкрити талант дитини. Якщо ж вам не вдається зробити це самостійно, то вам допоможе психолог – фахівець відразу ж побачить, чим відрізняється саме ваш нащадок.

Якщо дитина в процесі розмови любить жестикулювати, супроводжує власні вислови та почуття мімікою й активними рухами, то це явні ознаки артистичних здібностей. Такі хлопці та дівчата часто намагаються викликати які-небудь емоції в оточення своїми розповідями та діями. Дуже люблять виступати перед аудиторією. Найчастіше передражнюють інших дітей, копіюючи їхні звички та дії. В такому випадку батькам важливо втрутитися і пояснити дитині, що так поводитися негарно.

Про те, що у вашого дитя неабиякий інтелект, можна здогадатися за манерою його міркувань. Зазвичай такі діти розуміють недоговорені речі, легко засвоюють шкільні предмети, розуміють істинні спонукання вчинків інших людей. Якщо ваш малюк має неординарний інтелект, то він буде переважно виділятися серед його ровесників. Його відмінними рисами будуть: широкий кругозір, хороша пам’ять, розсудливість, спостережливість. Такі дітки часто дуже сприйнятливі до нових змін у житті.

РОЗВИВАЙТЕ ТАЛАНТ ДИТИНИ

Як же бути, коли ваше чадо дуже енергійне й активне? Не гнівайтеся на нього. Його всього лиш потрібно віддати в спортивну секцію. Можливо, в дитини проявиться спортивний талант. Вивчіть поведінку малюка і зробіть відповідні висновки про вибір певного виду спорту для нього. Як правило, діти з яскраво вираженим спортивним талантом сміливі та відважні. Синці, забої та шишки їх не лякають. Вони прекрасно фізично розвинені. Дуже люблять різні спортивні змагання. Часом здається, що вони ніколи не втомлюються.

Діти з музичним обдаруванням завжди будуть прагнути туди, де лунає музика. Вони прекрасно відчувають ритм і наспівують мелодію. Коли ж вони співають, то вкладають у музичні твори власні емоції та почуття. Зазвичай дитина з добре розвиненими музичними здібностями або сама вивчається грати на музичному інструменті, або ж наполягає, щоб батьки купили їй інструмент і відвели в музичну школу.

Як виявити талант до малювання? Художні здібності проявляються в бажанні дитини щось постійно малювати, ліпити, креслити. Зверніть увагу на малюнки вашого малюка. Якщо в нього є художні здібності, то він замість того, щоб розповісти про яку-небудь подію, постарається це зобразити на папері. Він буде вдумливо комбінувати різні фарби та матеріали, з якими працює.

Слід зазначити, що, наприклад, музичні та художні здібності виявляються набагато раніше, ніж літературні або технічні. Для розвитку останніх недостатньо просто захоплення дитини, необхідна допомога фахівців, батьків і вчителів.

Не варто також забувати й про те, що таланти та здібності можуть проявитися не в дитинстві, а в юнацькому віці. Головне ж у питанні «як розвинути талант дитини» – це своєчасна підтримка батьків і вчителів. У першу чергу, батьків, бо саме вони більше часу проводять зі своїми малюками. Знають їхні звички, смаки, уподобання, манери поведінки, які в присутності інших людей, найчастіше, виявляються в іншій формі. Завдання батьків полягає не в нав’язуванні дитині своїх цілей і бажань, а у виявленні її власних талантів та їх цілеспрямований розвиток.


Сільвія РОГУТ.

Фото: www.pexels