Поради городникам і садівникам

Вересень пахне яблуками,
а жовтень – капустою


► У жовтні власники земельних ділянок мають ще чимало роботи.

На городі більшість овочів уже зібрана, однак триває посів озимих культур і тепличних рослин. Найбільше клопотів у жовтні в саду: це пора саджати квіти та ягідні кущі, а також саджанці плодових дерев, обрізати рослини та готувати їх до укриття на зиму.

Фази Місяця дуже впливають на ріст і врожайність усіх рослин. Місячний посівний календар на жовтень 2023 року підкаже, які дні другого осіннього місяця вважаються вдалими для посівів і посадок, а в які на ділянці краще нічого не робити.

1-2 ЖОВТНЯ – сприятливі дні для посадки озимої цибулі й часнику на городі, а капусти – в теплиці. Можна вносити органічні добрива на грядці. Слушний час для посадки плодових дерев і ягідних кущів у саду – вони швидко приживуться. Пересаджувати рослини не рекомендується.

3-5 ЖОВТНЯ – добрий час для збору коренеплодів, овочів і фруктів для тривалого зберігання і для консервації, для боротьби з хворобами, шкідниками та бур’янами, викопування бульб і цибулин квітів на зберігання.

Можна саджати багаторічні квіти й троянди, обробляти сад від хвороб і шкідників, обрізати сухі гілки та листя. Не рекомендується пошкоджувати коріння рослин.

6-7 ЖОВТНЯ – чудові дні для посадки аґрусу, смородини, малини та інших чагарників. У теплиці і на підвіконні можна посадити зелень і листові салати, посіяти озимий буряк, редьку, моркву, цибулю, щавель. Можна садити троянди та багаторічні квіти. Дозволено вносити на ділянці органічні добрива і компост, але не варто удобрювати землю хімічними препаратами.

► Для любителів квітів

Гортензія: посадка й догляд восени, розмноження. Квітникарі, які вирощують у своєму саду гортензію, стверджують, що догляд за нею зовсім не складний, оскільки ця рослина вирізняється невибагливістю. І при цьому садова квітка дуже приваблива: її використовують для прикраси будинку, газонів або бордюрів. Гортензія у цвіту виглядає просто казково! Про те, як здійснюється посадка садової красуні восени, які вимоги є до пересадки волотистої гортензії, чи до обрізання квітки восени, а також у чому полягає підготовка гортензії до зими, дещо про інші важливі моменти в догляді за рослиною напередодні зими ми розповімо вам у цій статті.

Ґрунт для гортензії. Квіти добре ростуть у захищених від протягів і вітру місцях, які освітлюються прямими променями до обіду, а після полудня перебувають у затінку. Ґрунт для гортензії має бути пухким, водо- і повітропроникним і помірно вологим. У важкий ґрунт до посадки потрібно внести рінь (крупний пісок, гравій, галька).

Оптимальний склад ґрунту для гортензії – суглинок із кислою або нейтральною реакцією. А от у чорноземному, гнійно-перегнійному ґрунті та у вапняному ця рослина не ростиме. Підкислюють ґрунт листовим перегноєм, корою, стружкою або хвоєю, які вносять під час перекопування. До речі, рівень кислотності позначається на забарвленні суцвіть гортензії великоквіткової: в ґрунті зі слабколужною реакцією суцвіття гортензії мають рожеве забарвлення, а в кислому – блакитне. На нейтральному ґрунті суцвіття цього виду гортензії білі або кремові.

Коли садити гортензію? Одним із найважливіших чинників успішного вирощування культури є вибір часу для посадки. На запитання, коли садити гортензію – восени чи навесні, якщо йдеться про такі види, як гортензія деревоподібна й волотиста, можна з упевненістю відповісти, що в місцевості з короткою осінню, де зима настає раптово, краще садити гортензію навесні, а в районах із теплим кліматом саджанці гортензії висаджують восени, у вересні.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com