Рок-концерт у столиці

На пірсі лебединого озера в Катерининському парку Тирасполя молоді талановиті музичні виконавці влаштували вже традиційний рок-концерт.


У рамках проекту «Відкритий мікрофон» цей захід зібрав на одній сцені професійних і музикантів-початківців. Поміж учасників були відомі виконавці: тираспольська кавер-група «Вермона», Кирило Височинський, Радомир Тимощук, а також гість із Кишинева Іван Вишневий.

Видатний педагог Василь Сухомлинський вважав, що

«…Музика, як і будь-яке мистецтво, передає думки того, хто її створив, думки та почуття тих, кого вона зображує. Першоджерелом музики є не тільки навколишній світ, але і сама людина, її духовний світ, мислення і мова».

Тож чи можна описати словами ту велику роль, яку вона відіграє в нашому житті, виміряти той вплив, який вона справляє?

Що ж стосується року, кажуть, що це рух і свобода, це сила, здатна зрушити гори та об’єднати спільні зусилля. У року немає місця лицемірству, показусі, пародії, брехні.

РОК – це не просто музика, це життя.

«Рок – це музика, за допомогою якої можна розібратися у своєму внутрішньому світі та відшукати частинку себе, не вбивши при цьому нікого», – ці слова американського актора та музиканта Джареда Джозефа Лето стосовно бунтарського напрямку в музиці відкрили для людей двері в інший світ, наповнений відкритістю, справедливістю.

Російський рок – напрямок у музиці, що зародився в СРСР у 1960 роки під впливом західної рок-музики та бардівської пісні й розвивався завдяки самодіяльним колективам та офіційним ВІА.

Свого розквіту російський рок досяг у 1980-ті. У цей період були створені рок-клуби, з’явилися і набули популярності такі групи, як «Кіно», «Аліса», «ДДТ», «Арія», «Браво», «Nautilus Pompilius», «Чайф», «Громадянська оборона».

Російський рок XX століття часто розглядають як єдиний культурний рух, що має деякі загальні музичні, естетичні та ідейні риси. Характерною особливістю російського року було те, що автори робили акцент на текстах пісень, також він став символом молоді епохи перебудови.

«Відкритий мікрофон» – це спільний творчий проект російського Центру науки та культури з громадською організацією «Союз російських громад Придністров’я» та Придністровського держінституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна. Значну підтримку йому надала державна адміністрація міст Тирасполя та Дністровська.

«Мета цього концерту – презентація творчості молодих артистів, які виконують свої версії російського року. Голосування серед комісії виявило найкращих музикантів. Вони порадують слухачів відомими хітами, а найактивніші вболівальники отримають призи», – розповіла голова громадської організації «Союз російських громад Придністров’я» Вероніка Кохтарева.

Група «Вермона» була створена лише декілька місяців тому, але вже встигла завоювати своїх прихильників та стати постійним учасником «Відкритого мікрофону» та інших музичних проектів. Солістка гурту Юлія розповіла:

«Рок спонукає до роздумів на вічні теми, до рефлексії, а це сприяє опрацюванню психологічних проблем і підвищенню самооцінки».

На початку заходу відвідувачів було декілька десятків, згодом стало вже декілька сотень. Це були друзі, колеги та охочі послухати живу музику. Вони зручно розташувалися на траві та на лавках. Репертуар виконавців порадував публіку, захопив старими хітами російського року, адже лунали: «Група крові» групи «Кіно», «Тримай моє серце» групи «Арія». «Ведмедиця» та «Владивосток 2000» групи «Мумій Троль» зірвали гучні оплески та вигуки «браво».

Особливістю концерту стало те, що ведучі в перервах між виступами артистів розповідали історії рок-музикантів і створення пісень, а також проводили розіграш подарунків для гостей заходу. Всі присутні перейнялися атмосферою музичного заходу та дістали незабутні враження.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.