Свято веслувального спорту

Нещодавно в Барнаулі (Росія) відбувся Кубок братів Агєєвих та олімпійських чемпіонів Юрія Постригая й Олександра Дяченка з веслування на байдарках та каное (AAACUP).


Нинішнього року організатори Кубка вирішили розширити географію й без того масштабного турніру, і право проведення змагань надане Алтайському краю, який славиться своїми традиціями у спортивних дисциплінах на воді.

Яскравою була церемонія відкриття змагань, що набули міжнародного визнання. Успіхів спортсменам побажали Юрій Постригай та Олександр Дяченко. Під час відкриття відбувся також парад прапорів восьми країн-учасниць Алтайської регати, виступи юних вихованців спортивних шкіл з ушу та художньої гімнастики, ритмічні й емоційні привітання танцювальних колективів.

За словами Олександра Дяченка, запорукою популярності турніру є високий рівень учасників та видовищність змагань.

«Мені дуже подобається в Барнаулі, під час спортивної кар’єри я виступав за Алтайський край. Ми розвиваємося, рухаємося вперед, охоплюємо дедалі більше регіонів. Тут чудова інфраструктура для веслування. Алтайці дуже люблять цю спортивну дисципліну та раді побачити топових спортсменів з усього світу. Одне з головних завдань організаторів AAACUP –
всіма способами поширювати всі можливі види веслування, залучаючи до участі не лише професійних спортсменів, а й любителів гребного спорту всіх вікових категорій. На Гребному каналі Барнаула відбулися барвисті перегони на човнах у класі «Дракон» (на яскравих масивних човнах у формі драконів) серед змішаних команд на дистанціях 200 та 500 метрів у вікових категоріях OPEN та 40+».

300 спортсменів взяли участь у змаганнях

Одну з головних сенсацій створив тираспольчанин Андрій Ласкорунський та його напарник з байдарки-двійки Дмитро Мамцев. Молоді російські веслярі на 200-метрівці випередили два досвідченіші білоруські екіпажі. Бендерчанин Олексій Коровашков разом із партнером Іваном Штилем виграли цю ж дистанцію у каное-двійці.

В інтерв’ю організаторам змагань Андрій Ласкорунський поділився емоціями від перемоги:
«Пройшли перегони так, як і планували, розклали дистанцію правильно. Результатом задоволені, але за олімпійським принципом прагнемо стати ще краще, швидше, сильніше. Задоволений рівнем організації Кубку. Цікаво, що додають нові дистанції, дисципліни, в яких досить захопливо брати участь. Це вносить різноманітність у звичайний режим змагання спортсмена».

Олексій Коровашков теж задоволений успішним виступом в Алтайському краї.

«У Барнаулі жителі люблять веслування, цікавляться ним, навіть пересічні люди, не спортсмени. Бажаю організаторам, щоб іще більше глядачів приходило на такі масштабні змагання. Безумовно, це важливо, що AAACUP пішов у регіони та й турнір відбувся в Барнаулі. Я приємно здивований рівнем організації події, очевидно, що місцеві упорядники мають зацікавленість і перспективи.

Порадував і рівень конкуренції на змаганнях, ніхто не хоче програвати чи просто віддавати перше місце. Такі нові для Кубка місця, як Барнаул, даватимуть турніру нового глядача, нади-
хатимуть організаторів на нові ідеї.

Я тільки за те, щоб географія AAACUP проектувалася на всю Росію, а згодом перейшла і на інші країни. Все можливо. Головне – налагоджувати відносини з регіонами чи країнами, які також як ми зацікавлені в розвитку веслування».

Насичену програму організатори підготували й для гостей спортивного свята. Щодня для вболівальників виступали діджеї та музичні колективи, розігрували призи, влаштовували змагання з пляжного футболу, волейболу, відбувся чемпіонат Сибіру з судномоделізму.


Андрій КРАВЧЕНКО.

На фото Олександр Дьяченко: t.meSportOrbita