Світ очима фотографів

Можливість зупинити час і зберегти мить – от за що люблять та цінують фотомистецтво. Бендерський фестиваль «Осінь-2023», присвячений цьому візуальному напрямку, став гучною подією в житті культурної спільноти Придністров’я.

Організаторами його виступили: фотограф і учениця знаменитого фотохудожника Михайла Блонштейна Анна Семенюк (Instagram @fotograf_pmr) і Бендерська кав’ярня «Горький». Вони запросили 18 любителів і професіоналів поділитися своїми кращими кадрами на виставці, яка буквально «змусила» публіку подивитися на навколишній світ по-новому.

«У нас вийшов затишний захід, в якому змогли взяти участь абсолютно всі охочі. Також багато людей підтримали наш фестиваль в онлайн форматі. Крім кадрів, зроблених у Придністров’ї, знімки для виставки надіслали з Росії, Польщі, Німеччини та Молдови», – розповіла Анна Семенюк.

Фотограф-любитель Олексій Алікін привіз на виставку свої архівні чорно-білі знімки, серед яких можна було побачити унікальні види Тирасполя 78–80-х років минулого століття: головну площу столиці, зняту з верхнього поверху Палацу піонерів, житловий будинок і магазин «Спорт – туризм», кінотеатр «Юність». Цих фотографій немає в Інтернеті, тому вони мають величезну цінність для літопису міста.

Історія захоплення фотографією Олексія Алікіна схожа на багато інших у ті часи. Почалося все ще у школі. Тоді він пізнавав ази фотографії на «мильниці» за 15 рублів, а пізніше перейшов на знаменитий дзеркальний фотоапарат «Зеніт», який коштував 130 рублів, та об’єктив – 60 рублів.

Таку дорогу покупку він дозволив собі завдяки важкій праці на Крайній Півночі Радянського Союзу. За його словами, в той час усі були захоплені фотографією, а процес прояву плівки приносив величезне задоволення.

Потяг до фотографування з часом перейняла його донька Ірина Гілка (Instagram @irina_gilka). Її знімки на виставці посіли гідне місце поруч з татусевими. У дитинстві дівчина часто крутила в руках радянський апарат, а нині знімає на сучасну бездзеркальну камеру Nikon Z6 вартістю вже понад 1000 $. Щодо оснащення фототехнікою індустрія зробила крок далеко вперед.

Ірина полюбляє фотографувати людей у домашній обстановці, ловити випадкові кадри на вулиці та проникливо запам’ятовувати емоції. Вона відмовилася від сильного ретушування на користь правдоподібності кадрів та щоб уникнути спотвореного сприйняття людської краси.

«Фотографія – це машина часу. Вона документує те, що відбуваються, а саме ти вирішуєш, коли натиснути кнопку затвора. Ти можеш чекати відповідного моменту, а можеш знімати життя таким, яким воно є», – поділилася Ірина Гілка.

Фотограф Ігор Поліщук (Instagram @brandcontent.art) прийшов на фестиваль як гість. Він зазначив, що організатори зуміли показати багато цікавих, творчих, талановитих людей нашої республіки. Різноманітність тематики, стилів і видів обробки заворожувала погляд. У кожній авторській добірці відчувався свій неповторний почерк і смислова наповненість.

Крім тих, хто знімає на професійну техніку, були й такі, хто зробив вибір на користь мобільної зйомки, не поступившись при цьому іншим ні в чіткості картинки, ні в передачі кольору, ні в розмаїтті сюжетів. Ліана Герлак (Instagram @gerlak_liana) знімала на смартфони фірми Samsung і POCO, а для заходу вибрала присвячені природі кадри, зроблені в туристичних подорожах дорогами республіки та її околицями.

«Я роблю знімки для того, щоб відобразити дорогі серцю моменти й через деякий час згадувати емоції та події. Робити фотографії на телефон дуже просто. Він завжди зі мною», – зазначила Ліана Герлак.

До своєї колекції вона також приєднала один пейзажний знімок досвідченого оператора і фотографа Віталія Калеріна (Instagram @vikalerin). Його роботи часто стають візитною карткою Придністров’я в соціальних мережах, покоряючи серця безлічі онлайн-глядачів. Віталій віртуозно втілює своє бачення краси природи та архітектури нашого регіону, робить кожен кадр справжнім витвором мистецтва.

Досвідчені фотографи Валентин Чемякін і Світлана Фокша також залишилися задоволені святом фотомистецтва. Формат виставки не припускав оцінювання експертним журі та визначення переможця. Замість цього учасники спілкувалися на творчі теми, розповідали історії, пов’язані з їхніми знімками, ділилися досвідом, обмінювалися ідеями та насолоджувались атмосферою. На завершення зустрічі вони обмінялися одне з одним знімками, які сподобалися.

Фестиваль став не тільки святом візуального мистецтва, а й майданчиком для можливості створення окремої ком’юніті, яка змогла б підтримувати постійний зв’язок і реалізовувати спільні великі проекти.

Головна порада, яку фотографи хотіли б донести до наших читачів, полягає в тому, що для створення чудового кадру потрібно вміти помічати красу в навколишньому світі й передавати її через об’єктив фотокамери, будь вона професійною чи вбудованою у смартфон.

Основне – це ваше відчуття моменту і здатність будувати композицію незалежно від технічних особливостей.

Фотофестиваль доповнив ярмарок ремісників у парку ім. М. Горького. Майстер-класи, музичні виступи, розіграші, експрес-портрети, фотозони подарували багато приємних хвилин бендерчанам та гостям міста. У майбутньому організатори обов’язково розглянуть можливість повторення такого заходу.

Олександра ТИМКО

Фото автора