Зі звіту глави Бендерської держадміністрації

Про основні результати діяльності державної адміністрації міста Бендери за перше півріччя 2023 року відзвітував її глава Роман Iванченко.

Нагадаємо, що Бендери – найдавніше місто Придністров’я. Перша згадка про нього датується 8 жовтня 1408 року. У республіці це найбільший промисловий і культурний центр, який є головним портом на річці Дністер і найбільшим залізничним вузлом Придністровської залізниці.

Указом Президента ПМР за мужність і героїзм, проявлені жителями міста Бендери під час захисту республіки від агресії Молдови, місто Бендери нагороджено Орденом Республіки.

За мужність і героїзм, проявлені жителями міста Бендери під час захисту Придністровської Молдавської Республіки від агресії Республіки Молдова, збереження військово-історичної спадщини й традицій та у зв’язку з 600-річчям з дня першої літописної згадки місто Бендери нагороджене орденом Суворова II ступеня. До свого 600-річчя, у 2008 році, місто Бендери держало статус міста-миротворця й нагороджене орденом «Миротворець» (поки єдиним у Придністров’ї). Ця нагорода – визнання заслуг міста Бендери у миротворчій місії на Дністрі. За мужність, стійкість і масовий героїзм, проявлені захисниками міста в боротьбі за свободу і незалежність Вітчизни місто удостоєне звання «Місто військової слави». Крім того, з 1986 року Бендери мають статус історичного міста СРСР.

Промисловість міста представлена такими галузями: електротехнічною, машинобудівною, деревообробною, швейною, текстильною, взуттєвою, харчовою, борошномельно-круп’яною та поліграфічною, виробництвом будматеріалів.

Населення та демографічна ситуація

Розрахункова чисельність місцевого населення станом на 1 червня 2023 року становила 87 445 осіб. Згідно зі статистичними даними, основну масу населення – 25 951 особу – представляють люди від 60 років і вище. Найменша кількість – 3 055 осіб – громадяни 15–18 років.

Міграційний спад населення за січень-травень 2023 року склав 17 осіб. Водночас до міста прибули 522 особи, а вибуло 539.

В органах РАГСу зареєстровано 116 шлюбів. Кількість розлучень збільшилася і склала 89 одиниць.

■ Зі звіту Р. Іванченка: «Ситуація на ринку праці міста за перше півріччя 2023 року залишається проблематичною через велику різницю попиту та пропозицій робочої сили. Вимоги роботодавців до претендентів перевищують їхній професійний рівень. Відсутність досвіду роботи, необхідної освіти й кваліфікації, вікові та медичні обмеження не дозволяють заповнити вільні місця».

До міської Служби зайнятості звернулися 2 338 громадян. Більшість із них дістала консультацію та інформацію від фахівців, вивчила чинний банк вакансій, і прийняла рішення про самостійне працевлаштування, використовуючи одержану інформацію.

«Ярмарок вакансій – 2023» відвідали 237 громадян. Вони зустрічалися з представниками підприємств та організацій, дехто влаштувався на постійну роботу. Багато громадян залишили свої контакти для подальшого розгляду питання працевлаштування.

У першому півріччі 2023 року в службі зайнятості зареєстровано 25 осіб з інвалідністю. Їм була надана повна інформаційно-консультативна допомога згідно з Законом ПМР «Про зайнятість населення».

■ «Всі громадяни з обмеженими можливостями здоров’я брали участь у програмі активної політики зайнятості «Надія». Вона дозволяє відновити належний рівень самооцінки й адаптуватися в сучасних умовах, пропонованих ринком праці», – зазначив у своєму звіті глава Бендер.

За січень-травень 2023 року середньомісячна номінальна нарахована заробітна плата одного працівника міста (без суб’єктів малого підприємництва, некомерційних організацій, силових структур і митних органів) склала 5 519 рублів. У бюджетних організаціях середньомісячна заробітна плата склала 4 326 рублів, що на 6,7 % більше, ніж за відповідний період минулого року.

Назвав очільник міста й основні підприємства-донори місцевого бюджету:

ЗАТ «Бендерський м’ясокомбінат»; ЗАТ «Бендерський пивоварний завод»; МУП «Бендеритеплоенерго»; ТОВ «Дінісалл»; ЗАТ «Молдавкабель»; ВАТ «Біохім»; ТОВ «Софтшуз»; МУП «Комуналдорсервіс»; ВАТ «Флоаре»; ТОВ «Ростан плюс».

Аналіз динаміки промислового виробництва продукції за січень-травень 2023 року свідчить про зростання обсягу виробництва електроенергії, промислової продукції та чорної металургії, товарів легкої промисловості.

У машинобудуванні, металообробці та в харчовій промисловості обсяг виробництва продукції порівняно з відповідним періодом минулого року зменшився.

У муніципальному секторі економіки держадміністрації Бендер підпорядковані 7 підприємств комунального господарства; 2 – надають транспортні послуги; МУП «Управління водопровідно-каналізаційного господарства»; «Водоканал-плюс»; МП «Бендерське міське об’єднання торгівлі»; МП «Бендерське торгово-заготівельне підприємство».

Основним видом діяльності МУП «Бендеритеплоенерго» є виробництво і реалізація теплової енергії, технічне обслуговування, виконання різних робіт і платних послуг фізичним та юридичним особам на підставі укладених договорів, а також налагодження робіт на газових установках. У Бендерах підприємство виступає монополістом і єдиним постачальником послуг з теплопостачання всім категоріям споживачів.

На цьому підприємстві працює 441 особа. Середньомісячна заробітна плата складає 6 599,69 руб.

Мале підприємництво в Бендерах представляють 5 640 суб’єктів, з яких 4 810 індивідуальних підприємців: самозайняті особи – 65; патентна система оподаткування – 2 401; селянсько-фермерські господарства – 192; спрощена система оподаткування – 2 152.

У звітному періоді припинили свою діяльність 34 об’єкти (зокрема 9 індивідуальних підприємців). Причини: нерентабельність або самоліквідація підприємства.

Відповідно до Закону ПМР «Про розвиток державної підтримки малого підприємництва», з метою забезпечення його ефективного розвитку рішенням Бендерської держадміністрації створено Раду з підприємництва.

Упродовж звітного періоду засідання цієї Ради не проводилися. Попри це представники бізнес-спільноти постійно ведуть консультаційно-методичну роботу в межах повноважень і компетенції співробітників держадміністрації.

На офіційному сайті держадміністрації міста в розділі «Підприємництво – нормативно-правові акти» розміщена інформація, яка регламентує здійснення підприємницької діяльності на території міста.

Ганна ЛАЗАРЕНКО

Фото: bendery-ga.org