Уряд – про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади, яке відбулося останньої декади вересня, його учасники розглянули низку питань, що стосуються повсякденного життя нашої республіки.

Одне з них – застосування нових медичних послуг, що з’явилися у республіканських лікувально-профілактичних закладах. Вони передбачають оперативне лікування гінекологічних захворювань за допомогою сучасних методів. Граничні тарифи й затвердили під час засідання. Немаловажний факт, що ціни на послуги доступні, наприклад, вартість малоінвазивних операцій коливається від 159 рублів до 181 рубля. Такий метод лікування дозволяє мінімізувати область втручання в організм та ступінь травмування тканин.

Наступного року з’явиться ще дев’ять нових послуг, зокрема ультразвукові дослідження для дітей, які раніше не проводилися, і пункційна біопсія під контролем УЗД. Усього ж держустанови надаватимуть 1 892 платні послуги. На них також на сьогодні встановлено граничні рівні тарифів. Варто зазначити, що у роботі над формуванням документа брала участь Спілка промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я. Врахували також і пропозиції представників громадськості щодо вартості обов’язкового медичного профогляду.

«Проектом передбачено граничний рівень тарифу послуги лікаря під час проведення медичного огляду у вигляді 105 рублів за один огляд. При цьому з метою недопущення суттєвого збільшення витрат споживачів цих послуг проектом передбачено встановлення знижувального коефіцієнта вартості таких послуг у розмірі 0,1. Отже, фактично вартість одного огляду (в межах медичного огляду) становитиме 10,5 рубля, як це було й раніше», – пояснив Перший заступник – Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Також постанова Уряду регламентує надання пільг під час проведення комп’ютерного томографічного дослідження з 64 зрізів з урахуванням різних категорій пацієнтів та їхніх медичних потреб. Ці заходи сприятимуть доступності діагностики та лікування для різних категорій громадян, включаючи дітей, стаціонарних та амбулаторних пацієнтів, ветеранів.

100 % пільга надаватиметься дітям-сиротам, дітям віком до чотирьох років, дітям з онкологічними захворюваннями віком від 4 до 18 років включно, інвалідам війни, учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, учасникам бойових дій із захисту Придністров’я, а також учасникам війни та іншим категоріям осіб, прирівняним до них. У такому ж розмірі вона буде доступна хворим, які за станом здоров’я перебувають на лікуванні у відділеннях цілодобового стаціонару лікувально-профілактичних закладів за рішенням лікаря або консиліуму лікарів цих установ.

Привілеї в розмірі 50 % надаватимуться амбулаторним хворим, які потребують цього виду діагностики за медичними показаннями за рішенням лікаря або лікарсько-консультаційної комісії амбулаторно-поліклінічної служби.

Члени Уряду затвердили нормативно-правові акти, які встановлюють у 2024 році ставки мит, що застосовуються до товарів, які ввозяться в республіку та вивозяться з неї, а також товарну номенклатуру. Проекти документів також презентував Сергій Оболоник.

Митні тарифи на імпортовані товари сформовані відповідно до пропозицій Міжвідомчої комісії, яка розглядала пропозиції суб’єктів господарювання республіки про зміну ставок ввізного мита. Переглянуто близько 180 кодів товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (КН ЗЕД). Приймаючи рішення, робоча група спиралася на принцип, у якому має створюватися як стимулюючий механізм, так і механізм захисту інтересів вітчизняних виробників.

Було введено ставки ввізного мита на продукцію, що містить тютюн або нікотин, у розмірі
10 %. Однак, нинішнього року для цього виду товарів встановлено «нульову» ставку. Також запроваджено мито для низки харчових та промислових товарів, призначених виключно для комерційної реалізації.

Збільшено ставку щодо ртутних або натрієвих ламп з 15 % до 20 %. На 2 % підвищили ставку і для окремих будівельних матеріалів, таких як: шпаклівка для малярних робіт, затирання, ґрунтовка та плитковий клей.

Водночас зведено до нуля ставки на хлор та насичені моноспирти.

За пропозицією Державного митного комітету (ДМК) встановлено ставки на товари, імпортовані фізичними особами для особистого користування, за якими підлягають сплаті митні платежі, у кількості, що перевищує норми (не оподатковуються митом), у розмірі 20 %, але не менше як 20 центів США за кілограм.

Пропозиція викликана тим, що окремі фізичні особи заявляють на митниці товари, ніби для особистого користування, а насправді їх об’єм перевищує обсяги, що не оподатковуються митом, податками.

Усі запропоновані зміни, за попередніми розрахунками, сприятимуть збільшенню надходжень на 244,2 тис. доларів США. Якщо говорити про експортні мита, то їх розмір встановлено на рівні чинних у 2023 році.

«Прийняття проекту ухвали сприятиме захисту інтересів держави через обмеження вивезення за межі країни товарів і сировини, необхідних для національної економіки, а також поповнення прибуткової частини республіканського бюджету», – повідомив Сергій Оболоник.

Iрина МАСЛОВА

Фото: gospmr.org