Особлива для православних дата

Рівно 25 років тому була заснована Тираспольсько-Дубоссарська єпархія, яка на придністровській землі має глибокі православні коріння і багаті традиції.


Шостого жовтня 1998 року з благословення Його Святості Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II рішенням Священного Синоду Дубоссарське вікаріатство було перетворене в Тираспольсько-Дубоссарську єпархію, і владика Юстиніан почав іменуватися єпископом Тираспольським і Дубоссарським.

У продовження цієї історичної теми нагадуємо, що 12 жовтня 2018 року напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня народження Тирасполя в актовій залі головного корпусу ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відкрилася науково-просвітницька конференція «Покровські читання». Тоді ж до всіх учасників конференції звернулася державний радник Президента Придністровської Молдавської Республіки А. З. Волкова. Вона виступила з доповіддю «Історія Тираспольсько-Дубоссарської єпархії», а також представила учасникам конференції книгу «Справа віри й праця любові: сторінки історії Тираспольсько-Дубоссарської єпархії». Авторами видання є М. П. Заложкова та А. З. Волкова, яка пояснила, що воно буде корисне тим, хто цікавиться історичним минулим, історією Придністров’я і Тираспольсько-Дубоссарської єпархії. Книга побудована на офіційних документах і звітах тираспольських архієреїв у Московський Патріархат.

Анна Волкова зазначила, що ця літературна праця заснована на архівних документах, містить безліч фотографій і цитат священнослужителів. Крім того, вона пояснила, що в ній висвітлюються
«…не тільки питання церковного життя, а й багато уваги приділено питанням взаємо поважних відносин між структурами держави й православної церкви».

На землях Придністров’я здавна селилися люди різних національностей і віросповідань, але в більшості своїй це були слов’яни православної віри. І так розпорядилася історія, що саме православ’я в усі часи незмінно духовно об’єднувало людей, що населяють ці благодатні землі. Мабуть, саме тому Придністров’я ніколи не знало ні міжнаціональних, ні міжконфесійних конфліктів, а церква

«…виступає як духовний стрижень і об’єднувальний початок».

До 1998 року повністю закінчилися роботи зі зведення Покровської церкви в Тирасполі. У м. Бендери відкрилася Петропавлівська церква. Цього ж року було відкрито храм в ім’я святого благовірного великого князя Олександра Невського на території військового містечка Рибниці.

Статистичні дані свідчать, що на момент утворення Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Молдавської митрополії в Придністров’ї налічувалося 27 чинних храмів, в яких служило 35 кліриків. До кінця 2000 року православна єпархія Придністров’я налічувала у своєму складі вже 68 парафій: чотири собори (Кафедральний собор Різдва Христового в Тирасполі, Преображенський кафедральний собор у Бендерах, Кафедральний собор всіх святих у Дубоссарах, Собор Архангела Михаїла в Рибниці), 32 церкви, 20 молитовних будинків, 5 архієрейських подвір’їв, 6 будинкових церков, одну православну громаду, одне дворічне духовне училище і чоловічий монастир, в яких несли свій послух 94 священнослужителі.

І сьогодні в Придністров’ї ведеться активне церковне будівництво. Значно збільшилася кількість сільських парафій. Нині у Первомайську Слободзейського району ведеться спорудження храму на честь чуда архангела Михаїла в Хонех. У серпні цього року на Медовий Спас він був увінчаний хрестом.

Основна маса парафіян у православних храмах республіки, як і більшість населення республіки – росіяни, українці, молдавани, яких православна церква закликає до миру. В цьому полягає її головна політична функція: утверджувати в суспільстві миротворчу мораль і загоювати рани страшного конфлікту 1992 року. Чиновники різних рівнів влади в кожному публічному виступі прагнуть приділяти увагу православ’ю. У результаті що ми бачимо? Всі народи в республіці (більш ніж 70 народностей) живуть у дружбі, мирі та злагоді.

Практично у всіх містах і селах Придністров’я дні населених пунктів збігаються з престольними святами. Як правило, вони починаються з Божественної літургії.

Авторитет Православної Церкви в Придністров’ї багато в чому визначається її тісним духовним зв’язком з парафіянами, посильною соціальною допомогою незаможним жителям республіки. Православне духовенство відвідує лікарні, госпіталі, дитячі будинки, будинки-інтернати, будинки престарілих, виправні установи, проповідує і причащає в цих установах, звершує Божественні літургії.

Просвітницька діяльність православного духовенства також має велике значення. При багатьох парафіях діють недільні школи, в яких діти й дорослі здобувають необхідні знання про православну віру.

При Покровській церкві та Христо-Різдвяному соборі Тирасполя, а також при Петропавлівській церкві міста Бендери діють великі бібліотеки з загальною кількістю постійних читачів близько 2 000 осіб.

З 1997 року єпархія видає безкоштовну газету «Православное Приднестровье» тиражем від 3 000 до 5 000 примірників. Виходить вона з друку двічі на місяць.

У ній систематично висвітлюються події церковного життя.

Нині в Придністров’ї мир. І в цьому велика заслуга православ’я, яке об’єднує всіх людей, що проживають на цій землі, вселяє в них надію на щасливе майбутнє, дає їм силу для подолання нинішніх негараздів і життєвих труднощів.

Державна архівна служба Придністров’я до 25-річчя заснування Тираспольсько-Дубоссарської єпархії і 65-річчя від дня народження Сави, архієпископа Тираспольського і Дубоссарського (27 вересня 1958 року) представила на сайті Державної служби управління документацією та архівами ПМР «Архіви Придністров’я» http://gsuda.gospmr.org / у рубриці «Архівний документ місяця» (вкладка «Проекти»), фотографію (оригінал) візиту Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Придністровську Молдавську Республіку з фондів ЦДА ПМР.

На честь 25-річчя Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та ювілею архієрея випустили тематичні марки. Спецпогашення провели в Тирасполі у храмі Воздвиження Хреста Господнього. Процедуру здійснили після хресного ходу та святкової літургії. Першим символічну печатку поставив владика Сава.

«Тираж 700 примірників. На кожному зображено будівлю єпархіального управління і правлячий архієрей. Це так званий конверт першого дня, який об’єднує в єдине ціле три елементи: сам блок марок, малюнок конверта і пам’ятну печатку», – розповів директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв.

Наступне спецпогашення марок з цієї тематики заплановане на 14 жовтня, коли тираспольчани святкуватимуть День міста, а ще престольне свято Покрови Пресвятої Богородиці.


Олена ДВОРСЬКА.

Фото: upload.wikimedia.org_-scaled.