Кожний експонат – це людська доля, кожна доля – це подвиг!

До кінця травня мешканцям та гостям Григоріополя випала чудова нагода відвідати фотовиставку «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба». Вона працює в режимі пересувної й тимчасово перебуватиме в міському історико-краєзнавчому музеї.

Фотодокументальна виставка присвячена 25-й річниці відбиття збройної агресії Молдови проти Придністров’я і створена на автобіографічних матеріалах учасників бойових дій 1992 року. Фотоекспозиція «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба» розрахована на широке коло глядачів: учнів, студентів, краєзнавців та всіх небайдужих до історії свого краю. Організатори цього проекту – Держслужба засобів масової інформації ПМР та ДУ «Приднестровская газета» поставили собі за мету: зберегти дійсну історію нашої молодої держави та вшанувати пам’ять тих, хто ціною власного життя боровся за її становлення.

На урочистому відкритті фотовиставки були присутні представники місцевого керівництва, учасники бойових дій, представники козацтва, матері загиблих воїнів, школярі та відвідувачі музею. З вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови оргкомітету, головний редактор газети «Адевэрул Нистрян» Сергій Сандул. У своїй промові він зазначив, що наше покоління знає історію, пам’ятає своїх героїв, і дуже важливо, щоб цю світлу пам’ять гідно зберегли наші діти та онуки. «І, мабуть, не випадково наша виставка розташована напроти виставки ветеранів Великої Вітчизняної війни. Вони, мов старші наставники, передали свою естафету молодим воїнам, героям і переможцям», – підкреслив Сергій Санду.

«Сьогодні ми є свідками великої й значущої події: відкриваємо виставку, яка вшановує пам’ять тих, хто ціною свого життя дав нам право жити на рідній землі. Я низько схиляю голову перед нашими героями й дуже вдячний організаторам цього проекту, бо такі заходи спрямовані, перш за все, на патріотичне виховання нашої молоді. Я хочу побажати всім міцного здоров’я, мирного неба і щоб ніколи не повторилися жахи війни», – у своїй промові зазначив глава держадміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополя Олег Габужа.

Минають роки, десятиліття, змінюється саме життя, та пам’ять про славних молодих людей, які взяли в руки зброю і стали на захист інтересів молодої республіки, повинна залишатися незмінною. «Ми не готові були до війни, не мали відповідного озброєння, ми ділили один автомат на п’ятьох, але ми не допустили опонівців на нашу придністровську землю. Ми відбили агресію і перемогли, і дай Боже , щоб такі події більше не повторювалися , щоб наші діти спали спокійно і не знали більше війни», – схвильовано говорив учасник бойових дій Олексій Волгін.

Урочиста частина завершилась, а відвідувачі не поспішали покидати приміщення музею. Учні розглядали експонати, тихо перешіптувалися присутні, а нам пощастило поспілкуватися з матір’ю загиблого воїна-захисника, Галиною Нірша. Крізь сльози мати згадувала свого сина Олександра, який був воїном-добровольцем територіально-рятувального загону. Другого липня 1992 року біля села Дороцьке Сашко спішив попередити російських журналістів про небезпеку з протилежного боку, та потрапив під обстріл сам і загинув. Посмертно його нагороджено медаллю «Захиснику Придністров’я». Ім’ям Олександра Нірші названа школа, в якій він навчався, а недалеко від дому обладнано територію під майбутній сквер і встановлено пам’ятний знак на його честь.

З роками не вщухає материнський біль, та життя продовжується, і Галина Іванівна безмірно вдячна керівництву району і всім організаторам заходів, спрямованих на збереження пам’яті про загиблих захисників Придністров’я. Щирі слова подяки вона висловила ініціаторам проекту «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба», свої враження від проведеного заходу записала в Книгу відгуків.

Протягом минулого 2017 року за участі громадян республіки, кореспондентів та учнів, для виставки було зібрано близько 100 матеріалів, більшість з яких публікувалися на сторінках республіканських газет «Гомін», «Адевэрул Нистрян» та «Приднестровье» українською, молдавською та російською мовами. Для експозиції їх підготував член Спілки фотохудожників Придністров’я Федір Зотьєв.

Проект «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба» – це документ епохи, достовірний і безкомпромісний. Дивлячись на фотографії, ми читаємо історію і знаємо єдину правду про події, пов’язані з відбиттям збройної агресії Молдови проти Придністров’я.

Світлана   КОНДРОВА.