Позапланові перевірки тривають

У Дубоссарах, як і в інших районах республіки, тривають інспекції співробітників державної пожежної служби, які перевіряють всі соціальні об’єкти на відповідність їх пожежній безпеці. Трагедія в Російській Федерації в місті Кемерово не залишила нікого байдужим.

Позапланові рейди з перевірки закладів з масовим перебуванням людей відбуваються і в дитячих садках, школах, лікарнях, будинках культури, розважальних закладах. Починаючи з 30 березня, в Дубоссарському районі вже проінспектовано понад 50 установ, у яких були виявлені порушення правил пожежної безпеки. За словами представників Дубоссарської СВПЧ-7, недотримання протипожежних вимог можуть призвести до загибелі людей.

Найсерйозніші порушення були виявлені в сільських клубах та будинках культури Дубоссарського району. Це відсутність первинних засобів пожежогасіння, несправність електропроводки, відсутність автоматичної установки пожежної сигналізації, безлад запасних шляхів для евакуації. Таким чином були закриті 9 із 17 закладів культури, переважно в сільській місцевості. На осіб, які відповідають за пожежну безпеку, складені адміністративні протоколи й для них установлені строки усунення порушень.

Інспектор дізнання СВПЧ-7 міста Дубоссари Сергій Кадріченко в рейдах з перевірки закладів на відповідність пожежній безпеці бере участь не вперше. Він зазначає, що особлива увага завжди приділяється освітнім установам. Перед початком нового навчального року в дошкільних і шкільних закладах ретельно перевіряються всі засоби первинного пожежогасіння. Деякі з них потребують заміни, тому що за час експлуатації стали непридатними. Крім того, нині вживаються заходи щодо відновлення вогнегасників і пожежних кранів та рукавів. За словами Сергія Кадріченка, діяльність дитячих садків та шкіл не припинена, адже діти перебувають під доглядом вихователів, викладачів чи іншого персоналу. У закладах освіти району постійно здійснюються планові тренувальні заняття, що свідчить про підготовку до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Перевіряючи об’єкти з масовим перебуванням людей, дубоссарські інспектори були приємно здивовані під час візиту до ігрового клубу «Джокер». Цей приватний заклад продемонстрував гідну відповідність вимогам пожежної безпеки. У клубі у справному стані виявилися первинні засоби пожежогасіння, працює автоматична пожежна сигналізація, звуковий оповісник. У такому стані, вважають фахівці, повинні бути всі заклади в місті та районі, незалежно від форми власності й призначення. Адже йдеться про збереження життя. До кінця квітня в Дубоссарському районі необхідно перевірити ще 20 соціальних установ.

Надія   ІВАНОВА.