Запорука розвитку інфраструктури

Керівництво Дубоссарського району минулого року доклало багато зусиль задля покращення економічних показників у місцевій скарбниці. Цього року темпи не знижуються – у районному бюджеті спостерігається стійке зростання прибутків.

Днями глава району відзвітувався перед депутатами міськрайради про підсумки роботи держадміністрації за минулий рік. Руслан Чабан зазначив, що у 2017 році до прибуткової частини місцевого бюджету надійшло понад 71 млн рублів, з яких власні прибутки склали 63 млн рублів. У порівнянні з 2016 роком, прибутків стало більше на 5 млн рублів. При цьому темп зростання склав 109 %. Завдяки стійкому збільшенню прибутків, у місті й районі своєчасно і в повному обсязі сплачувалася заробітна плата. Крім того, вдалося виконати інші соціальні зобов’язання.

«Через збільшення прибутків у місцевій казні минулого року вдалося покращити матеріально-технічну базу в закладах освіти, спорту і культури: закупити сучасний інвентар, спеціалізоване обладнання. У 2017 році вперше за останні 7 років у районі було ухвалено і реалізовано програму капітальних вкладень. Коштом місцевого бюджету було здійснено ремонт спортивного залу в міській школі № 4, установлені огорожі в селі Гармацьке і санвузли в Ново-Комісарівській школі. У 2017 році для покращення матеріально-технічної бази було виділено понад 2 млн рублів. У нас 39 закладів освіти в місті й селах району, і всім необхідно надавати допомогу. Завдяки додатковій фінансовій можливості, а також спонсорській допомозі, ми покращуємо умови навчання наших дітей. Минулого року нам вдалося знизити плату за дитячий садок, а в дошкільному закладі «Радуга» відкрити додаткову групу для дітей (демографічна ситуація в районі почала змінюватися на краще)», – розповів Руслан Чабан.

Як відомо, у 2017 році за ініціативою Президента ПМР Вадима Красносельського було знижено коштовність підприємницьких патентів. Завдяки цьому, тільки в Дубоссарському районі зросла кількість охочих займатися індивідуальною підприємницькою діяльністю. У порівнянні з 2016 роком збільшилася кількість людей (на 846 громадян), які змогли організувати підприємницьку діяльність. На 30 % більше, ніж у 2016-у році, в районі стало і селянсько-фермерських господарств. Руслан Чабан також зазначив, що торік у районі закладено фундамент для розвитку сільського господарства, а саме: овочівництва, садівництва, великої рогатої худоби.

«Ці напрямки необхідно розвивати. Тривалий час після розвалу радгоспів і колгоспів багато господарств нашого району почали вирощувати тільки зернові культури. Так, це, мабуть, і прибутково, але ми повинні вирощувати також і овочеві культури, розвивати тваринництво. На сьогодні у нас у лідерах птахівництво, виноградарство і виробництво вино-коньячної продукції. Мріємо, щоб на ярмарках сільськогосподарської продукції в літньо-осінній період більше виробників було з нашого району», – підкреслив глава району.

Багато чого було зроблено минулого року і щодо упорядкування міста і району. У Дубоссарах ремонтувалися дороги, тротуари, відновлювався житловий фонд, облаштовувалися парки, місця для відпочинку, будувалися автостоянки. За словами Руслана Чабана, цього року ця робота буде продовжена.

Ще одним із важливих факторів у досягненні поставлених завдань була економія бюджетних коштів. Наприклад, після 12-ї години ночі в місті відключали вуличне освітлення і таким чином за рік вдалося заощадити 120 тисяч рублів.

Глава району зазначив, що робота з розвитку інфраструктури в Дубоссарах і селищах району буде продовжена. Керівництво району планує створювати умови для культурного відпочинку дітей, молоді, людей літнього віку. Будуватимуть і спортивні майданчики.

У 2018 році в Дубоссарському районі в рамках державної програми з капітальних вкладень відновлюватимуть об’єкти соціальної сфери. Заплановано побудувати в місті новий Центр соціально-психологічної реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності, здійснити капітальний ремонт у музичній школі, корекційному інтернаті, дитячих садках: «Ивушка», «Дюймовочка» і «Гвоздика», відновити очисні споруди в селах Дзержинське і Красний Виноградар. Також у місті й районі, як і в інших регіонах республіки, вперше за останні роки буде сформована програма виконання наказів виборців (для депутатів місцевих рад і Верховної Ради в бюджетах передбачені кошти для цього).

Завдяки комплексу дій, з’явилася надія на вирішення не тільки давніх проблем, але і на прогресивний розвиток.

Надія   ПАЄРЄЛІ.