Хорове багато голосся

Програмою «Зорюшки-зорі» Придністровський державний хор відкрив 18-й концертний сезон у малому залі Палацу Республіки. Гості почули шедеври хорового багатоголосся XX-XXI століття та епохи Відродження, благочестиві піснеспіви й православні авторські твори, а також джазові композиції.

Придністровський камерний хор – молодий професійний музично-виконавчий колектив Придністров’я. Він створений у 2005 році як структурна філармонічна одиниця державного культурного центру «Палац Республіки». Формування колективу відбувається під керівництвом досвідченого хормейстера Тетяни Твердохліб, за плечами якої вже були неодноразові перемоги в міжнародних і регіональних хорових конкурсах.

Артисти ведуть активну роботу з освоєння різноманітного концертного репертуару, в який включаються твори хорової класики, сучасні хорові твори, духовна музика.

«Зорюшки-зорі» – так називався концерт Придністровського хору і водночас твір, який ліг в основу музичного дійства. Концерт для змішаного хору a cappella російського композитора Віктора Хороша складався з чотирьох частин. У його творчості хорова музика посідає одне з ключових місць, а жанри хорових концертів відрізняються самобутністю та неперевершеністю. Публіка з завмиранням серця слухала кожну ноту, що лунала зі сцени.

«Репертуар підбираємо ретельно, враховуючи вподобання глядачів. При цьому хористи намагаються щоразу здивувати публіку, а також змусити замислитися над вічним та духовним, – розповіла Тетяна Твердохліб, художній керівник і головний диригент. – Хор – найскладніший виконавський інструмент. Перш за все, труднощами й складністю настройки. Необхідно навчити співаків різним технічним та ансамблевим премудростям, щоб забезпечити якість і художню цілісність виконання. Сам процес такої копіткої роботи для мене надзвичайно захопливий».

Хормейстер зазначила, що більша частина концертного репертуару – виключно нова експериментальна програма з особливостями виконання молдавською, італійською, українською та французькою мовами.

Найбільш емоційно глядачі сприйняли православну композицію «Всего-то навсего» на музику Ірини Денисової, вірші належать протоієрею Андрію Логвинову. Виконали композицію заслужена артистка республіки Галина Деде, відмінний працівник культури Ольга Ковченко, артистки Христина Челядник та Радіка Семенкова.

П’єр Пассеро – французький композитор епохи Відродження, був одним із найпопулярніших композиторів паризьких шансонів у XVI столітті. Багато його творів були сільськими за своїм характером, схожими на скоромовки з використанням ономатопеї. Композиція «Il est bel et bon» у виконані хору не залишила байдужим нікого з присутніх, а диригувала Ольга Грищук, магістрант Академії музики з Кишинева.

Акапельне багатоголосся лунало і в стилі джаз. Солісти продемонстрували майстерність імпровізації та всі здібності голосового апарату.

Насамкінець концерту хор виконав філігранно й естетично добре відомий любителям естради твір «Как прекрасен этот мир» (музика Давида Тухманова) в обробці Якова Дубраніна.

Послухати чудове виконання хорового співу завітали й вихованці Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів. Вони часто відвідують такі заходи групами не менш ніж 20 осіб.

«Нас захопили позитивні емоції, які важко навіть пояснити словами: щось змушує плакати, а щось блаженно посміхатися. Мені здається, що це музика для слухача, який уміє думати. Вражає її незвичайна глибина і виразність», – поділилася бібліотекар Центру Ірина.

Цього святкового вечора зал був переповнений глядачами. Вигуки «Браво!» було чути вже після першої композиції. Артистам гучно аплодували й дарували квіти.

Катерина СИДОРЧУК

Фото автора