Диво-дивне – пісня православна

Уперше в такій інтерпретації 6 жовтня в Палаці Республіки відбулася прем’єра концерту.

Це новий спільний проект державного колективу «Ліберті» під керівництвом Дмитра Шеремета, талановитого піаніста, заслуженого артиста Придністров’я Максима Лавриненка та чоловічого вокального квартету.

Ідея створення такого «ноу хау» виникла у Дмитра Шеремета ще 13 років тому, але за певними обставинами тоді не вдалося втілити її в життя. Проте артист вирішив не залишати свою ідею нереалізованою, а тому, підібравши кілька однодумців, вирішив продовжити задумане з новими силами, знаннями, досвідом.

Організатори вечора вирішили побудувати концерт із трьох блоків так, щоб кожен міг дістати своє моральне задоволення.

До першого з них увійшли духовні піснеспіви. Кожна мелодія супроводжувалася фотографією або панорамною відеозйомкою церков, ікон, святих місць, що давало можливість глядачеві зануритися у світ краси й чистоти. Недарма ж древній мудрець Аристотель стверджував: «Музика – це посередник між духовним і чуттєвим життям». До божественного співу тягнуться люди різного віку і професій, різних поглядів і культур, оскільки в ній приховані не тільки національні коріння, а ще відчуття живого джерела божественності й шляхетності.

«Під час підготовки цієї частини були виявлені найбільші труднощі, адже артисти дуже боялися спотворити релігійні піснеспіви: тексти, структуру, характер творів. Також необхідно було вибудувати баланс звучання між такими розрізненими групами як духові інструменти, орган, голоси. Відразу ж я почав робити аранжування, перекладення та редактуру нот для спільних творів. Бачити, чути, розуміти одне одного без диригента – це також велика складність. На щастя, талант, професіоналізм і бажання всіх учасників створити щось нове, цікаве й потенційно популярне перемагало всі перешкоди», – поділився Дмитро Шеремет.

До другого музичного блоку увійшли композиції, відомі всім ще з дитинства. Вони були сповнені радістю, світлом, прекрасними спогадами свят: Різдва, Хрещення, Великодня, які неодмінно супроводжуються не тільки церковними обрядами, а й знаходять своє відображення в народній творчості, в обрядових піснях, що стали народними гімнами, традиціями та невіддільною частиною фольклору. На екрані глядач міг спостерігати, як створюються картинки з піску, які у підсумку перетворювалися в казкові шедеври.

У завершальній, третій частині програми були представлені по-справжньому улюблені народні популярні твори (російські, українські, молдавські), знайомі абсолютно кожному глядачеві в залі. Це такі пісні, як «Ніч така місячна», «Ла мулць ань ку сенетате!», «Вдоль по Питерской», «Соловей» тощо, в оригінально новому аранжуванні та амплуа.

Взагалі в програмі пролунало понад 20 композицій, і кожна була по-своєму оригінальна. По закінченні концерту глядачі ще довго не відпускали артистів своїми оплесками – настільки їм сподобався концерт.

«Це було чудово! Ми пишаємося, що в нашому Придністров’ї є такі талановиті люди», – зазначила тираспольчанка Євдокія Юхимівна.

Ще одна шанувальниця Валентина Іллівна висловила своє емоційне захоплення тим, що відчула в музиці єднання різномовних пісень – українських, молдавських, російських. На її погляд, це було досить естетично.

Музичний вечір завершився, але не закінчилися мелодії, які залишилися надовго в серцях усіх присутніх у Палаці Республіки.

Валерія ЗУБОВА