Зустріч студентів ПДУ з керівництвом Мінцифри

У вересні 2022 року на зустрічі керівників Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій республіки з першокурсниками інженерно-технічного інституту ПДУ ім. Т. Г. Шевченка всі учасники того спілкування домовилися продовжити проведення подібних заходів на регулярній основі, щоб відомство не втрачало зв’язків зі студентами, а всіляко їх мотивувало і надавало необхідну допомогу.

«Ми бачимо, наскільки в наш час перспективний і популярний IT-напрямок: республіка в цілому і Міністерство цифрового розвитку зокрема зацікавлені в підготовці висококваліфікованих фахівців та в подальшій співпраці з ними. Зі свого боку Мінцифри надаватиме вам будь-яку підтримку і допомогу в розвитку ваших компетенцій», – сказав тодішній глава відомства Сергій Бабенко.

Нинішнього року 11 жовтня відбулася нова зустріч. Втім, тепер уже в розширеному складі: міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Олександр Димитрогло, його заступник Максим Кравець, проректор ПДУ з освітньої політики та менеджменту якості навчання Оксана Єремєєва, проректор університету з інформатизації та інноваційних технологій в освіті Олексій Долгов, начальник Управління освітньої політики вишу Людмила Тануркова, начальник Управління зі зв’язків ПДУ з громадськістю та ЗМІ, завідувач університетської кафедри журналістики Світлана Распопова.

Студентів представляли Фізико-технічний інститут та відділення журналістики філологічного факультету.

Звертаючись до студентів, міністр акцентував важливість для республіки професій IT-вця і журналіста, і саме тому щороку Мінцифри замовляє у Міністерства просвіти 100–150 таких фахівців. При цьому він наголосив, що дуже велике значення має якість їхньої підготовки: як теоретичної, так і практичної. Глава відомства пояснив, що між Мінцифри, університетом і кожним студентом підписується тристоронній договір про зобов’язання студентів відпрацювати за розподілом три роки. У разі невиконання цієї умови, вони повинні повернути державі гроші, витрачені на навчання. І такі приклади вже є в Придністров’ї, – підкреслив Олександр Димитрогло.

У формі діалогу порушувалися питання працевлаштування, оплати праці, виконання державою та випускниками договірних зобов’язань. Зокрема йшлося про нюанси, пов’язані з особливостями проходження військової служби як під час навчання, так і по закінченні вишу; чи залишиться таке поняття, як «вільний диплом»; чи буде можлива співпраця з державою за індивідуальними проектами. На всі запитання студенти дістали вичерпні відповіді.

«Не секрет, що приватні компанії платять своїм працівникам вищу зарплату, ніж державні. Які критерії розподілу випускників на роботу? Як потрапити у приватну компанію» – запитала студентка Тетяна.

«Головний критерій розподілу – це першорядний облік потреб державного сектора, тому що на вашу підготовку як фахівців витрачаються державні кошти, – відповів міністр. – Комісії з розподілу враховують успішність і рівень знань. Це не означає, що «відмінники» працюватимуть у держсекторі, а ті, хто вчився погано – на приватних підприємствах з високою зарплатою. Все вирішуватиметься в індивідуальному порядку. Комісії визначатимуть, куди вас направити, враховуючи багато об’єктивних обставин, ваші побажання та інші критерії, аж до вагітності й пологів».

Першокурсник Богдан уже вирішив, що стане фронтенд-розробником, бо вже тепер він уміє створювати сайти та інші користувальницькі інтерфейси. Однак його хвилює запитання, чи враховуватимуться під час розподілу і працевлаштування його нинішні, а також майбутні розробки. Відповідь модератора була короткою: «Обов’язково!»

Наш кореспондент поцікавився у другокурсника Данила: чи потрібні зустрічі керівників міністерств зі студентами?

■ «Ще як, – переконано сказав студент. – Майбутнім фахівцям такі зустрічі дуже потрібні, тому що вони визначають їхній завтрашній день. Запитань дуже багато, наприклад, чи не завадить служба в армії закінчити університет? Або скільки під час розподілу буде варіантів працевлаштування. Тут можна дістати відповіді на всі запитання».

Підбиваючи підсумки серйозної бесіди, Олександр Димитрогло зазначив, що студентам необхідно вкрай уважно ставитися до своєї початкової трудової історії, оскільки надалі її успішність стане хорошим бонусом, обов’язковою умовою в наступному влаштуванні на роботу в недержавні компанії. Саме тепер, у період навчання, молоді люди можуть підготувати собі міцний доробок на майбутнє завдяки хорошому, старанному навчанню, вниканню в суть навчальних дисциплін. У підсумку ж здобуті знання і компетенції в майбутньому дадуть їм змогу розраховувати на хорошу самореалізацію.

Нарешті, завершуючи діалог, глава відомства нагадав, що Мінцифри завжди відкрите до обговорення будь-яких проблем, пов’язаних із підготовкою кваліфікованих кадрів, і намагатиметься враховувати всі інтереси й потреби як майбутніх фахівців, так і роботодавців: державних та приватних компаній.

Юрій ТЕЛЕШ

Фото: spsu.ru