Література, що живить людей духовно

У столичній центральній бібліотеці імені О. С. Пушкіна відкрилася підготовлена співробітниками відділу православної культури книжково-ілюстративна виставка православної літератури «Нехай світить світло ваше людям».

За словами клірика собору Різдва Христового протоієрея Анатолія Топала, захід присвятили важливим датам в історії православ’я Придністров’я: 25-річчю з дня утворення Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та 225-й річниці Покровського храму столиці.

Представлена на виставці література присвячена православним храмам Слободзейського, Рибницького та Григоріопольського районів республіки. Про церкву Святого благовірного князя Олександра Невського розповідає яскраво ілюстрована книга «Вартовий Бендерської фортеці». У ній докладно описані різні віхи становлення єдиного у Придністров’ї чинного військового храму, під склепіннями якого зверталися до Бога як рядові бендерчани, так і вінценосні особи, що відіграли помітну роль в історії Росії. Відвідувачі культурного заходу матимуть можливість ознайомитися з екземпляром випуску історично-культурологічного альманаху «Придністровська спадщина», в якому є розділ, присвячений розвиткові православної віри на території ПМР. Корисною буде й література, присвячена ювілейним датам Тираспольсько-Дубоссарської єпархії.

Усі охочі матимуть можливість ознайомитися з біографією преподобного Паїсія Величковського – православного подвижника, просвітителя, письменника та перекладача.

Анатолій Топал розповів, що на заході гідне місце посідала література, присвячена сім’ї: «У православній релігійній родині завжди звертають увагу на стосунки як між батьками, так і між батьками та дітьми. Враховуючи те, що вона повинна дотримуватися всіх православних цінностей, виховання дітей направлене на їхнє духовне збагачення, а православний сімейний уклад навчає дітей тримати відповідь за свої вчинки, формує почуття відповідальності та почуття обов’язку. Саме тоді сім’я стає фортецею, захищаючи всіх її членів, даруючи радість любові та спілкування. Православ’я надає впевненості, що сім’я завжди буде поруч, щоб у житті не сталося. Кожен у ній знайде підтримку і в щасті, і в горі. Ніхто не може замінити рідних людей, дітей та батьків. Православна родина вчить дітей любити людей і вірити в добро, не ображатися на своє оточення, а приймати складну ситуацію як випробування та долати її. Духовно живити дітей може лише сім’я, духовно цілісна та здорова».

Радник Тираспольсько-Дубоссарської єпархії з питань культури та просвіти Микола Димченко висловив упевненість у тому, що православна література нині є тим орієнтиром, який допомагає людям у важких життєвих та духовних питаннях.

Він зазначив, що вона сприяє залученню уваги громадян до читання духовно-моральної літератури, за допомогою якої передаються такі вічні загальнолюдські цінності, як любов до ближнього, співчуття, розуміння, прагнення справедливості, любов до Батьківщини, які завжди об’єднували придністровське суспільство.

Наступного тижня тираспольчани та гості столиці зможуть ознайомитися з православною літературою в читальному залі столичної бібліотеки.

Сергій ЛЕВЧЕНКО

Фото автора