Тирасполь урочисто відзначив своє 231-річчя

Тринадцятого жовтня, в будівлі столичної державної адміністрації відбулися урочисті збори, в яких взяли участь Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, міська влада і громадськість Тирасполя, зокрема й ті, хто працює над його упорядкованістю і розвитком.


Перший камінь Серединної фортеці, з якої пізніше почало розростатися місто, був власноруч закладений О. Суворовим 6 липня 1793 року. Однак офіційним днем народження Тирасполя вважається 1792 рік, коли його вперше було згадано в історичному документі, але за фактом ще не існувало.

Глава столичної держадміністрації Олег Довгопол розповів присутнім про досягнення міста, справи нинішні та плани на найближче майбутнє.

«Ми бачимо, як перетворюється наше місто, як воно стає сучаснішим, привабливішим і водночас зберігає свою історичну самобутність, – зазначив він. – І це все завдяки вам, дорогі тираспольчани. У 2023 році ми не залишилися без досягнень, а постійно працювали, вдосконалювали наш улюблений Тирасполь, що виражалося не тільки в ремонтних, будівельних роботах, в упорядкуванні, але і в проведенні культурних заходів. Це величезна праця і велике задоволення для всіх нас і гостей нашого міста. Ми ремонтуємо міський стадіон, дендропарк, розвиваємо підприємницьку діяльність. Дякую за те, що ви любите нашу столицю, і за те, що ми з вами впевнено дивимося в майбутнє».

Привітав городян і Вадим Красносельський. Він говорив про історію міста, багату на події, попри те, що вік Тирасполя порівняно невеликий. День визволення від німецько-фашистських загарбників – 12 квітня 1944 року – Президент назвав другим днем народження міста. Він акцентував на сучасному його перетворенні, підкресливши, що воно стає красивішим і комфортнішим, відповідаючи статусу столиці, зокрема культурної.

Згадав Глава держави історичних особистостей, завдяки участі яких на Дністрі заснували фортецю і місто. У цьому особлива роль належить Катерині Великій. Вадим Красносельський підкреслив, що Катерина ІІ не одне століття займає уми істориків і дослідників, їй присвячують книги й кінофільми, але до недавньої пори не існувало ордена, який мав би її ім’я.

У Придністров’ї це упущення виправлено. Цього року указом Президента заснований орден Катерини Великої. Нагорода виконана у формі восьмикутної зірки з сорока вісьмома променями, що розходяться від зображеного в центрі особистого вензеля імператриці. Сім огранених кристалів символізують міста республіки, сплетіння дубового листя уособлює мужність і стійкість, а лоза і грона винограду – родючість і достаток.

У Придністров’ї вже є громадяни, удостоєні такого ордена. Однак щодо міст перший номер в орденській книжці належить Тирасполю. Глава держави приколов цю почесну нагороду до прапора столиці Придністров’я. Місто нагородили за великий внесок його жителів у збереження історичної й культурної спадщини та традицій, розвиток і зміцнення економічного й соціального потенціалу ПМР.

Нагадаємо, щодо прапора міста вже приколото три ордени: орден Трудового Червоного Прапора, орден Вітчизняної війни I ступеня та Орден Республіки. Відтепер прапор прикрашає і четверта нагорода – орден Катерини Великої.

Вадим Красносельський вручив державні нагороди й громадянам Тирасполя, які натхненно працюють тут, роблячи його ще більш упорядкованим, сучасним і комфортним, а саме: комунальникам, зв’язківцям, текстильникам, кухарям, електрикам, медсестрам, слюсарям. Медаллю «За відзнаку у праці» нагородили директора столичного МУП «Спецавтогосподарство» Геннадія Пантелейчука.

«Ця нагорода – оцінка праці нашого колективу. Я вважаю, що «Спецавтогосподарство» робить дуже потрібну справу. Роботи завжди у нас вистачає, це таке поле діяльності, що робота завжди у нас є. Всупереч певним складнощам, наше підприємство справляється. Співробітники молодці. Будемо сподіватися, що й надалі зможемо підтримувати чистоту в місті й радувати тираспольчан», – зазначив він.

Медаллю «За відзнаку у праці» нагородили ветерана праці, електрика адміністративно-господарського відділу готелю «Дружба» Сергія Коваленка, стаж роботи якого – півстоліття. У дев’яностих він був членом ОРТК, допомагав проводити перші референдуми.

«Я не уявляю себе без Тирасполя. Бажаю, щоб він розвивався і процвітав», – сказав нашому кореспондентові Сергій Олексійович.

Медаль «За відзнаку у праці» з рук Президента одержала Тетяна Кілійович, інженерно-технічний працівник заводу «Електромаш», на якому вона працює з 1976 року. Була нормувальницею, оператором ЕОМ, інженером-конструктором, технологом, начальником відділу, керівником групи.

«Мені дуже приємно, особливо приємно те, що цю нагороду вручив мені Глава нашої держави», – підкреслила вона.

Зі святом столицю привітала і Галина Антюфєєва, яка представляє інтереси її жителів у Верховній Раді ПМР по виборчому округу № 25 «Західний». Заступник Голови Верховної Ради поділилася з журналістами своїми почуттями:

«З року в рік Тирасполь гарнішає. Тут будують дитячі майданчики, парки, сквери, спортивні майданчики, реконструюють наші стадіони, проводять ремонти в школах і дитячих садах. Звичайно, містяни бачать це і пишаються тим, що живуть тут. Я теж люблю Тирасполь усім серцем».

У порівнянні з Москвою (876 років) або Києвом (1 541 рік), не кажучи вже про Дамаск (9 000 років) або Єрихоні (10 000 років), наше місто на Дністрі дуже юне, у нього багато всього попереду – і підкорених вершин, і хороших справ, і талановитих жителів. А головне –тираспольчанам це до снаги. Їм відомий глибокий зміст народного афоризму: «Перед минулим – схили голову, перед майбутнім – засукай рукави».

З Днем народження, Тирасполь!


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: president.gospmr.org