Здоров’я – найцінніший скарб

Так вважають працівники столичного медичного центру «ТираМед», які долучилися до участі в щорічному республіканському конкурсі «Придністровська якість», започаткованому Торгово-промисловою палатою 21 рік тому.


Традиційно, такі змагання відбуваються між великими та малими підприємствами, організаціями різних форм власності та індивідуальними підприємцями, що виробляють продукцію на території республіки.

Медики не захотіли бути осторонь такої важливої події. Вони як ніхто розуміють, що працювати на підприємствах, в організаціях тощо можуть і здатні лише здорові люди.

Тому й намагаються йти в ногу з часом, використовуючи сучасні методи лікування та підтримки здоров’я громадян.

Для знайомства з новинками, запровадженими нинішнього року, та оцінювання якості обслуговування «ТираМед» взяв участь у номінації «Медичні послуги». Допомога, яку тут надають своїм пацієнтам, поділена на кілька напрямів: профілактика, діагностика, лікування та реабілітація.

Представники республіканських ЗМІ разом із членами комісії, уважно слухали завідувачку лікувальної частини установи Діану Логінову: «Щодо профілактики в закладі впроваджені нові комплексні програми для раннього виявлення цукрового діабету, патології щитовидної залози. Ми маємо пакет «Здорове серце», а також можемо провести обстеження з раннього виявлення остеопорозу, використовуємо комплексну програму для вагітних. Ще у нас діють програми «Спорт-лайт», «Спорт-кід» та «Спорт-максі».

Щоб не бути голослівною, Діана Василівна запросила присутніх на невеличку екскурсію кабінетами, в яких розміщена недавно придбана нова медична техніка. Наприклад, у приміщенні однієї з лабораторій встановили новий гематологічний апарат Sysmex, який допомагає в проведенні біохімічного аналізу крові. Його можливості розкрила завідувачка лабораторії Наталія Сазонова:

Наталія Сазонова

«Він більш високотехнологічний і, плюс до всього, за його допомогою ми можемо на ранніх стадіях і без додаткових досліджень встановити залізодефіцитну анемію (зниження гемоглобіну). Загалом, він визначає понад 30 показників крові. Причому цей аналіз не залежить від інших показників та стану хворого».

Варто зазначити, що нічого подібного в Придністров’ї немає: водночас в апарат вкладають 20 пробірок з кров’ю, і через півгодини вже є результат.

У кабінеті отоларинголога показали новий лор-комбайн – автоматизовану установку, яка поєднує в собі функціональність та технологічність, дає змогу проводити необхідну діагностику патологій горла, носа, а також захворювань середнього та зовнішнього вуха дорослим та дітям за допомогою ендоскопічного огляду. Його застосування сприяє значному покращанню якості медичних послуг.

Члени комісії

Членів комісії зацікавив апарат біоімпедансометрії, можливості якого вони змогли випробувати на собі. Цей аналізатор тіла, або біоімпеданс, випромінює електричні імпульси та вимірює опір тканин у різних точках на шкірі людини, ще й може визначити біологічний вік особи.

Під час первинного обстеження в систему вводять зріст, вагу, об’єм талії та стегон пацієнта. Так проводиться аналіз кількості жиру і рідини в організмі, м’язової й кісткової маси та метаболізму. Застосовується апарат під час роботи як з ендокринологічними хворими, так і зі звичайними пацієнтами. За його допомогою можна визначити співвідношення м’язів та жиру під час занять спортом або боротьби з ожирінням.

«Ми вчетверте беремо участь у конкурсі «Придністровська якість». Сучасні методики, запроваджені цього року, сприяють ранній діагностиці патологій. Саме завдяки їм, починаючи з лабораторних досліджень та закінчуючи інструментальними обстеженнями, можна більш точно верифікувати діагноз, призначити правильне лікування й одержати найкращі результати в лікуванні онкологічних, гінекологічних та ендокринологічних захворювань. Загалом, ми надаємо близько 850 послуг», – поділилася з присутніми Діана Логінова.

Також члени комісії дізналися про нові лікувальні та реабілітаційні процедури. Представник ТПП Марина Делі пояснила:

«Комісія звертає увагу на наявність усіх дозвільних документів, на відповідність послуг, що надаються, всім вимогам законодавства та нормативним документам».


Iрина МАСЛОВА.

Фото автора (на фото Діана Логінова).