Календар городника і садівника

У листопаді зима з осінню бореться

Наприкінці осені заготовляють живці для щеплень. Робити це треба в ясний сухий день. Живці нарізають потрібної довжини, зберігають у снігу або піску, й у відповідний день проводять щеплення. Місячний посівний календар городника й садівника на листопад допоможе визначити дні, коли найкраще сіяти овочі під зиму, а коли з рослинами краще нічого не робити.


19 листопада. У Водолії більшість агрозаходів не слід проводити. Сіяти зелень для вирощування на підвіконні не варто, як і поливати рослини, а також підживлювати їх. Після того, як необхідні агротехнічні заходи з підготовки дерев до зими виконані, можна замульчувати пристовбурні кола. Для цього слід використати найбільш доступні матеріали: торф, солому, тирсу, деревну кору, ялинове гілля. Заразом можна й обмотати стовбури дерев, щоб захистити від зайців. Особливо страждають від них молоді деревця. Використайте ялинові гілки, примотавши їх навколо стовбура. Або ж застосуйте спеціальні захисні сітки. Саджанці, які цієї осені тільки посадили, на зиму можна вкрити.

20 листопада – можна приділити увагу хвойним насадженням. Туї, ялівці з чіткою формою крони краще захистити від снігопаду та вітру. Для цього мотузкою обмотайте рослину по колу, підбираючи гілки до купи. Якщо хочете убезпечити від ранньовесняних опіків, то накрийте крону мішковиною.

21 листопада – Місяць переходить у знак Риб, тому не варто обрізати рослини (зокрема й заготовляти живці), бо такі механічні пошкодження можуть довгий час гоїтися.

Зате можна полити рослини, зокрема й кімнатні. За потреби внесіть також добрива. Враховуйте, що полив та підживлення повинні бути в міру, інакше надлишок призведе до загнивання кореневої системи.

22 листопада – у Рибах можна замочувати насіннєвий матеріал, щоб він швидше проростав. Найпростіше робити це в теплій воді, змінюючи її кожні 4-6 годин, щоб вона не застоювалася. Можна посіяти зелень, яка швидко росте, щоб під новий рік мати свіжу й додавати в салати та інші страви.

Крім зелені, так можна вирощувати навіть деякі овочі. Однак, треба вибирати гібриди, які підходять саме для вирощування в горщиках.

23 листопада. Оскільки Місяць переходить у знак Овна, посіви, хоч і будуть швидко сходити, будуть слабкі, самі рослини часто хворітимуть, а врожай вас не порадує. Тому відкладіть цю справу, а також поливи будь-яких рослин та їхнє підживлення.

Якщо погода суха, можна побілити дерева. Цей захід важливий для захисту стовбура дерев від сонячних опіків, які можливі під час відлиги, а також від тріщин, що утворюються після перепаду температур. Важливо правильно підготувати розчин, щоб сильна концентрація вапна не пошкодила дерева. Враховуйте також, що для молодих дерев концентрація повинна бути слабшою.

24 листопада загляньте до сховища. Це потрібно робити регулярно, щоб не пропустити момент, коли якісь плоди почнуть псуватися, в’янути чи сохнути. Переберіть їх і одразу знищіть ті, що підгнили чи зіпсувалися. Інакше інфекція швидко перейде на інші, здорові плоди. Заразом огляньте і банки з консервацією.

25 листопада – у Тельці найкраще садити багаторічні культурні рослини. Однак для цього вже запізно, тому можна посіяти насіння зелені, яка здатна рости на підвіконні. Обирайте гібриди та сорти, які добре ростуть у горщику, а ще краще – які витримують нестачу сонячного світла. Тепер його досить мало, а підсвічувати лампами є можливість не у всіх.

Заготуйте ґрунт для розсади. Землю можна взяти в саду або з городньої грядки та зберігати її в сухих чистих мішках. Не забудьте перед тим, як сіяти насіння на розсаду, продезінфікувати цей ґрунт. Звісно, можна купити й готовий субстрат, але часто городники змішують його з садовою землею для покращення структури.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com.