Відлунали «Фанфари Дністра»

У великому залі Палацу Республіки 16 листопада відбувся XI Міжнародний фестиваль духової та джазової музики імені Юрія Батуєва «Фанфари Дністра».


Цей яскравий і унікальний проект, що давно став у Придністров’ї традиційним, заснували 2013 року в пам’ять про заслуженого діяча мистецтв Придністров’я, військового диригента та музиканта, композитора й аранжувальника, педагога та маестро Юрія Вікторовича Батуєва. «Це був прекрасний музикант і талановитий композитор. Усе своє життя він присвятив армії, був військовим диригентом. І для багатьох його учнів, і для нас самих він є авторитетом, він наш учитель», – сказав начальник військово-оркестрової служби Збройних сил Віталій Войнов.

Маестро виховав не одне покоління музикантів. Наприклад, керівник квінтету «Ліберті» Дмитро Шеремет розповів журналістам, що саме Юрій Батуєв, без роздумів, підтримав його рішення створити принципово новий джазовий колектив і втілити в життя свою мрію. Фестиваль духової та джазової музики «Фанфари Дністра» традиційно проводиться під девізом «Людина жива, поки жива пам’ять про неї».

Начальник Держслужби ПМР з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз наголосила, що 11 років тому джерелом народження цього Міжнародного музичного заходу стали креативність, ентузіазм і творчий пошук. Щороку рівень фестивалю підвищується, відкриваються нові імена, зростає кількість та географія учасників. На ньому придністровці чули музикантів із різних країн: Молдови, України, Росії, гості також приїжджали з Польщі та Китаю. У 2020 році Фестиваль через пандемію коронавірусу відбувся в онлайн-форматі за участі 40 колективів і виконавців із 11 країн.

Ще однією з особливостей цього фестивалю є велика кількість прем’єр, дебютів та різноманітних музичних сюрпризів. Цим вирізнявся видовищний музичний форум і 2023 року. Джаз, блюз, диксиленд, сучасна духова музика, ритми фольклору і, звичайно ж, сучасні мелодії лунали зі сцени великого залу Палацу Республіки. Творцями яскравого свята стали колективи з Бендер, Дубоссар, Тирасполя, а також наші гості з Кишинева.

Як завжди, активну участь у концерті взяв Придністровський державний інститут мистецтв ім. А. Рубінштейна. Навчальний заклад був представлений естрадним оркестром «Зеленский Big Band», вокальним ансамблем «DdVoices» і духовим колективом «Wind Band». З Кишинева приїхали колективи «Пирамид-Бенд» и «Лицей-Дикси» Республіканського музичного ліцею імені С. Рахманінова. Новачком фестивалю став Естрадний педагогічний оркестр із Бендерської Дитячої музичної школи. Крім того, гарний настрій глядачам дарували Естрадний оркестр «У настрої» та гурт «Kids Band» зі школи мистецтв Тираспольської школи-комплексу № 12.

Традиційно старт музичному марафону дав Державний квінтет «Ліберті» або, як їх ще називають Libert-мени, які спільно з Держслужбою з культури та історичної спадщини є організаторами Міжнародного фестивалю «Фанфари Дністра». Колектив виконав композицію Юрія Батуєва «Марафон». «Тут на одній сцені збирається кілька поколінь музикантів. Це й учні дитячих музичних шкіл, і студенти середніх спеціальних та вищих навчальних закладів, і професійні виконавці. Тобто, усі музиканти та колективи, які люблять і вміють грати на духових інструментах. Шанувальники прагнуть почути щось нове, оригінальне, і ми даємо їм таку можливість», – сказав після концерту, підбиваючи підсумок фестивалю, художній керівник Державного квінтету «Ліберті», заслужений артист ПМР Дмитро Шеремет.

Думкою про почуте і побачене на музичному святі поділилася тираспольчанка бальзаківського віку, яка представилася Ганною Юхимівною. «Взагалі, я люблю класичну музику, – сказала вона. – Однак, диксиленд та джаз люблю не менше. Тому, коли видається така можливість, намагаюся відвідувати джазові концерти. Цього разу я потрапила на «Фанфари Дністра» і дуже задоволена, тому що концерт був чудовий. Ви ж самі чули, якими бурхливими оплесками зустрічав зал усіх артистів і музикантів. Я низько вклоняюся всім виконавцям, дякуючи за прекрасну гру. І наймолодшим, і асам. Велика подяка всім, хто заснував цей прекрасний фестиваль».


Віктор РОМАНЮК.

Фото: novostipmr.comru.