Екологічне перетворення відпрацьованих шин

Виробник травмобезпечних покриттів для підлоги з відпрацьованих автомобільних шин СТОВ «ЕРОДАЛС» минулого року був дебютантом конкурсу «Придністровська якість». Нині підприємство знову залучилося до боротьби за володіння престижною нагородою.


Ідея створення такого підприємства – перша у своєму роді на території республіки. Вона є відповідальним кроком у розв’язанні проблеми з утилізації шин, оціненої (відповідно до чинного законодавства) як відходи IV класу небезпеки.

Виконання цієї важливої місії взяла на себе компанія «ЕРОДАЛС», яка стала ініціатором і лідером у цій галузі. Утилізація автомобільних шин, що вийшли з ладу, стала ключовим чинником у стратегії захисту навколишнього середовища та піклування про здоров’я людини.
Підприємці, оснащені передовим технологічним обладнанням, перетворюють старі зношені покришки на екологічно чисті матеріали: гумову крихту та гумову плитку. Ці інноваційні продукти ефективно використовуються для упорядкування міста. Упродовж 2023 року в такий спосіб вдалося обладнати понад 20 майданчиків різного призначення. Є поміж них як дитячі, так і спортивні. По всій республіці їх стає все більше.

Наприклад, у Тирасполі нещодавно закінчили встановлення покриття в інтернаті на мікрорайоні Кіровський. Досить активно цей напрямок підтримують адміністрації Рибниці, Кам’янки, Григоріополя. Своїм крупним приватним замовником керівництво називає мережу «Fitness Mafia» та її нову залу з великою соціальною програмою «СРСР».

Підлогове покриття такої якості та способу виробництва у нас виготовляють уже другий рік. Це стало можливим завдяки закордонним поїздкам і придбанню російського та європейського обладнання.

«Наш персонал сумлінно вивчав і переймав досвід семи російських і чотирьох українських подібних підприємств. Партнери нас навчали та розповідали про особливості своєї роботи. Слюсарі, монтажники, механіки – усі наші співробітники пройшли відповідну підготовку за межами Придністров’я», – наголосив директор переробного підприємства Павло Циганаш.

На сьогодні у виробництві зайнято 14 людей. Роботу організовано в одну зміну. У планах на 2024 рік «ЕРОДАЛС» передбачає розпочати виготовлення малих архітектурних форм. Це допоможе у повному обсязі реалізовувати потреби замовників. У новому році виробник зможе забезпечувати клієнтів як травмобезпечним покриттям, так і гірками, гойдалками та спортивними вуличними тренажерами.

«Ми розширюємо нашу комерційну пропозицію для того, щоб зробити процес більш цілісним і зручним для обох сторін угоди», – зазначив Павло Петрович.

Процес переробки шин дуже цікавий. Під час подрібнення шматків шини маса, що обробляється в роторній дробарці, розділяється на гуму, металевий корд, бортовий дріт і текстильне волокно, після чого пропускається через магнітний сепаратор. Подрібнена та перероблена шина перетворюється на нешкідливу сировину.

Головні плюси, тобто переваги покриття, зробленого таким чином, полягають у високій здатності витримувати різні механічні навантаження та силові дії без видимої деформації, у стійкості до впливу багатьох хімічних компонентів.

У процесі експлуатації матеріал показував високий рівень безпеки, а також не виділяв токсичних і шкідливих речовин, які б негативно вплинути на здоров’я людини. Стійкість до екстремальних температурних впливів від -50 до +65 градусів підкреслює надійність та довговічність покриття в різних кліматичних зонах та умовах.

Безперечною перевагою є його довговічність, що перевищує сім років і демонструє унікальне поєднання високої якості та стійкості в умовах повсякденної експлуатації.

Компанія не тільки утилізує шини, а й надає повний цикл послуг замовнику: від розробки проекту до його успішної реалізації. Експерти «ЕРОДАЛС» готові втілити в життя плани з благоустрою та упорядкування територій, зробити місто більш екологічним і безпечним для всіх мешканців.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.