Декада молоді та студентів у ПМР завершена

Урочисте закриття події відбулося в Культурно-просвітницькому центрі ім. святих рівноапостольних Кирила і Мефодія головного вишу нашої республіки – ПДУ імені Т. Г. Шевченка.


Це свято молодості та креативу давно стало у нас традиційним: щороку 10 днів листопада на державному рівні в Придністров’ї править бал молодь, проводячи різні суспільно-значущі, культурно-просвітницькі, спортивні та розважальні заходи, в яких розкриваються здібності й таланти молодих придністровців. Декада присвячена Всесвітньому дню молоді та

Міжнародному дню студентів, а сама подія – демонстрація потенціалу молоді республіки в різних галузях діяльності: громадській, соціальній, науковій, освітній, культурній, спортивній.

До учасників події звернулася начальник відділу молодіжної політики, виховання та соціального захисту ПДУ Олена Гончаренко:

«Я вітаю найуспішнішу, високоінтелектуальну, творчу молодь нашої республіки – студентів головного вищого навчального закладу Придністров’я. Кожного дня ми, ваші старші колеги, переконуємося, що ви – найкращі».

Виділивши творчу складову студентського життя, вона акцентувала увагу залу на тому, що декада молоді та студентів завжди відбувається в дуже напруженому режимі, адже молодіжна енергія вимагає виходу, великої напруги творчих, фізичних і особливо інтелектуальних сил.

Присутнім продемонстрували фільми про студентське життя – роботи студентів Фізико-технічного інституту та філологічного факультету. Церемонія продовжилася гала-концертом конкурсу студентської творчості «Визнання» й нагородженням його переможців – кращих колективів та окремих студентів.

Конкурс «Визнання» в ПДУ давно став традиційним, а кількість номінацій у ньому з кожним роком зростає. Починалося все тільки з двох – «Вокальне мистецтво» і «Хореографія». У 2010 році з’явилася номінація «Художнє слово: авторська лірика», в рамках якої конкурсанти декламують власні вірші. У 2012-му, з огляду на те, що багато дівчат і юнаків, особливо з факультету фізичної культури та спорту, зацікавилися цирковим мистецтвом, було введено номінацію «Оригінальний жанр». Нині у списку також присутні такі, як: «Я і моя гітара» й «Театральні форми». Очевидно, і це ще не межа.

Необхідно нагадати, що у 2015 році лауреати придністровського студентського конкурсу «Визнання» взяли участь в аналогічному однойменному міжнародному конкурсі в Білорусі та привезли звідти призові місця.

Гала-концерт відбувався у формі вільного невимушеного спілкування ведучих із глядачами. Лунали дотепні жарти, цитати відомих особистостей та молодіжний сленг. Зал захоплено зустрічав кожен новий номер, вибухав бурхливими оплесками й не хотів відпускати друзів і улюбленців зі сцени. Звичайно ж, лауреати виконували свої найяскравіші номери. Потім їх нагороджували дипломами та заохочували цінними подарунками, які вручали прямо на сцені численні спонсори феєричного студентського свята.

До речі, одним із таких співорганізаторів і спонсорів заходу був Російський центр науки та культури в Кишиневі, який представляв в. о. його керівника Артем Науменков. Нагороджуючи переможців конкурсу в номінації «Художнє слово», він сказав:

«Поки ви тут, поки ви вчитеся в цьому прекрасному Придністровському держуніверситеті, знаходьте можливість вийти сюди, на цю сцену. Не бійтеся бути наївними та смішними, завжди залишайтеся собою. Використовуйте цей прекрасний час молодості повною мірою. Цінуйте кожну його хвилину. Беріть від молодості все, що стане в пригоді вам надалі».

На такій душевній ноті свято студентської молоді – тих, кому належить будувати майбутнє нашої республіки, сприяти її розвитку та процвітанню – успішно завершилося.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: spsu.ru