Майбутнє міської мобільності

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка організували перший хакатон. Це своєрідний майданчик для спільної творчості та пошуку новаторських рішень. У ньому взяли участь 4 команди. За два дні студентам потрібно було розв’язати проблему нестачі місць паркування в Тирасполі, підготувати проект і презентувати його групі запрошених менторів і бізнес-наставників.


Для тих, хто ще не знайомий із таким форматом діяльності та вперше чує слово «хакатон», пояснимо. Це такий інтенсивний захід, на якому групи розробників, учнів, дизайнерів чи експертів змагаються, щоб створити інноваційні проекти за обмежений час.

Учасники працюють у командах. Зазвичай їм дається від 24 годин до кількох днів, щоб вирішити конкретні завдання або розробити нові продукти, застосовуючи свої знання, навички та творчий підхід. Мета: стимулювати колективну творчість, обмін ідеями та створення функціональних рішень.

Ініціатором і головним організатором хакатону виступив студент третього курсу економічного факультету Михайло Фрунза. Допитливий студент дізнався про цей формат минулого року і практично одразу захопився ідеєю його реалізації. Першою людиною, яка підтримала його ініціативу, став декан економічного факультету Іван Узун. Він допоміг зібрати менторів та бізнес-наставників, залучити депутатів міської Ради.

«Ми влаштували все наступним чином: за короткий термін зібрали 4 команди по 5 осіб. У перший день хакатону познайомили учасників із наставниками, пояснили їм суть заходу та поставили проблему, яку треба вирішити: брак місць для паркування в Тирасполі. На підготовку та її розв’язання учасники мали ніч і один день», – пояснив головний організатор Михайло Фрунза.

Менторами та помічниками в реалізації цього непростого завдання були депутати міської Ради: Олександр Соляр, Ігор Єдинак, Олексій Соловець, Наталія Дурбала. Спонсором призового фонду для переможців став член правління «Агропромбанку» Володимир Литвин. Він також допомагав командам своїми бізнес-порадами та цікавими навідними питаннями.

«Час для презентації ідеї студентам обмежили. Усього їм було надано 15 хвилин, сім із них вони розповідають і показують свої напрацювання, а потім спілкуються з експертами, обговорюють спірні моменти та каверзні питання», – пояснив ситуацію Михайло.

Кожна команда запам’яталася своїм неординарним підходом і пропозицією нових виходів із такої скрути, як брак місць для паркування. Перший склад запропонував бізнес-рішення зі створенням сайту для бронювання місця. Передати свою думку їм допоміг 3D-редактор та комп’ютерне моделювання.

Друга команда презентувала концепт програми на платформі АПБ під назвою «SMART паркінг», а вони порадили зробити діагональну розмітку біля будівлі Верховної Ради. Цю думку оцінило багато присутніх на заході депутатів.

Третя група студентів поставилася до розв’язання питання з позиції одержання прибутку. Вони за ніч сконструювали паперовий макет економічного корпусу ПДУ та наочно показали, що розвантажити прилеглу дорогу можна шляхом організації паркування на 20 місць на території студентського містечка. Згодом це рішення назвали найшвидшою реалізацією проблеми з усіх представлених на хакатоні.

Четверта команда з головою поринула в архітектурну та будівельну справу. Вона представили проект спорудження паркінгу в мікрорайоні Октябрський (Балка). Студенти економічного факультету розрахували для свого задуму площу, приблизні витрати, термін окупності та варіанти залучення автовласників.

У результаті перемогу присудили другій команді, до складу якої увійшли студенти ПДУ та майбутні економісти нашої республіки: А. Сергієнко, І. Стерлікова, А. Матасар, О. Добровольська, О. Плотян. Їхній призовий фонд від «Агропромбанку» склав 5 тисяч рублів.

Депутат міської Ради Ігор Єдинак був задоволений заходом і колективним мозковим штурмом. Він зазначив: «Такі зустрічі надзвичайно корисні. Ми, дорослі люди з досвідом, часом вузько мислимо, бо погляд замилений. У той час як студенти не обтяжені додатковою інформацією та не прив’язані до багатьох життєвих обставин. Можливо, в цьому і полягає сама суть хакатона: звільнити ідеї та дати волю фантазії».


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото автора.