Вони завжди на варті безпеки придністровців

Управлінню внутрішніх справ м. Тирасполя у складі МВС Придністровської Молдавської Республіки 1 грудня виповнилося 32 роки від дня заснування.


У далекому 1991 році написання рапорта про перехід під юрисдикцію ПМР для багатьох міліціонерів стало найскладнішим рішенням. На початок грудня було подано понад 400 рапортів – співробітники виконали волю народу, який пікетував будівлю тодішнього МВВС.

Згідно з наказом начальника Управління внутрішніх справ було затверджено структуру Тираспольського МВВС та призначено керівників служб. За два тижні кількість співробітників у відділі досягла 469 осіб. Відтоді протягом уже 32 років правоохоронці цілодобово контролюють громадський порядок і будь-якої хвилини готові прийти на допомогу тим, кому вона знадобиться.

У трагічні роки збройної агресії Молдови проти Придністров’я захищали молоду державу й тираспольські міліціонери. У вільний від служби час вони допомагали колегам та ополченцям з інших населених пунктів у захисті мирного населення та утриманні кордонів республіки.

Нині УВС м. Тирасполя – одне з найбільших і численних у системі МВС. Правоохоронці, як і раніше, цілодобово контролюють громадський порядок. Чергові та патрульні групи щохвилини готові виїхати на виклик і допомогти жителям у скрутну хвилину. Постійний аналіз криміногенної ситуації та своєчасні заходи реагування з боку керівництва дозволяють гарантувати безпеку громадян на високому рівні. Технічне оснащення підрозділів, зокрема система відеоспостереження «Безпечне місто» дозволяє контролювати оперативну обстановку в столиці.

З нагоди пам’ятної дати 1 грудня на території столичного УВС відбулися пам’ятні заходи. У церемонії покладання квітів до пам’ятника співробітникам міліції, які загинули під час виконання службового обов’язку, взяли участь: міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, ветерани міліцейського відомства.

Наступною частиною пам’ятного дня став урочистий захід в актовій залі УВС. Вітаючи міліціонерів, Віталій Нягу наголосив, що 32 роки тому ветерани відомства зробили важливий життєвий вибір.

«Співробітники УВС забезпечують та охороняють спокій наших громадян. Велика подяка ветеранам, які підготували кадри для служби в органах МВС. Вони й тепер своїми порадами допомагають молодому поколінню гідно захищати інтереси придністровського народу. Бажаю усім міцного здоров’я, професійних успіхів, мирного неба над головою», – зазначив міністр.

За словами начальника столичного УВС, перехід тираспольських міліціонерів під юрисдикцію ПМР став відправною точкою у становленні столичної міліції. Керівник УВС розповів, що нині особовий склад столичного УВС представлений переважно молодими співробітниками – випускниками Тираспольського юридичного інституту. Дехто з них пішов стопами батьків, зберігаючи та примножуючи добрі міліцейські традиції.

Від імені ветеранів відомства виступив Михайло Пащенко. Він був одним із багатьох столичних міліціонерів, які перейшли на службу народу Придністров’я.

«Це сталося рівно 32 роки тому, в грудні 1991 року, коли переважна більшість особового складу письмово заявила про готовність служити молодій республіці. Керівництво Республіки Молдова чітко розуміло, що перехід столичної міліції під юрисдикцію Придністров’я означає «масштабні політичні наслідки». Прийняття такого рішення в тих умовах було дуже непростим, однак більшість вирішила служити народу Придністров’я», – розповів ветеран.

Михайло Пащенко побажав своїм молодим колегам професійного зростання та закликав завжди бути готовими надати допомогу всім, хто її потребує.

З нагоди святкової дати ветерани міліцейського відомства були відзначені державними нагородами, зокрема В. Курисько – орденом «Трудова слава». Він гідно пройшов тернистий службовий шлях: від дільничного у столичному мікрорайоні «Кіровський» до міністра внутрішніх справ у 1998 – 2002 роки. За словами ветерана, він не шкодує, що «…присвятив себе, кожну хвилину життя цій професії, бо міліцейська служба завжди була почесною для кожного чоловіка, який є захисником своєї держави та її жителів».


Андрій КРАВЧЕНКО.