НОВИНИ КОРОТКО

ОРТК Придністров’я направила звернення до світової спільноти.
Приводом послужили протиправні дії Молдови щодо трудових колективів Придністров’я.
Зокрема, із серпня 2023 року блокуються постачання готової продукції трьох придністровських підприємств їхнім діловим партнерам. Основним приводом блокування називають можливість подвійного призначення товарів. У зверненні наголошується, що такі висновки є надуманими. Це підтверджується думкою фахівців із Румунії, які визнали, що продукція придністровських підприємств має виключно мирне призначення.

Внаслідок політичної провокації з боку Молдови 1 400 працівників цих підприємств та понад 3 000 членів їхніх сімей залишилися без засобів для існування. Окремо зазначається, що влада Молдови порушує основні засади Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
ОРТК закликає світову спільноту вжити всіх необхідних заходів для припинення третирування придністровського народу ангажованими політиками Молдови, щоб тим самим встановити стійкий мир та створити умови для реалізації громадянами наших держав прав на мирне життя, вільний вибір, вільну працю.


Президент ПМР Вадим Красносельський побував у Республіканському спортивному реабілітаційно-відновлювальному центрі напередодні змагань із командного п’ятиборства, присвячених Дню інвалідів. Дата відзначається міжнародною спільнотою 3 грудня.

До програми змагань під девізом «Спорт для всіх: вчимося жити разом» увійдуть поєдинки з шашок, шахів, настільного тенісу, дартсу та стрітболу. У них візьмуть участь представники самого центру, Апарату Уряду ПМР, Міністерства з соціального захисту та праці, Мінфіну.


У багатьох країнах 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Щорічно реєструються летальні випадки, СНІД залишається серйозною проблемою для системи охорони здоров’я.

У нашій республіці щороку відбуваються безкоштовні експрес-тестування та інформаційні заходи. Кожен повинен знати, що регулярне та своєчасне тестування – це особистий внесок у боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІДу.

У Тираспольському відділенні Придністровського державного медичного коледжу ім. Л. А. Тарасевича 29 листопада відбувся тренінг-семінар для викладачів закладу та експрес-тестування на ВІЛ, сифіліс та вірусні гепатити В і С.

У Бендерському відділенні коледжу тестування і тренінг для студентів організували 30 листопада.

Жителі Слободзеї змогли дізнатися про свій ВІЛ-статус 30 листопада в будівлі Будинку культури.

Заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, були підготовлені силами фахівців республіканського диспансеру з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів, волонтерів громадських організацій


Міністерство економічного розвитку ПМР опублікувало імена переможців республіканського конкурсу на одержання грантів для створення об’єктів сільського туризму (агротуризму).

Серед проектів, на які будуть спрямовані кошти, – різноманітні туристичні об’єкти: готельно-туристичний комплекс Echo Village у с. Паркани (Ісраєлян Л. С.); туристичний парк у с. Чобручі (Аврамов А. Ф.); будинок-музей конярства у с. Малаєшти (Міцул Р. П.); глемпінг у с. Незавертайлівка (Чебанов В. М.); агросадиби з гостьовими будиночками та зонами відпочинку у с. Білочі (Чирдаєв А. А.); гостьовий будинок «Сільський» у с. Валя-Адинка (Вовчок Г. В.); гостьовий будинок «Сільська благодать» у с. Северинівка (Зубко О. І.).


Добірку матеріалів підготувала Уляна БОНДАРЧУК.