Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади, що вже традиційно відбувалося в режимі онлайн, його учасники обговорили низку питань, важливих для населення нашої республіки.


Зокрема, було представлено ініціативу, яка регламентує механізм закупівель організаціями, де працюють люди з інвалідністю. Варто зазначити, що йдеться про підприємства, де щонайменше 50 % робітничого колективу становлять люди з обмеженими можливостями здоров’я (ОМЗ).

Заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, представляючи законопроект, зазначив, що тепер ці організації отримують зниження ціни контракту в обсязі 10 % за участі в закупівлях. Для таких підприємств це досить відчутна підтримка. Однак, згідно з законом «Про закупівлю», такі переваги надаються й іншим категоріям учасників, нагадав міністр. Наприклад, установам кримінально-виконавчої системи, вітчизняним виробникам та імпортерам.

«Тобто, у нас явно існує протиріччя, пов’язане з еквівалентністю заходів підтримки як для інвалідів, так і в принципі для вітчизняних організацій. З огляду на те, що організації, які застосовують працю інвалідів, найчастіше одночасно є вітчизняними виробниками, перевага, що надається цій категорії учасників закупівлі, таким чином нівелюється», – зазначив міністр.

У зв’язку з цим ініціатива пропонує встановити більшу перевагу – у розмірі 15 % для організацій, які активно залучають людей з ОМЗ. Така зміна спрямована на створення сприятливих умов для забезпечення конкурентоспроможності цих організацій, що дозволить надавати стабільні можливості для зайнятості громадян з інвалідністю та їх розвитку в професійному плані.

Обговорили також пролонгацію заходів державної підтримки підприємств. Наприклад, тих виробництв, які провадять зовнішньоекономічну діяльність. Для них це особливо актуально в умовах зростаючого тиску з боку сусідньої держави. На контрольно-пропускному пункті почастішали випадки відмови митними органами Молдови в оформленні продукції електротехнічної та хімічної промисловості, що виробляється та експортується придністровськими підприємствами. Це, у свою чергу, спричиняє негативні наслідки з реалізації товарів, а також може призвести до недонадходження податкових платежів до бюджету та призупинення діяльності ключових підприємств Придністров’я.

Виходячи з цього, Сергій Оболоник запропонував внести зміни до Митного кодексу ПМР. Ініціатива спрямована на продовження заходів державної підтримки підприємств у галузі митного регулювання. Міністр зазначив, що ця норма дозволить мінімізувати негативні наслідки для соціально-економічної галузі республіки та зберегти ефективні механізми держдопомоги.
Цей законопроект пропонує продовжити термін дії митної процедури тимчасового ввезення, але не більше ніж на п’ять років, та встановити ставку пропускних зборів за відповідні операції в розмірі 0,15 % від вартості товарів. Йдеться про ту продукцію, яка відправляється або доставляється з таких країн як: Російська Федерація, Республіка Білорусь, Республіка Казахстан, Україна.

Однак, щоб мати такі преференції, необхідно, щоб частка власного виробництва у структурі промислової продукції становила щонайменше 50 %. Для підприємств металургійної промисловості – експортерів продукції, виробленої на території республіки, слід мати штат співробітників понад тисячу осіб, а в хімічній промисловості – понад 500 працівників. Крім того, надання відстрочок або розстрочок сплати митних платежів запропоновано здійснювати без стягнення відсотків.

«Я схвалюю цю норму. Такі заходи підтримки є дуже потрібними, і для підприємств це значні суми», – зазначив Голова Уряду Олександр Розенберг.

Продовжуючи обговорення цієї теми, члени Уряду підтримали й ініціативу щодо митних тарифів. Розроблений механізм пропонує знову звільнити підприємства від сплати мита на ввезення на територію Придністров’я сировини, матеріалів, обладнання, включаючи машини та необхідні механізми для них. Пільга діятиме за умови, якщо організації – правонаступники реорганізованої юридичної особи мають власний технологічний цикл, а також використовують зазначені товари у виробництві власної продукції.

На засіданні Уряду затверджено форму товарно-транспортної накладної, яку мають використовувати індивідуальні підприємці під час реалізації корисних копалин. Сам бланк та порядок застосування ТТН розробив Мінфін. Основні положення постанови

«Про порядок застосування товарно-транспортних накладних та реалізації піску, гравію, піщано-гравійної породи, гравійно-піщаної породи, фасованих у мішки, та (або) їх реалізації, що здійснюється з використанням автомобільного транспорту вантажопідйомністю не більше 6 тонн, індивідуальними підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування», представила заступник Голови Уряду – міністр фінансів Альона Рускевич.

Вона пояснила, що товарно-транспортна накладна є документом, який вимагає зберігання. Оригінали передаються до податкових органів, а копії залишаються в індивідуальних підприємців і зберігаються протягом кількох років.


Iрина МАСЛОВА.