«Спорт – для всіх!»

Під таким гаслом на базі Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів (РСЦI) відбулися змагання у п’яти спортивних дисциплінах: шашки, шахи, настільний теніс, дартс, стрітбол. Фестиваль присвятили Міжнародному дню інвалідів, який світова спільнота відзначила 3 грудня.


За традицією параспортсмени РСЦІ змагалися з представниками державних структур: Адміністрації Президента, Апарату Уряду, Верховної Ради, Міністерства соціального захисту та праці, Міністерства фінансів.

Від імені виконавчого органу влади учасників спортивного свята привітала заступник Голови Уряду – міністр фінансів Олена Рускевич. До участі в події залучилися й відомі придністровські параспортсмени, які проявили себе і на міжнародній арені. Легкоатлет Микола Чумак тричі був учасником Паралімпійських ігор. Найбільш незабутніми та результативними для нього були ігри в Атланті (1996 рік), де він виборов бронзу в марафоні. Це поки що єдина нагорода для придністровських паралімпійців. Нині він працює тренером з легкої атлетики у РСЦІ, надихає придністровців з обмеженими можливостями на спортивні звершення своїм прикладом.

Тираспольчанин Андрій Моор відомий у республіці успіхами та здобутками в настільному тенісі. Кілька років тому він вирішив популяризувати поміж параспортсменів бочче – давню античну гру, а з 1984 року визнану паралімпійським видом спорту. Атлет розповів про її особливості: «Маючи багато спільного з боулінгом, петанком і боулзом, гра особливо корисна для людей із порушеннями опорно-рухового апарату, оскільки розвиває спритність і навички орієнтування в просторі. Бочче – гарне заняття для соціалізації, хлопці та дівчата навчаються комунікації та спілкування між собою. У ПМР я поки що єдиний тренер з бочче, моя команда – піонери цієї гри в республіці. На сьогодні їхня кількість становить 11 осіб, а віковий діапазон – від 14 до 40 років».

Тренер-викладач із настільного тенісу та заступник директора РСЦІ Євген Рещиков упродовж багатьох років сприяє соціалізації придністровців з обмеженими можливостями. Він поділився власною думкою відносно ставлення до них у суспільстві: «Я вважаю, що потрібно просто абстрагуватися, усвідомити у своїй голові, що спортсмени-інваліди такі самі, як і ми з вами, тільки з обмеженими можливостями здоров’я.

Юнаки та дівчата приходять на тренування не для того, щоб їм співчували, жаліли їх. Для них важливо показати свої можливості, реалізувати себе, покращити свою фізичну форму. Їм треба допомагати, підтримувати та просто працювати з ними, незважаючи ні на що. На жаль, іноді люди некрасиво і зневажливо ставляться до осіб з ментальними та інтелектуальними порушеннями. А ми з ними спілкуємося практично щодня.

Деяким особистостям, напевно, щоб зрозуміти, що люди з порушеннями часто кращі за них у багатьох речах, потрібно просто прийти сюди на змагання та подивитися. І, спостерігаючи за ними, багато хто зрозуміє, що людські можливості у таких людей просто безмежні.

Так, ти можеш мати порушення зору, слуху, якісь розумові відхилення, проблеми опорно-рухового апарату – не має значення. Попри все, ти можеш завжди прийти у спортивний зал і тренуватися: бігати та стрибати. Головне – мати бажання».

За підсумком змагань у загальнокомандному заліку переможцем стала команда РСЦІ. Другу сходинку на п’єдесталі переможців посів колектив Міністерства фінансів. Олена Рускевич вручила команді-переможцю та командам-призерам нагороди.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото: minfin.gospmr.org