Свій шлях до перемог

Відділення боротьби дзюдо – одне з нових у спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву, яка діє на Кам’янщині з 1965 року.


«Поміж основних завдань СДЮШОР – не тільки розвиток природних задатків і здібностей підлітків до різних видів спорту, а й популяризація активного способу життя. Наш колектив сам працює в цих напрямах і підтримує зв’язок із земляками, які залучають до занять фізкультурою широкі верстви населення, – розповів директор спортшколи Юрій Греков. – Один із таких ініціативних людей – Василь Мясковський. У рідному селі він організував секцію і на громадських засадах навчав прийомам дзюдо підлітків. Побачивши величезний ентузіазм Василя Михайловича і той інтерес, з яким приходять на заняття юні жителі Подойми та Подой-
миці, ми запросили тренера на роботу. Вже у вересні 2016-го список відділень Кам’янської СДЮШОР поповнився, а сама секція дістала імпульс для подальшого розвитку».

Спільними зусиллями керівництва спортшколи та Подоймської адміністрації вдалося створити належні умови для занять. У сільському Будинку культури обладнали зал для занять боротьбою, придбали татамі для дзюдо. Після тренувань у пристосованому приміщенні різниця була досить помітною: у будівлі тепло, є роздягальня. Згодом і тренажери з’явилися – кошти на їх придбання виділив після одного з візитів у Кам’янський район Президент Вадим Красносель-
ський, гідно оцінивши роботу дорослих щодо розвитку масового спорту і прагнення юнаків до нових досягнень. Навесні 2017-го дзюдоїсти з Подойми побували на республіканських змаганнях, у яких брали участь майже 400 спортсменів із Придністров’я, Молдови та Гагаузії,
там вони завоювали свої перші медалі.

На сьогодні у філії тренуються майже 30 юнаків. Це не тільки подоймяни, а і кам’янчани, рашківчани, юні борці з правобережного села Сенатівка. Захоплення синів підтримують батьки: кооперуються, щоб відвезти на тренування, які відбуваються 4 рази на тиждень.

«Спортивні досягнення підлітків – результат спільної діяльності. Зазвичай прийнято говорити про співпрацю наставника й учнів, однак і внесок батьків недооцінювати не слід, – наголосив
В. Мясковський. – Для багатьох наших хлопців захоплення спортом – родинна традиція. Саме батьки порадили їм записатися на заняття боротьбою. Вони не тільки привозять юнаків з інших населених пунктів у Подойму, а й організовують тренувальний процес вдома, допомагають дотримуватися режиму дня і принципів правильного харчування. Це важливо, адже вага для борця має велике значення: може стати на змаганнях перевагою, а може призвести до поразки. Ми підтримуємо постійний зв’язок із батьками вихованців, працюємо командно».

Така спільна діяльність дає гарні плоди. Вихованці Василя Михайловича часто беруть участь у республіканських і міжнародних змаганнях. Їм довелося помірятися силами не тільки з придністровськими борцями, а і з однолітками з України, Молдови та Румунії. З’ясувалося, що наші дзюдоїсти не лише не поступаються їм, а досить часто перемагають. Восени на чемпіона-
ті ПМР у ваговій категорії 34 кг вихованці Кам’янської СДЮШОР посіли всі місця на п’єдесталі. Артем Мазур став чемпіоном, Андрій Мельниченко і Леонід Брайлян – призерами. Віталій – молодший із братів Брайлян – переміг у ваговій категорії 30 кг. Іван Кісничан, який тренується в Подоймській філії з моменту її створення, завоював друге місце в категорії 90 кг.

Відзначилися на чемпіонаті й дівчатка. Перемогли у своїх категоріях Дарина Лук’янова, Варвара Мойсеєнко та Ярослава Мельник. У Сабрини Кузьмук – третє місце. Усі дзюдоїстки – вихованки Романа Мельника. Молодий тренер влився в дружний колектив Кам’янської СДЮШОР три роки тому.

«Захопився боротьбою, коли був студентом університету. Добився звання кандидата в майстри спорту. Здобув диплом історика, викладав цей предмет у школі. Потім спробував себе на державній службі та в підприємництві, але відчував, що все це – не моє. Дзюдо – ось що мене захоплює. Однак, через те, що пізно почав серйозно займатися цим видом спорту, реалізуватися як професійний борець не зумів, – признався Р. Мельник. – Зате зрозумів, що можу допомогти дітям вчасно знайти свій шлях. Поступив у ПДУ на факультет фізичної культури та спорту і влаштувався тренером у СДЮШОР».

На сьогодні в Кам’янці вже 3 групи, в яких тренуються борці різного віку. Найменшим – всього по 5 років. Прикладом для них є школярі, що захоплюються дзюдо з 2020-го. Завдяки регулярним тренуванням, вони знають всі прийоми та добре володіють різною технікою боротьби. У багатьох є особисті досягнення. Наприклад, Андрій Мельниченко, Максим Шмульський і Варвара Мойсеєнко мають 1-й юнацький розряд, звання чемпіонів і неодноразових призерів республіканських змагань.

Турніри з боротьби організовують і на Кам’янщині. Керівництво СДЮШОР замислювало їх, як шкільні, щоб дати учням можливість відчути смак перемоги й вибороти нагороди, що мотивують дітей до подальшої праці з удосконалення фізичної форми. Коли ж кам’янські борці стали виїжджати на республіканські змагання, а потім і на міжнародні, діяльність нового відділення привернула увагу колег із ПМР і РМ. З часом на районний турнір завітали дзюдоїсти з Тирасполя, Рибниці та Резини. Кількість учасників зростає з року в рік. У 2022-му на першості Кам’янського району з боротьби змагалися 80 спортсменів. Тепер колектив СДЮШОР готується до нової товариської зустрічі.

Хоча відділення працює всього 7 років, є вже перші випускники, які вирішили поєднати своє життя зі спортом. Юліан Гроза освоїв професію тренера, Андрій Барда нині навчається на факультеті фізичної культури та спорту в ПДУ. Інтерес до дзюдо, розуміння, що це не просто спорт, а ціла філософія, прищепив юнакам Василь Мясковський.

Плідну працю тренерів, які допомагають юним борцям добиватися високих результатів, цінують не тільки колеги та батьки учнів. З нагоди Дня працівника фізичної культури та спорту викладачі СДЮШОР В. Мясковський і Р. Мельник нагороджені грамотами глави державної адміністрації Кам’янського району.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото з архіву Кам’янської СДЮШОР.