«Кубок дружби»

У Тирасполі протягом двох днів тривали міжнародні змагання «Кубок дружби» зі стрибків на акробатичній доріжці та на батуті. Учасниками спортивного свята стали понад 70 юних спортсменів із Придністров’я (Тирасполь, Бендери) та Молдови (Кишинів, Ніспорени, Леово).


Як повідомив головний суддя змагань і тренер МОУ ДО «СДЮШОР № 4» Андрій Кропотін, захід у столиці республіки організували шостий раз. Андрій Володимирович розповів, що проведення турнірів сприяє підвищенню спортивної майстерності юних придністровців.

«Слід зазначити, що така складна дисципліна як стрибки набула значного поширення і популярності саме в нашому місті. Це складно-координаційний, максимально силовий вид спорту з розвиненою координацією руху та швидкістю реакції. Він характеризується комплексом швидких і ритмічних послідовних акробатичних стрибків з рук на ноги, з ніг на ноги протягом 6 секунд на акробатичній доріжці довжиною 25,2 м, з розбігом 10 м і зоною приземлення 3х6 м. Стрибки виконуються з обертанням, ритмічно, з постійною швидкістю, без зупинок і проміжних кроків. Акробатична комбінація може включати серію стрибків із переднім, заднім та боковим обертанням», – пояснив тренер.

Яскравою частиною змагань був парад відкриття. Почесний гість турніру, голова Громадської палати ПМР, майстер спорту СРСР зі стрибків Володимир Ладункін побажав усім учасникам успіхів та відзначив важливу роль спортивних дисциплін для оздоровлення юних атлетів.

Переможцем змагань поміж спортсменів, які виконували найскладніші вправи, став тираспольчанин Данило Зябченков. Чемпіон вдячний тренеру Андрію Кропотіну за поради на тренуваннях. «Звичайно, стрибки на акробатичній доріжці – це красиво. І заняття реально приносять задоволення. Розуміння того, що ти можеш професійно виконувати вправи, які не може робити велика частина людей, надихає тебе на нові звершення. Плюс до цього спортсмен у результаті тренувань має бездоганно розвинене тіло. Поліпшується координація. Причому ці фізичні властивості не втрачаються навіть із часом».

Другу сходинку п’єдесталу переможців посів ще один вихованець МОУ ДО «СДЮШОР № 4» та Андрія Кропотіна Гліб Гардингер. Юний атлет підкреслив, що запорукою успішного виступу є дисципліна під час важливих стартів. У майбутньому він планує стати тренером. Андрій Родіонов, який тренується під керівництвом Володимира Ніколаєва, виборов третє місце.

Головний суддя змагань зазначив, що його вихованці також спеціалізуються і на стрибках на батуті. Відповідаючи на запитання про користь занять на батуті, фахівець сказав, що передусім вони сприяють тренуванню вестибулярного апарату. Батутний спорт належить до координаційних дисциплін, суть його полягає у виконанні складних акробатичних піруетів у той момент, коли спортсмен підлітає в повітря. Всі трюки виконуються в русі досить швидко.

За результами змагань у турнірі «Кубок дружби» Андрій Володимирович виділив виступ Данила Зябченкова та ще одного придністровця – Данила Маламана. Подарунком для всіх учасників спортивного заходу став показовий виступ на батуті атлетів з Ніспорен. Вони виявили майстерне володіння власним тілом у повітрі, демонструючи неймовірні піруети та створюючи враження польоту.

Батутні стрибки корисні для всіх юнаків та дівчат, і є не тільки окремою спортивною дисципліною, а й застосовуються в системах підготовки атлетів з інших видів, причому кількість спортивних напрямків, де на тренуваннях використовують батут, весь час зростає.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.