Боротися і перемагати

За ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН з 1 грудня 1988 року на земній кулі майже повсюдно відзначається Всесвітній день боротьби зі СНIДом. Люди об’єднуються для демонстрації підтримки тим, хто живе із ВIЛ, і згадують тих, хто помер від цієї страшної недуги.


З 1981 року, який вважають початком глобальної епідемії ВІЛ/СНІДу, людство навчилося ефективно запобігати зараженню та винайшло ліки, які дозволяють ВІЛ- інфікованим жити повноцінно. Однак люди продовжують заражатися і помирати від цієї хвороби. Минулого року СНІД забрав 630 тис. життів на землі, а понад 1 млн людей заразилися ВІЛ.

Шляхи зараження

ВІЛ передається через кров, сперму, вагінальні та ректальні виділення і грудне молоко. Заразитися ним може будь-хто, наприклад: гетеросексуальні чоловіки та жінки через незахищений секс; дорослі та діти – як наслідок у разі поранення, під час надання чи одержання домедичної допомоги; діти – під час внутрішньоутробного розвитку чи пологів ВІЛ-позитивної матері, яка не одержувала необхідного лікування.

Протягом перших тижнів, місяців чи навіть років носій ВІЛ не відчуває жодних симптомів. Тим часом вірус поволі окуповує та руйнує імунну систему людини, а та – передає вірус далі. Якщо заражений вчасно не виявить вірус і не розпочне лікування, в нього розвинеться СНІД – безповоротний стан, коли імунна система настільки ослаблена, що не може побороти найпростіші інфекції, внаслідок якоїсь із них носій, зрештою, помирає.

Тестування – запорука здоров’я

Саме відсутність звички регулярного тестування на ВІЛ є основною проблемою в подоланні цієї хвороби. Адже позитивний тест на ВІЛ сьогодні не є вироком. Існує надійний спосіб тримати вірус під контролем за допомогою ліків. Це – антиретровірусна терапія (АРВ-терапія), завдяки якій ВІЛ-інфіковані можуть жити довге й повноцінне життя, народжувати здорових дітей і не поширювати вірус поміж інших.

Придністров’я рішуче діє на передовій

У нашій республіці приділяється велика увага профілактиці та лікуванню ВІЛ-інфекції. Розроблена державна цільова програма, завдяки якій пацієнти з ВІЛ отримують усі необхідні препарати абсолютно безкоштовно. АРВ-терапія повністю знижує вірусне навантаження на організм, людина продовжує повноцінно жити. Досягнення медицини зробили ВІЛ виліковним захворюванням. Необхідно лише дотримуватися курсу лікування та призначень лікаря-інфекціоніста.

Однак, незважаючи на зусилля медпрацівників та волонтерів, реальні цифри ВІЛ-позитивних громадян невідомі. Вони значно більші за офіційні, адже багато людей роками живуть, не підозрюючи про свій ВІЛ-статус. Фахівці нагадують: кожен має проходити тестування на наявність вірусу. Це швидко, конфіденційно, не потребує підготовки, а всього лише кілька хвилин.

Нинішнього року придністровцям також надали можливість перевірити свій статус. Розповіла про це Наталя Налимова – співробітник організації «Альянс громадського здоров’я», з якою ми зустрілися біля пересувної лабораторії на «Зеленому» ринку, де кожен охочий міг пройти анонімне тестування на ВІЛ/СНІД. Про розташування локації («Зелений» ринок, субота і неділя з 9 до 14 години) повідомили на сайті Міністерства охорони здоров’я, а також у месенджерах республіканських ЗМІ, на всіх Інтернет-ресурсах заздалегідь, щоб тираспольчани та гості міста могли анонімно за лічені хвилини обстежитися.

Наталя пояснила, що в рамках заходів, приурочених до Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, медпрацівники та волонтери проводили тестування на ВІЛ, сифіліс, гепатити В та С. Першого дня зими ця процедура відбулася в Республіканському диспансері з профілактики та лікування хронічних вірусних гепатитів, що розташований на території Республіканської клінічної лікарні.
Того ж дня на центральній площі Рибниці 1 грудня мобільна профілактична служба приймала всіх охочих для проходження дослідження.

Протягом двох днів – 2 та 3 грудня на території «Зеленого» ринку Тирасполя добровольці та фахівці диспансеру з 9:00 до 14:00 конфіденційно тестували громадян, а також безоплатно видавали тести для самодіагностики слиною.

«Це наша робота. Ми діємо в цій галузі давно, надаємо психосоціальну підтримку і супроводжуємо людей, які вже мають інфекцію і живуть із нею, та займаємося профілактикою віл-інфекції серед усього населення, особливо вразливої його частини. Двічі на рік (до Міжнародного дня СНІДу) ми проводимо низку заходів, серед яких надаємо можливість перевірити себе кожному, хто забажає, а тим, хто вже носить у собі це захворювання, пропонуємо безоплатно препарати для лікування.

Під час нинішньої діагностики виявили ще й сифіліс та гепатити. Добре, що сталося це тепер. Чим швидше людина дізнається про свій стан, тим легше вона перенесе і саму звістку, і тим раніше візьметься за лікування. Мушу зауважити, що в групі ризику перебувають всі громадяни», – повідомила Наталя.

За даними Республіканського диспансеру з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів, за 9 місяців 2023 року зареєстровано 98 випадків ВІЛ-інфекції.

Боротися спільними зусиллями

На майданчику Республіканської клінічної лікарні відбувся круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, у роботі якого взяли участь фахівці органів державної влади республіки. Така міжвідомча співпраця зумовлена наявністю не лише медичних, а й юридичних та освітніх аспектів.

Завідувач Республіканського диспансеру з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів Людмила Хмелевська розповіла присутнім про нові рекомендації та стратегію в лікуванні ВІЛ-інфекції. Вона пояснила, що метою державної цільової програми є зведення до мінімуму нових випадків захворювання, а також мінімізація інвалідності та смертності від цього захворювання.

Препарати для антиретровірусної терапії (АРВ) повністю закуповуються коштом бюджету. Ці ліки дорогі, зручні та ефективні, за умови своєчасного та регулярного прийому повністю пригнічують вірусне навантаження.

В останні роки показник прихильності до лікування досяг 89 %. Щороку фахівці реєструють 150 – 160 нових випадків інфікування, основний шлях передачі вірусу – статевий. На кінець 2022 року в республіці зареєстровано 4 890 пацієнтів. Фахівці наголошують на експрес-тестуванні, оскільки це швидко, доступно, високоточно. У разі виявлення позитивного результату, всі зразки обов’язково проходять лабораторну діагностику. Мобільна служба може виїжджати до різних куточків Придністров’я, що й було зроблено.

Людмила Хмелевська наголосила, що рекомендаціями до нової державної цільової програми передбачено, окрім обов’язкового тестування вагітних, обстеження на ВІЛ майбутніх батьків.
Лектор звернула увагу на необхідність збільшити у ЗМІ кількість публікацій соціального характеру, які закликали б громадян брати участь у тестуванні.

Присутні говорили також про взаємодію з групами ризику, про необхідність просвітницької роботи в них, про тестування та лікування, висвітлювали інші проблем. У ході обміну думками всі учасники мали змогу поставити запитання, висловити свої пропозиції. У результаті вони одностайно визнали, що ВІЛ – соціальна проблема, яка потребує зосередження зусиль усіх державних та громадських інститутів.

Робота з молоддю

Для інформування молоді про підступність ВІЛ-інфекції в Придністровському державному медичному коледжі ім. Л. Тарасевича фахівці Республіканського центру гігієни та епідеміології провели круглий стіл «Лідерство – спільнотам». Студентам розповіли про сучасні підходи до розв’язання проблеми ВІЛ-інфекції, про нові стратегії в лікуванні та навели статистичні дані щодо захворювання.

Лектор націлив молодих медиків на активну роботу з профілактики поширення інфекції, наголосивши, що боротьба зі СНІДом є завданням не тільки співробітників системи охорони здоров’я, а й стосується кожної людини, відповідальної за своє життя.

Обстежитися, щоб зберегти життя

Республіканський диспансер із профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів РКЛ повідомив, що з 29 листопада по 4 грудня тестування пройшли 293 особи.
Позитивні результати на гепатит виявили у трьох осіб, ще троє мають гепатит С; у двох осіб виявили сифіліс та в однієї людини – ВІЛ.

ТЕСТУВАННЯ ТРИВАЄ

МОЗ інформує, що тестування в рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІД триває. До 20 грудня усі охочі можуть перевірити свій ВІЛ-статус на території Республіканської клінічної лікарні у диспансері за адресою: м. Тирасполь, вул. Миру, 33, корпус 5 з 8.30 до 15.00 години.

Медики закликають: «Пройдіть тестування на ВІЛ. Знати свій статус – це відповідально не лише по відношенню до власного здоров’я, а й до здоров’я ваших близьких. ВІЛ стосується кожного, тому перевірте себе, зупиніть СНІД!».


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.