Підтримка населення з боку держави триває

На порядку денному чергового пленарного засідання Верховної Ради 6 грудня основним стало питання розгляду проекту республіканського бюджету на наступний рік.


Вищий законодавчий орган розглянув близько сотні поправок, які надійшли до профільного Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів у рамках підготовки до другого читання.
Наступного року держава планує направити на 4 млн рублів більше на оплату лікування придністровців за кордоном – 37,7 млн рублів. Зберігаються програми розвитку. Фонд капвкладень становитиме 217,3 млн рублів, Фонд підтримки сільського господарства – 21,9 млн рублів, Дорожній фонд – 241,9 млн рублів, Фонд підтримки молоді, зокрема на придбання житла, визначений в обсязі 10,5 млн рублів. Виплати зарплат працівникам бюджетної галузі, пенсій та допомоги планується здійснювати вчасно та в повному обсязі.

У двох читаннях народні обранці підтримали законодавчу ініціативу Президента Вадима Красносельського щодо внесення змін до закону «Про державну підтримку молодих сімей у придбанні житла». Вона розширює перелік одержувачів державних субсидій на повну або часткову оплату кредиту на придбання житла. Раніше до цього списку вносили потенційних отримувачів – представників офіцерського складу Збройних сил ПМР. Відтепер одержати допомогу держави зможуть також солдати, сержанти та прапорщики, які проходять військову службу за контрактом.

За словами офіційного представника Міністерства оборони ПМР, такий спосіб держпідтримки, закріплений у законі, є одним з основних стимулюючих факторів, що підвищує привабливість військової служби та сприяє зменшенню відтоку висококваліфікованих фахівців.

Про сутність законопроекту в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан:

«Нові заходи не вимагатимуть додаткових витрат із республіканського бюджету. Фінансування державних субсидій здійснюватиметься в межах лімітів, затверджених законом про республіканський бюджет на 2024 рік.
Коли ми ухвалювали закон «Про державну підтримку молодих сімей щодо придбання житла», ми говорили, що визначаємо досить обмежений перелік категорій бюджетників, які можуть ним скористатися. Згодом, коли закон почав працювати, ми його систематизували та почали розширювати категорії».

У цьому році Верховна Рада включила до списку одержувачів держсубсидій на повну або часткову оплату кредиту на придбання житла військовослужбовців Міністерства державної безпеки, Державної служби охорони та працівників податкових служб Мінфіну ПМР. Ці категорії також матимуть можливість скористатися зазначеним заходом держпідтримки з початку наступного року.

У другому остаточному читанні члени вищого законодавчого органу ухвалили законопроект Уряду, який розширює перелік місць, у яких забороняється куріння тютюну. До нього включено парки та сквери, зупинки міського та приміського громадського транспорту, а також судна річкового транспорту, які здійснюють пасажирські перевезення.

Зміни та доповнення депутати внесли до закону «Про охорону здоров’я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму, наслідків куріння тютюну та інших нікотиновмісних сумішей без вмісту тютюну».

Сергій Чебан пояснив, що під час роботи над документом тривали дискусії відносно визначення меж зупинок. В остаточному варіанті законопроекту стверджується, що забороняється палити під навісами зупинок.


Микола ЮРКЕВИЧ.