Уряд- про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники розглянули десятки важливих для життя республіки питань.


Одне з них стосується змін механізму обчислення величини доходу сім’ї, що дає право на одержання допомоги на дитину.

Документ, розроблений Міністерством із соціального захисту та праці, на засіданні представила міністр Олена Куліченко. Вона пояснила, що раніше загальний дохід сім’ї обчислювався з розрахунку за 3 місяці, тому відомство пропонує збільшити його до 12-ти. За словами керівника Мінсоцзахисту, це забезпечить справедливий підхід у забезпеченні доступу до допомоги на дитину.

 «На практиці складається так, що додаткові виплати, які надаються в грудні, включаються в дохід сім’ї та збільшують його. Відповідно, право на одержання допомоги в першому кварталі сім’я втрачає. З огляду на такий підхід та звернення громадян, які були направлені Президенту нашої республіки та Уряду, ми підготували відповідні зміни. Вони допоможуть скоригувати дохід сім’ї та надати право одержувати допомогу на дитину», – пояснила Олена Куліченко.

Відповідні зміни члени Уряду підтримали одностайно. Постанова набирає чинності з дня, що настає після дня офіційного її опублікування.

Ще одна проблема, що стосується захисту прав та інтересів водіїв з обмеженими можливостями здоров’я, виникла не на рівному місці.

Проект документа про доповнення до Правил дорожнього руху, які дозволять співробітникам Державтоінспекції вимагати у водіїв пред’явлення документа, що підтверджує інвалідність, подав міністр внутрішніх справ Віталій Нягу. Він нагадав, що в правилах дорожнього руху, якими нині користуються в республіці, не закріплений обов’язок автовласника пред’являти документ, що підтверджує факт інвалідності. Це ускладнює процес ототожнення особи як пільговика. Тобто в ситуації, коли автомобіль без спеціального знаку «інвалід» розміщається на місцях для паркування, відведених для громадян з особливими потребами життєдіяльності, співробітники ДАІ не можуть вимагати пенсійного посвідчення.

«Така міра потрібна, оскільки місця для паркування, відведені для людей з інвалідністю, як правило, займають абсолютно інші транспортні засоби. А вимагати у них документального підтвердження співробітник ДАІ не має права. Тому норму треба підтримати», – висловив думку Голова Уряду Олександр Розенберг і додав, що люди з ОМЗ досить дисципліновані, вони без зайвих нагадувань надають документ, що підтверджує їх статус, а порушників стане менше.

Нині, коли повсюдно впроваджується цифровізація різних послуг, можна передбачити й варіант на випадок, якщо документа все ж таки не виявиться при водієві. Тоді вони зможуть самостійно звернутися до територіальних підрозділів ДАІ для того, щоб їхні дані були внесені в базу «Атлас». Оскільки МОЗ, зважаючи на лікарську таємницю, не має права розголошувати відомості про пацієнтів, добровільне надання інформації дозволить повною мірою використати переваги сучасних технологій.

Нові Правила дорожнього руху наберуть чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування ухвали.

Нагадаємо, наклеювати спецсимвол на свій автомобіль можуть придністровці з І та ІІ групою інвалідності, а також батьки чи опікуни, які перевозять громадян із ОМЗ чи дітей-інвалідів.

Під час засідання урядовці уточнили умови одержання субсидій на придбання великої рогатої худоби (ВРХ) та скасування ліцензійних вимог на експорт окремих видів сільгосппродукції.

Останніми роками держава надає значну підтримку сільськогосподарським товаровиробникам і вітчизняним підприємствам. До неї належать і субсидії на придбання великої рогатої худоби молочного спрямування. Головна умова – щоб тварина не була старшою за чотири роки. Формулювання цього критерію викликає неоднозначне його розуміння. Насамперед це пов’язано з відсутністю конкретизації тимчасового проміжку від моменту купівлі корови до подання заявки на відшкодування частини витрат.

На практиці з’ясувалося, що між процедурою подання необхідного пакета документів та призначенням виплати минає досить тривалий час. Він витрачається на транспортування худоби до місця призначення, дотримання карантину та інших заходів, пов’язаних із забезпеченням належних умов її утримання. Таким чином складається ситуація, що на момент направлення заявки для отримання субсидії окремі тварини досягають віку, що перевищує чотирирічний поріг, зазначений у рамках відповідного Положення, хоча на момент придбання вік тварини задовольняв вимоги.

У результаті обговорень дійшли висновку, що субсидії надаватимуться, якщо на момент покупки тварина відповідала статево-віковим групам та іншим встановленим вимогам. Така міра спрямована на дотримання принципів законності, єдності, повноти та несуперечності системи правових норм.

Упродовж теми сільського господарства, члени Уряду розглянули нормативно-правовий акт щодо врегулювання ліцензування окремих видів діяльності. Наприклад, із переліку ліцензованих товарів виведені такі технічні культури як льон, гірчиця, коріандр, софлор, розторопша, кмин.

Це обумовлено тим, що загальна посівна площа цих рослин на угіддях республіки становить 6 %, при цьому вони не підлягають обробці в межах нашої держави. Однак ці культури широко затребувані на зовнішньому ринку і покупці за кордоном зацікавлені у великих обсягах. Урядовці дійшли висновку, що для малих обсягів сільгосппродукції одержання ліцензії економічно недоцільне.

На засіданні розглянули ще велику низку важливих питань.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.