Концерт «Зимова фантазія»

Передноворічний концерт Придністровського державного хору в Палаці Республіки став традиційним подарунком придністровцям. Хіти сучасної популярної та джазової музики, аранжування романсів та пісень, твори сучасних композиторів буквально зачарували публіку.


Такі музичні вечори з року в рік мають величезний успіх у відвідувачів концертних залів. Щодо Придністровського державного хору, то цікавий він не тільки своїм унікальним суголоссям, а й оригінальним репертуаром. Нині в скарбничці колективу більш ніж 500 партитур з музикою різних епох – від часів Відродження (XIV-XV століття) до сьогодення.

Колектив старається підтримувати інтерес своїх шанувальників, кожним своїм виступом бути цікавим глядачеві. Концертну програму розпочали «Зорі б’ють» з циклу «Народження пісні» Мурада Кажлаєва. Складним багатоголоссям хор неймовірно зворушливо немов викликав на змагання чоловічі й жіночі голоси. Сплетіння ж мелодій, численні контрастні музичні елементи зворушували душу кожного присутнього в залі. Партію на фортепіано філігранно виконала заслужений працівник культури ПМР Анна Кушнір.

Емоційно сприйняли глядачі попурі з репертуару легендарної шведської групи «АББА». Вісім найвідоміших хітів цього колективу у виконанні солістів хору лунали по-особливому, і слухачі оцінили їх високий професіоналізм, а тому не скупилися висловлювати своє захоплення гучними оваціями.

Прем’єрою «Зимової фантазії» став відомий сингл з репертуару британської рок-групи «Queen» «Богемська рапсодія», написана Фредді Мерк’юрі майже півстоліття тому. Ця пісня й досі не втрачає своєї популярності. Незвичайна музична форма складається з шести різних за стилем частин, які не діляться на куплети та приспіви й представляють окремі музичні напрямки: оперу і баладу, спів а капела і рок.

Акапельне багатоголосся того вечора пролунало і в стилі джаз. Солісти продемонстрували майстерність імпровізації голосового апарату.

Виконуючи духовні пісні афроамериканців-протестантів – негритянський спірічуелс, артисти заповнили простір залу настроями трагічної самотності, ліричною глибиною та поетичністю. Така тематика переважно пов’язана з біблійними образами, однак біблійні мотиви в них поєднувалися з оповідями про повсякденне життя, а також з елементами гумору і навіть протесту.

Завершила концертну програму музика Давида Тухманова, ім’я якого добре відоме любителям радянської естради. «Як прекрасний цей світ» в обробці Якова Дубраніна хористи виконали філігранно й естетично прекрасно.

Художній керівник хору, головний хормейстер, народна артистка ПМР Тетяна Твердохліб зазначила: «Такий репертуар давно зачарував поціновувачів хорового співу. Це легка та водночас динамічна музика створює певний настрій у слухачів, наводить на роздуми про прекрасне та світле».

Їм це вдалося зробити. На сцені та у фойє Палацу Республіки панувала святкова новорічна атмосфера. Зал теж був переповнений глядачами, які почали вигукувати «Браво!» вже після першої композиції.

Артистів обдаровували гучними оплесками та квітами. У свідомості ж публіки надовго залишаться незабутні враження та захоплення від концерту «Зимова фантазія», який був своєрідною прелюдією до святкування Нового року. Задоволені гості, а таких було чимало, адресували слова подяки та бажання зустрічі в книзі «Відгуків та пропозицій».


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.