Танець нового дня

Державна служба з культури та історичної спадщини ПМР виступила організатором Республіканського хореографічного конкурсу «Танець нового дня». Четвертий раз запальний фестиваль зібрав у столиці кращі колективи від Кам’янки до Дністровська. Понад 400 талановитих учасників виступили на сцені Палацу Республіки.


У стародавні часи люди всі найважливіші події втілювали та відображали в ритуальних танцях, які часто наслідували звички та копіювали рухи різних тварин. Сюжети таких хореографічних композицій мали здебільшого побутовий характер, за їх допомогою люди зверталися до богів, висловлювали свої почуття і підносили бойовий дух перед будь-яким боєм і полюванням. Подібні танці сприяли загальній організації та максимальній згуртованості, що в ті часи було досить важливо.

З розвитком людства розвивався і вдосконалювався танець, адже він був невіддільною частиною життя. З упровадженням понять соціуму і культури набір рухів набував «форми», концепції, наповнювався змістом і гармонією.

У сучасному світі танці – це виразні фізичні вправи як спосіб позбавлення від стресу для підвищення рівня серотоніну в організмі. Крім того, вченими доведено, що заняття танцями, як і читання книг, розвиває інтелект, пам’ять, творче мислення, уяву.

«Танець – єдине мистецтво, матеріалом для якого служимо ми самі», – сказав колись відомий американський танцюрист Тед Шон. Дійсно, для виконання рухів необхідні лише музика і бажання танцювати.

На цьорічному конкурсі свою майстерність продемонстрував 31 танцювальний колектив будинків і палаців культури, а також центрів дозвілля. Заступник начальника управління культури та мистецтва Державної служби з культури та історичної спадщини ПМР Аліна Пряля зазначила: «Танець – найдавніший і багатий вид мистецтва; дуже цікавий, багатогранний, яскравий, що несе в собі величезний емоційний заряд. Мета подібного конкурсу – популяризація хореографічного мистецтва, підвищення виконавської майстерності колективів та їх учасників, встановлення творчих контактів та обміну досвідом між хореографічними колективами. Загалом, це чудова можливість виступати на міжнародних фестивалях».

Зі щирими словами привітання до гостей та учасників заходу звернулася начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз: «Танець – універсальна мова, що об’єднує людей різних культур і національностей, а цей конкурс – привід приділити увагу цьому виду мистецтва». Керівник відомства адресувала слова вдячності присутнім, побажала їм натхнення, творчого запалу та яскравих виступів, збагачення репертуару новими композиціями.

Напередодні відбіркові тури відбулися в містах і районах Придністров’я. У підсумку до фіналу конкурсу потрапило 29 колективів. Найбільшу активність проявили творчі хореографічні гурти Слободзейського району, від яких надійшло 12 заявок.

Зразковий колектив сучасного танцю «Аэлита» з Дністровська – постійний учасник конкурсу – цього разу представив два нових яскравих номери: «Дай пять» та «Изящные». Їхній керівник Оксана Кожушнян розповіла, що вже 22 роки присвятила танцювальному мистецтву, спочатку як танцюрист, а нині – тренер-викладач. «Хореографічне мистецтво – чудовий спосіб виховання і розвитку дітей. Воно вдосконалює духовний світ, допомагає дитині розкритися як особистості».

Конкурс проводився за трьома номінаціями: сучасний, естрадний та народний стилізований танець у трьох вікових категоріях. Вік учасників від 5 до 20 років.

Окремо – про переможців

У номінації «Естрадний танець» у віковій категорії 9 – 12 років перемогу здобув зразковий танцювальний колектив «Радость» з с. Красне, мала група: зразковий хореографічний колектив «Ассорти» с. Хрустова; 13 – 15 років – танцювальний колектив «Импульс» м. Тирасполь; 16 – 20 років – зразковий танцювальний колектив «Ритмик-Данс» м. Слободзея.

У номінації «Народний танець» у віковій категорії 9 – 12 років перемогу здобув зразковий дитячий танцювальний колектив «Непоседы» з с. Паркани; 13 – 15 років – зразковий танцювальний колектив «Юникс-ритм» м. Слободзея; 16 – 20 років зразковий ансамбль народного танцю «Виктория» м. Тирасполь.

У номінації «Сучасний танець» у віковій категорії 9 – 12 років перемогу здобув танцювальний колектив «Анастасия» зі Слободзейського району; 13 –15 років і 16 – 20 років – зразковий колектив сучасного танцю «Action» з м. Бендери.

Рішенням членів журі були присуджені спеціальні дипломи «За високий рівень виконавської майстерності» зразковому колективу «Радость» за постановку композиції «Веселый пастушок» та «Юникс-ритм» за постановку «Чапраз».

Зразковий колектив сучасного танцю «Action» став володарем головної нагороди – Гран-прі конкурсу. Юні бендерчани підкорили журі своїми виступами. Їхній артистизм і чарівність, доповнені тематичними костюмами, також не залишили байдужими глядачів.

Своїми враженнями від перемоги поділилася учасниця колективу Юлія Вовк: «Action» – це велика команда, де панує дружня, практично домашня атмосфера. На сьогодні в колективі є понад 100 юних танцюристів, а щоб досягти високих результатів, мало одного бажання навчитися красиво рухатися. Необхідно стати єдиним цілим».

Усім учасникам вручили дипломи, а переможцям – кубки та пам’ятні подарунки. Підтримати юних шанувальників хореографії зібралося чимало друзів та родичів. Глядачі аплодували, фотографували артистів протягом усього заходу та дарували квіти. Дитячий сміх лунав ще довго після закінчення конкурсу, танцюристи дістали незабутні враження та задоволення.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото атора.