Музика душі і серця

У столичному клубі «Ветеран» нещодавно відбулася концертна програма творчих колективів установи «Поспішайте день розпочати з добра», присвячена Міжнародному дню інвалідів.


Директор культурного закладу Світлана Тяріна розповіла про традиції проведення концерту: «Щороку ми 3 грудня користуємося нагодою, щоб привернути увагу до проблем людей з обмеженими можливостями здоров’я, які живуть поміж нас, як нагадування, що ми зобов’язані допомагати й бути небайдужими до долі тих, хто з якихось причин позбавлений нашої уваги та підтримки.

Дехто з них проявляє характер, займає активну життєву позицію, прагне подолати труднощі, що випали на долю, і жити повноцінним життям: учитися, працювати на виробництві, займатися спортом чи художньою творчістю. Це люди дивовижної долі, з великою мужністю та надзвичайною силою волі, якими треба захоплюватися та брати з них приклад. Обов’язок кожного з нас – зробити все можливе, щоб вони не почувалися обділеними. Тільки наша готовність допомогти, турбота й увага допоможуть їм вистояти, здобути впевненість у своїх силах і знайти гідне місце в житті. З нагоди міжнародної дати творчі колективи щороку представляють номери, які дарують позитивний настрій ветеранам».

Наприклад, народний вокальний ансамбль «Красная гвоздика» заснований ще в далекому 1975 році. Його учасники цілком віддають себе музиці, пісні. Хорове мистецтво – це їхнє життя, а головне – спілкування та участь у заходах. Хористи пропагують вокал та свою майстерність, залучають нових учасників. Артисти представили кращі композиції.

Квартет у складі Неллі Софіяник, Любові Олексич, Людмили Полякової, Світлани Логінової давно відомий шанувальникам культури. Вони виконують пісні без супроводу музичних інструментів – акапела. Жінки порадували глядачів українською народною піснею «Ой там, на горі».

Солістка Неллі Софіяник професіонально виконала пісню «Облака – жизни страницы». За її словами, музика стала важливою частиною життя для багатьох артистів дружного колективу клубу «Ветеран».

Народний вокальний ансамбль «Черемуха» теж завжди чекає на зустрічі з шанувальниками пісні, любителями музичного мистецтва. Його творча діяльність у клубі «Ветеран» розпочалася з 1996 року. Художні колективи складають свої програми з російських, українських, молдавських, білоруських народних пісень, а також із популярних творів радянських та придністровських авторів, які завжди підкорюють серця слухачів. У 2003 році колективу було надано високе почесне звання «Народний самодіяльний колектив». Вокалістки представили композицію «Цветы луговые».

Учасниці ансамблю «Ручеек» відомі в столиці ще з 1994 року. У 1999-му вони здобули високе й почесне звання «Народний самодіяльний колектив». Репертуар виконавці підбирають різноманітний, весь час дбають про його збагачення, оновлення та ретельне шліфування.

Бурхливими оплесками гості заходу нагородили вокалісток за виконання «Смуглянки» – пісні, знайомої багатьом за знаменитим кінофільмом «В бой идут одни старики» режисера Леоніда Бикова.

Артистів народного вокального ансамблю «Тирас» об’єднує гаряча любов до пісні, бажання донести її до сердець глядачів. Цей творчий колектив радує не лише ветеранів, а й мешканців міста. У його репертуарі понад 25 творів різної тематики. Публіку підкорює їхнє своєрідне виконання усім відомих пісень «Любимый город», «Главное, ребята, сердцем не стареть», воно, дійсно, нікого не залишає байдужим.

Свідченням успішного проведення заходу були посмішки на обличчях гостей. Мешканець с. Тернівка Слободзейського району Степан Крічфалуші відзначив професіоналізм артистів усіх творчих колективів клубу «Ветеран». Він висловив їм щиру вдячність за емоції, які вони подарували глядачам.

Світлана Тяріна поділилася власними враженнями від заходу як організатор, безпосередня учасниця та керівник культурного закладу: «Кожен концерт для учасників – як свято. Колективи до нього серйозно готуються і виступають із радістю. Клуб «Ветеран» давно став однією великою родиною, оскільки всі радості, прикрості, втрати – все ділимо та переживаємо разом. Багато людей говорять, що для них пісня – це життя, спосіб самовираження. Глядачі також задоволені, активно відвідують наші заходи та щиро висловлюють подяку».


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.