Вшанування пам’яті

Виповнилося 32 роки, як збройні формування Молдови зробили третю спробу захопити Дубоссари. Внаслідок нападу та провокацій було вбито трьох рибничан – співробітника Державтоінспекції та гвардійців, десятки людей дістали поранення.


Щороку керівництво Дубоссарського та Рибницького районів, захисники Придністров’я, представники Верховної Ради, РВВС, громадських організацій, школярі збираються на місці загибелі героїв, щоб віддати шану захисникам республіки та покласти квіти.

Очевидці тих подій згадують, що 13 грудня 1991 року о 6-й годині ранку перевдягнуті у форму гвардійців озброєні формування Молдови напали на пости, виставлені на дубоссарському мосту та біля будівлі ДАІ на в’їзді до мікрорайону Лунга. Бій тривав 40 хвилин. Внаслідок цього 16 осіб були поранені, а троє захисників загинули: заступник командира рибницького загону Республіканської гвардії Володимир Щербатий, боєць загону Олександр Патергін, інспектор дорожньо-патрульної служби ДАІ Дубоссар Юрій Цуркан. Загиблих захисників Придністров’я посмертно нагороджено орденом «За особисту мужність».

«Сьогоднішня дата значуща і для Дубоссар, і для Рибниці, і для Придністров’я. У нас, на жаль, дуже багато трагічних дат, одна з яких – 13 грудня 1991 року, коли відбувалася чергова озброєна агресія з боку Молдови щодо Придністров’я. Вони задумали підступний план, хотіли розділити республіку на частини та підкорити Дубоссари. Але завдяки нашим захисникам, їм це не вдалося, що й дозволило нам відстояти свою республіку, жити та розвиватися. Безумовно, ми завжди згадуємо наших загиблих захисників, які померли вже після закінчення бойових дій. А біль втрати та подяка назавжди буде з нами», – зазначив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.


Антоніна ПАЛАМАРЧУК.

Фото: dubossary.ru