Про духовне збагачення майбутніх захисників

Просвітницька конференція «Православ’я як духовний стрижень держави та воєнно-історичні паралелі», присвячена 760-річчю з дня упокоєння святого благовірного князя Олександра Невського та 25-річчю з дня заснування Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, відбулася в столичному Палаці культури.


Розпочався просвітницький захід з молебня біля каплиці Покрови Пресвятої Богородиці, розташованої на місці першого Покровського храму Тирасполя.

Головними цілями форуму організатори заявили зміцнення та підвищення історичних знань, прищеплення ідеології національної самосвідомості на основі залучення до православної віри.

Поміж слухачів наукової події були: військовослужбовці Міноборони, міністерств державної безпеки та юстиції, кадети МВС і курсанти Тираспольського юридичного інституту, суворовці та курсанти Військового інституту, військовослужбовці Чорноморського козацького війська.

Зі словами вітання до учасників форуму звернувся архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава: «Неможливо уявити розвиток Збройних сил без православної церкви. Моральне виховання військовослужбовця – це завдання, яке православна церква завжди вирішувала в міру сил та можливостей. Православна церква несла до військ священні поняття честі, гідності, вірності присязі, формувала військовий дух російського воїнства. Дуже багато священиків жертвували своїм життям, щоб надихнути захисників Вітчизни на ратні подвиги».

Міністр оборони генерал-лейтенант Олег Обручков, звертаючись до учасників та слухачів конференції, зазначив, що знання про минуле нерозривно пов’язані з патріотизмом, який ґрунтується на розумінні історії своєї Вітчизни.

Цікавою була і тематика доповідей. Протоієрей Володимир Мартинов розповів про значення особистості князя Олександра Невського. «Не лише воєнні перемоги зробили його ім’я святим.

Головна його перемога в тому, що у страшні та важкі часи він зумів зберегти ідентичність російського народу, основу його самобутності, солдатів, – сказав він. – Протистояти татаро-монголам знекровлені російські князівства не змогли б. І в цьому міг переконатися сам Олександр Невський: під час тривалої поїздки степами (1247 – 1249 рр.) він побачив військову міць монгольської імперії, а ще зрозумів, що монголо-татарам не потрібні захоплені землі, їм достатньо визнання васалітету та збору данини. Однак ніхто з них не насаджуватиме на Русі чужу віру, від хрестоносців ординці дуже відрізнялися своєю віротерпимістю».

Вихованець Тираспольського Суворовського училища Ілля представив доповідь, у якій пояснює чудотворний вплив на перебіг історії Казанської ікони Божої Матері. За переказами, ікона 1612 року допомогла звільнити Москву від поляків, після чого завершився період Смутного часу. Існує легенда, що допомогла вона і в битві за Москву під час Великої Вітчизняної війни.

Учасники конференції не оминули у своїх доповідях такі вічні цінності для православної людини, як милосердя, смирення, сила духу та самопожертва.

Вони згадали й описали події та біографічні дані з життя святих Іоанна Кронштадтського та Серафима Вирицького.

Підбиваючи підсумки форуму, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава подякував доповідачам за виконану роботу, наголосив на цінності й актуальності обраних тем і висловив сподівання, що подібні конференції стануть традиційними.

За активну участь в організації та проведенні православної події учасників заохотили пам’ятними дипломами Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та почесними грамотами Міністерства оборони.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.