Служба суспільному благу як покликання

У царині правової науки кожен пункт закону, як будівельний блок, формує міцний фундамент суспільства. Тираспольський юридичний інститут є ключовим гравцем цієї системи. Своїм стабільним розвитком та прихильністю до високих стандартів інститут де-факто став наставником для майбутніх юристів та правоохоронців.


ТЮІ навчає студентів і курсантів основ справедливості та формує майбутніх майстрів права. Цього року установа відзначає 32-річчя. Свій сучасний статус та назву навчальний заклад дістав 20 років тому. За цей час його співробітники подолали складний шлях розвитку. Спільними зусиллями вони змінили підхід до навчання на краще.

На честь дати заснування в ТЮІ щорічно проводять урочисті збори. Міністр внутрішніх справ Віталій Нягу став почесним гостем заходу. У своїй вітальній промові він наголосив на важливості цього історичного моменту, адресував слова визнання та подяки за внесок у розвиток правової науки та формування нового покоління юристів і міліціонерів.

«Інститут посів гідне місце в системі професійної освіти республіки. Ви навчаєте та виховуєте тих, від кого залежать розвиток і благополуччя республіки, громадський порядок та безпека людей. Навчайте курсантів і студентів мислити, приймати відповідальні рішення. Ви формуєте активнугромадянську позицію, високий патріотизм, поняття честі та обов’язку – це те, що відрізняє курсантів ТЮІ від інших», – зазначив Віталій Миколайович.

Довга історія Тираспольського юридичного інституту охоплює шлях становлення від Навчального центру до провідного освітнього закладу, який відповідає високим стандартам Російської Федерації. На сьогодні його навчальні програми передбачають не тільки підготовку дільничних та оперативників, а й спеціалістів зі слідства, експертів-криміналістів та професіоналів у галузі митної справи.

Понад три десятиліття ТЮІ є джерелом кадрів, звідки вийшло більше ніж три тисячі висококваліфікованих фахівців. Їхній внесок у забезпечення правопорядку та правозастосовної системи республіки неоціненний.

Унікальність міліцейського вишу полягає не лише у наданні глибоких знань та навичок, а й у формуванні майбутніх лідерів правоохоронної системи, які мають значний потенціал та перспективи професійного зростання.

З нагоди визначної дати провели урочисту церемонію нагородження найкращих викладачів та офіцерів. Це свято не тільки зміцнило дух колективу, а й наголосило на важливості та впливі Тираспольського юридичного інституту у формуванні професійних кадрів для відомства безпеки.

Одним із нагороджених став начальник кафедри державно-правових дисциплін, викладач теорії держави та права Сергій Владов. Міністр внутрішніх справ вручив йому орден «Трудова слава». Курсанти привітали свого улюбленого викладача бурхливими оваціями.

«У мене з вихованцями склалися довірливі стосунки. Я з ними, можна сказати, від самого початку і до кінця, оскільки беру участь у приймальній кампанії та випускній комісії. Саме цим фактом обумовлена така близькість і підтримка з боку курсантів. Я їх усіх знаю і ставлюся до них по-товариському. Як колишній випускник ТЮІ, чудово розумію, які складнощі їм часом доводиться долати в процесі навчання, і намагаюся допомогти», – розповів Сергій Володимирович.

Попри те, що в ТЮІ імені М. І. Кутузова здебільшого вступають юнаки, цей виш щороку обирають і дівчата. Наприклад, Катерина Плугарьова навчається вже на 3 курсі. Нині вона активно розмірковує, чому ж присвятити своє життя. Вибір стоїть між криміналістикою, діяльністю спеціаліста у справах неповнолітніх та роботою в паспортному столі.

«Бажання спрямовувати людей у правильне русло жило в мені змалку. Батьки підтримали моє рішення поєднати своє життя з такою серйозною справою. Вважаю, що моя місія – це підтримка громадського порядку, а робити це можна по-різному. Оформляти важливі документи, спілкуватися з важкими підлітками або ж розслідувати злочини – все це слугує суспільному благу», – поділилася планами Катерина Плугарьова.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.