Екологічні інновації

Новина про переваги та вигоду спеціального обладнання з утилізації зрубаних дерев і чагарників, а також старих меблів зацікавила не тільки підприємства, які мають деревні відходи, а й пересічних громадян.


З’ясувалося, що розв’язати цю проблему зможе піч для спалювання тирси, трави, листя і відходів з дерева. З її допомогою можна не тільки ефективно утилізувати непридатну сировину, а й продукувати тепло. Крім іншого, вона опалюватиме приміщення сортувального комплексу і забезпечить будівлю гарячою водою.
Таку піч із продуктивністю спалювання до 8 т сміття в день вже доставили в Тирасполь, і незабаром розпочнеться її тестування.

«Ми плануємо утилізувати великогабаритне сміття. Здебільшого це будуть меблі та деревні відходи, які надходять на наш сортувальний комплекс: вікна, двері, зношені дерев’яні підлоги, а також гілля та відходи деревного виробництва», – розповів телефоном нашому кореспондентові директор столичного «Спецавтогосподарства» Геннадій Пантелейчук.Досить цікавим є те, що агрегат працює без диму, а під час спалювання сміття виробляє тепло. Фахівці вже монтують труби.

 

 «Там викиди взагалі не передбачаються, не буде і диму. Таке явище називається піроліз – подвійне допалювання. Тепло, яке при цьому вироблятиметься, використовуватимуть для нагрівання води та обігріву приміщення на сортувальному комплексі, де працюють люди», – пояснив Геннадій Пантелейчук.

Висновок напрошується сам: придбання і введення в експлуатацію такого обладнання дасть можливість оптимізувати робочий процес шляхом ефективної та швидкої утилізації «підніжного сміття» відразу у великих обсягах, а також істотно заощадити на рахунках за опалення виробничих цехів.


Роман ПЕТРИКIВ.

Фото Первого Приднестровского.