Зручність і комфорт – понад усе

У Кам’янці упорядковують приймальне відділення центральної районної лікарні (ЦРЛ) і станцію швидкої допомоги. У нинішньому році на реконструкцію об’єкта з Фонду капітальних вкладень (ФКВ) виділено понад 2,6 млн рублів.


Питання про необхідність модернізації під’їзду до приймального відділення і входу до нього порушив під час чергового робочого візиту Вадима Красносельського на Кам’янщину головний лікар ЦРЛ Олег Бирка.

Він розповів, що в 2001 році службу швидкої медичної допомоги розмістили в пристосованому приміщенні в пологовому будинку. З тих пір пацієнтів, які не в змозі пересуватися самостійно, доводиться доправляти до приймального відділення на ношах. Можливості підвезення хворого безпосередньо до дверей будівлі, спорудженої за радянських часів, не передбачили. Щоб доставити пацієнта у відділення, збирали найміцніших санітарів, які піднімалися сходами з важкими ношами.

Ситуацію Вадим Красносельський назвав недопустимою і доручив включити будівництво пандуса в Кам’янській ЦРЛ у програму Фонду капвкладень. У 2022 році почали розробляти проект облаштування під’їзного шляху для нормального транспортування пацієнтів, доставлених автотранспортом швидкої допомоги, і виявили ще низку проблем.

«У пристосованому приміщенні не вистачало кабінетів, щоб розділити потік пацієнтів за віком і видами захворювань. По лінії «швидкої допомоги» за добу доставляють десяток хворих, приблизно стільки ж звертається до приймального відділення самостійно. Їм доводилося чекати, подекуди збиралася черга, в якій сусідили діти та дорослі: з травмами та з кровотечею, з коронарним синдромом і з різними іншими хворобами. Втрачалася оперативність, більше часу витрачалося на діагностику», – описав умови, в яких доводилося працювати, заступник головного лікаря Кам’янської ЦРЛ з лікувальної діяльності Анатолій Шпеко.

Усі ці недоліки взяли до уваги під час розробки проекту реконструкції. Передбачили збільшення площі приймального відділення і можливість обладнати всі необхідні кабінети для медперсоналу, а також спорудження естакади, по якій машини «швидкої» зможуть під’їжджати прямо до дверей приймального відділення.

Будівельні роботи розпочали влітку. Насамперед бригади столичної фірми «Сейн» взялися за демонтаж інженерних комунікацій і внутрішніх стін – перегородок. Ремонт тривав і у вестибюлі, який довгі роки не використовувався. Тут розміститься станція швидкої допомоги. Корисна площа збільшилася на третину. Це дозволить облаштувати окремі приміщення для лікарів різного профілю. Терапевти, хірурги та гінекологи вестимуть прийом і огляд пацієнтів у спеціалізованих кабінетах. З’являться дитячий кабінет, кабінет для проведення функціональних досліджень і ендоскопії, ізолятор, а також модернізований операційний зал і кімната для перев’язок.

«Практично всі роботи, заплановані на цей рік по лінії Фонду капвкладень, виконані, – розповів заступник головного лікаря Кам’янської ЦРЛ з економічних питань Андрій Калуцький. – Повністю оновлені електротехнічні мережі. Виконано капітальний ремонт даху над цією будівлею та доведено до ладу фасад. Замінили 20 вікон і близько 60 дверних блоків. Обштукатурені стіни. Понад 1,8 млн рублів вкладено в ці роботи. Ще майже 800 тисяч виділено на будівництво критої естакади до станції швидкої допомоги, щоб машини могли під’їжджати прямо до дверей, а хворих доправляти в будівлю на спеціальних кріслах або каталках. Зведення пандуса – у розпалі».

Капітальний ремонт приймального відділення і станції швидкої допомоги – масштабний проект, розрахований не тільки на цей рік. Його вартість складає майже 6 млн рублів. Кам’янські медики сподіваються, що після ремонту в приймальному відділенні з’являться сучасне устаткування та зручні меблі. На державному рівні прийнято концептуальне рішення про комплексний підхід щодо оновлення соціальної інфраструктури. Значить, приймальне відділення і станція швидкої допомоги в Кам’янській ЦРЛ будуть сучасними, а головне – комфортними для співробітників і пацієнтів.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.