Про діяльність органів Прокуратури

Глава держави запросив для обговорення актуальних питань Прокурора ПМР. Анатолій Гурецький поінформував про поточну діяльність відомства.


На сайті Президента повідомляється, що співрозмовники приділили увагу дотриманню законодавства щодо розгляду звернень громадян. Прокурор зазначив, що запити жителів республіки є базисним матеріалом для основної діяльності наглядових структур і цінним джерелом інформації про стан законності та правопорядку в країні.

Він говорив про позитивні тенденції в роботі посадових осіб зі зверненнями громадян та в реагуванні на скарги та пропозиції, що надходять.

На дотриманні податкового законодавства зупинилися окремо. За словами Прокурора ПМР, механізми проведення контрольних заходів є комплексними, налагоджена ефективна міжвідомча взаємодія, що дає позитивні результати. Важливим аспектом цієї роботи прокурор назвав не застосування каральних заходів у першу чергу, а виявлення порушень, надання можливості виправити скоєне, відшкодувати державі збиток. Вадим Красносельський зауважив, що під час прийняття рішення про заходи реагування важливо враховувати наявність умислу щодо вчиненого протиправного діяння.

На постійному контролі прокуратури перебуває й виконання бюджетного законодавства, зокрема норм регулювання державних закупівель. Звітна інформація про проведення перевірок надходить в органи державної влади щокварталу. Анатолій Гурецький відзначив великий профілактичний ефект такої роботи.

Актуальний напрямок діяльності прокуратури – дотримання правових норм у разі перепланування житлових приміщень. Кількість звернень громадян із цього приводу велика. Прокуратура змінила підхід до впливу на порушників і перейшла від попереджень і умовлянь до спонукання виправити скоєне. Нинішнього року до судів було направлено чотири позови такої тематики. Два задоволені, ще два перебувають у роботі, на розгляді.

Вадим Красносельський запитував про активність законотворчої діяльності. За словами керівника відомства, органи прокуратури направили у 2023 році на розгляд Верховної Ради 19 законодавчих ініціатив. Анатолій Гурецький згадав ініційовану Прокуратурою ПМР зміну 71-ї статті Кримінального кодексу. Йдеться про залік часу перебування під вартою в період попереднього слідства. День, проведений у СІЗО, враховується як півтора в місцях відбування тюремного ув’язнення.

На зустрічі йшлося також і про скорочення термінів розгляду справ. За словами Президента, тяганина неприпустима. Глава держави нагадав про наступні в першому кварталі нового року засідання відомчих колегій. Прокурор республіки не тільки доповідатиме там про результати діяльності очолюваного ним органу, але й обов’язково візьме участь у розширених звітних нарадах усіх держструктур.


Тетяна БАСОВСЬКА.

Фото прес-служби Президента.